V čom ľudstvo robí obrovskú chybu?

12. novembra 2021, veget, Reakcie na akcie

Včera večer som sledoval Jílkovej program o Covide a nestačil som sa opäť diviť. Najočividnejším faktom bola verbálna agresivita antivaxerov proti racionálnej reči faktov.

Ráno som už bez emócií nad tým rozmýšľal, prečo? Myslím, že ľudstvo urobilo obrovskú chybu za posledných cca 50 až 100 rokov. Na jednej strane je obrovská technický a technologický progres/pokrok, ale aj obrovské až priepastné zväčšenie neschopnosti pochopiť jeho podstatu a dopady. V minulosti sa to prejavovalo len málo, lebo akákoľvek významný a nedajbože rýchly pokrok prinášajúci citeľné zmeny, postihoval len obmedzenú ľudskú komunitu.

Snaha po extremizácii zisku však priniesla postihnutie modernou celej populácie, ktorej väčšina nerozumie podstate toho ako a prečo fungujú.

Ľudia si zvykli na stav spotreby a výmeny či v niektorých prípadoch opravy ich technických spotrebných miláčikov (pritom všetky sú založené na poznatkoch fyziky cca 100 rokov starých). Doviedli sme to do nezmyselnej dokonalosti, keď hľadáme zrejme nenájditeľné v kozme, ale nevieme čo je a ako funguje v našich moriach a oceánoch.

Rovnako ako požiadavky opraviteľnosti a vymeniteľnosti častí a funkcií nášho vlastného tela. Skoro nik ale nikdy nezauvažoval, že aktivity a účinky v našom tele sú a ešte veľmi dlho zostanú neznámymi, vzhľadom na komplexnosť a zložitosť tohto systému, neustále sa časom a priestorom meniaceho (len napríklad na mrknutie okom je potreba aby bolo v častiach nášho tela vykonaných milióny či miliardy procesných úkonov a s nimi spojených informačných tokov). Dokonca platí aj fakt, že každý z nás nemá akýkoľvek orgán identický ako jeho potomkovia a príbuzní a predsa sa chováme ako v autoopravovni, kde každá jedna časť jeho sústrojenstva je navrhnutá a popísaná človekom, ktorý to vytvoril ako dokonale vymeniteľný a opraviteľný. Takýto nie je žiadny zložitejší biologický organizmus.

Napriek tejto neznalosti sa ľudia ako je vidieť, správajú akoby tomu chceli rozumieť na úrovni jednoduchých zariadení 18. či 19. storočia. Možno aj preto je nám „súdený“ úpadok a zmazanie histórie jedného výnimočného druhu a možno aj výnimočnej planéty.

PS.

Principiálne nerozumiem nerozumnosti ľudí, ktorí neváhajú s operáciami akéhokoľvek druhu (sú totiž invazívne a porušujú status quo tela) a môže sa stať čokoľvek, dokonca aj akákoľvek „banálna“ operácia môže byť mortálnou. Ale oni očkovaniu „rozumejú“ a lekárom nie sú ochotní veriť.

Nikdy som neveril, že k takejto idiocii dôjde a už vôbec nie, že tak rýchlo…

PPL