Kto a prečo spustil informačnú vojnu?

5. apríla 2022, veget, Analýzy a trendy

(Útok! Útok! Útok! Za každú cenu bez ohľadu na cenu.) 

V USA už od Vietnamskej vojny FED (Centrálna federálna banka / pôvodne bankový regulátor a dnes bankový adorátor) tlačí doláre ako na bežiacom páse a to aj napriek tomu, že USA je najväčším dlžníkom na Svete. V Európskej únii sa tlačia Eurá ako na bežiacom páse odkedy jej byrokrati zistili, že na to je možné získať kvitanciu/dlhopis masového rozšírenia a možnosť ovládnutia teritória historicky generujúceho súčasnú predstavu spoločenského fungovania na už len formálnych heslách Francúzskej buržoáznej revolúcie, individuálnej slobody a zastupiteľskej formy vlády na rozdiel od panovníkov adorovanej nie bohom, ale masou ovládaného ľudu prostredníctvom hesiel a prázdnych sľubov.

Ale kapitalistická skúsenosť Európy aj Sveta dáva odpoveď na to, v ktorej fáze aktuálne spoločenské usporiadanie Sveta po masívnej globalizácii sa nachádza. Je to jeden z prvých príznakov úpadku, ktorý mal údajne a opakovane vyvážiť neschopnosť plnenia prísľubov politických byrokratov masám ovládaných.

Vysoká spotreba aj čoraz viac nereálne prísľuby nútia  neustále menšiu skupinu ovládajúcich/extrémne bohatých (ktorých dnes nazývajú oligarchami a už je len veľmi málo miest na Zemi kde by neovládali hospodárstvo/ekonomiku a tým pádom aj politiku) k imperiálnej koloniálnej stratégii (lup je legalizovaný prísľubom príslušnosti k „výnimočným“ – čo nie je nič iné len praktizovanie Britskej koloniálnej stratégie, nájdi úplatného vazala a skrze neho vládni masám „outsaidrov“).

Ale spúšťačom tejto globalizácie boli počítače a schopnosť ich univerzálneho použitia pomocou človekom napísaných programov a pôvodne dobrého úmyslu akademikov na potrebe zdieľania znalostí skrze sieť (prepojenia podobné pavučine a od toho aj odvodený názov tzv. informačnej diaľnice) spojení týchto informačných prostriedkov – internet. Tieto dva predpoklady efektivity/produktivity kolektívnej činnosti/práce sa vzájomne podmieňovali v inovačnej potrebe vyššej rýchlosti a väčšieho objemu dát/informácií. To vygenerovalo zrejme poslednú podskupinu priemyselnej revolúcie, revolúciu informačnú (tak dnes už PC nenazývame počítačmi/ich pôvodný účel, ale prostriedkami, informačných technológií, čo v sebe zahrnuje všetky prvky informačného toku a spracovania).

Súčasná globalizácia je podmienená masovým rozšírením tzv. informačných technológií, nie je možné regulovať prístup k nim a jedinou možnosťou manipulovania ako produktového trhu tak aj ovládania más sú prenášané INFORMÁCIE.

Najviac si to uvedomili Američania a tzv. Západ, keď sa prevalili škandály na WikiLeaks (nezisková mediálna organizácia od roku 2006) a dodnes prenasledujú ich zakladateľa (Juliana Asangea) a keď svedomie nedalo mladému americkému analytikovi Edwardovi Snowdenovi, nezverejniť vražedné úmysly a praktiky USA. Impérium zopakovalo veľmi starú prax (dnes ale práve pre globálny charakter informačnej spoločnosti ďaleko menej účinnú), že najlepšou obranou je útok a nasledoval útok na všetky svetové strany, že sú objektom informačnej vojny a tak si vygenerovali Gliwice (pohraničný zinscenovaný incident nacistickým Nemeckom pre ospravedlnenie napadnutia a okupácie Poľska a začatie 2. Svetovej vojny v roku 1939) 21. storočia.

Aj v súvislosti s tým čo sa deje dnes, položme si otázku na koho smerovali ataky USA a EU kvôli útokom na informačnú infraštruktúru (najmä dátové úložiská)? Odpoveď je dohľadateľná veľmi jednoducho (paradoxne kvôli globalizácii informačnej infraštruktúry), najčastejšie boli obviňované Rusko a Čína. A nezávisle od toho koľko bolo takýchto útokov vymyslených, tak je možné už dnes pomenovať agresorov, iniciátorov informačnej vojny, Západný svet ktorý v tom hľadal poslednú nádej oddialenia konca svojho impéria, postaveného na zneužitých heslách Bastilských.

Obyvatelia tzv. Západu na svoju škodu v mnohom uverili klamstvám svojich politikov a médií sponzorovaných tou istou biznis smotánkou. Lenže došlo k tomu, čo sa často agresorom stáva, teda prehliadanie pre nich zdanlivých maličkostí, ktoré ale ani náhodou nimi nie sú. Tak napríklad, populačný nepomer ktorý nevyhnutne musí ovplyvňovať globálne konanie je v neprospech Západu v pomere 1 : 7 (Britský a Rímsky model/rozdeľ a panuj, už zjavne nefunguje ako v minulosti a to aj či predovšetkým kvôli informačným technológiám a schopnosti ich masovo zvládnuť a neschopnosti absolútne bezpečne ochrániť akékoľvek dáta). Globalizácia by bez tohto modelu rozšírenia nemohla efektívne a produktívne fungovať.

Práve rýchlosť vzniku, šírenia a dešifrovania lživých informácií je dôvod prečo sa časom prejaví pre Západ veľmi nepriaznivý populačný pomer 1 : 7 a odhalenie väčšiny informačných falzifikátov (iste ďaleko viac sofistikovaných ako tie do Sveta opakovane šírené primitívne falzum z Ukrajiny).

Veľmi pravdepodobne to bude znamenať porážku vo vojne (informačnej) ktorú začal Západ a z ktorej obviňuje všetkých tých z ktorých už dnes má strach, že rozložia ich vysnené a oproti minulým aj ďaleko kratšie trvanie strážcu Sveta a ich imperiálneho poriadku (usporiadania).

Peter Ponický Lošonci