Založ si blog

Slávnostný či slávny deň …

Kedysi, keď som bol ešte mladší boli všelijaké „slávne“ či „oslavné“ dni. Väčšina ľudí vtedy ako dnes vítala predovšetkým to čo ja už dnes vítam každý deň, slobodu rozhodnutia čo s dňom. Sloboda voľby je skutočnou všeobecnou hodnotou, lebo to nie je dar ani od Boha ani od štátu či jeho vodcov. Je to buď prirodzený inštinkt, ak to nie je u živého tvora všetko výsledkom mentálnych procesov ako u ľudí, ale oboje je výsledkom dlhého sledu pokusov a samozrejme aj omylov vývoja. Preto je možné vôľu po slobode považovať za základné právo.

Prirodzené právo na slobodu človeka hraničí s prirodzeným právom na slobodu každého účastníka predstavenia zvaného život (neobmedzujúc to na právo tvora ktorý ho tak nazval). Je to začiatok konfliktu, alebo začiatok spolužitia?

Ja mám v statuse svojej facebookovej stránky napísanú charakteristiku, „mysliaci humanoid“ zámerne, lebo slovíčko človek sa v nás už natoľko udomácnilo, že mu prikladáme väčší význam ako v skutočnosti má. Tým sa vyčleňujeme akoby sme boli výnimoční? Necítili sa „vládcovia“ permu, triasu, jury či kriedy (pred 350 až 65 miliónmi rokov) rovnako? K zákonom (spoločenským kategorizovaným pravidlám) sme sa dopracovali tiež vývojom, ale už nie geologickým či biologickým, ale mentálnym.

V tzv. moderných či civilizovaných štátoch je „zákonník“ samozrejmou súčasťou života, lebo žijeme natoľko pokope, že konflikty sú častejšie aj krutejšie ako u relatívne voľne v prírode žijúcich tvorov, ktorým to koniec koncov „vysvetľujeme“ rovnako ako ľuďom čo nie sú ochotní rešpektovať naše pravidlá – postavíme ploty a múry a tak zabránime inštinktívnej slobode v konaní. Je teda oslava „Ústavy“ (ako sústavy základných / stavebných pravidiel spoločenstva ohradeného už dnes pomyselnou hranicou) skutočne tak významným počinom aby sme to formulovali ako „nadpis“ dňa pracovného voľna? Je to tak vzácny a zvláštny akt, aby sme si ho pripomínali ako výnimočný (ak sme medzitým zabudli na tie staršie)? Mať v Európe ústavu, či súbor základných ľudských práv a organizáciu ľudského spoločenstva pod spoločnou vlajkou už nie je nič výnimočné od Francúzskej revolúcie a to už je viac ako 200 rokov. Je to oslava ľudí čo ju podľa iných vzorov tvorili? To už by bol anachronizmus. Je to pripomienka politikov („otcov vlasti“) čo to v našich podmienkach iniciovali? To tiež nie, lebo na tých by sme dnes radšej zabudli.

Nie je teda na čase zabudnúť na formalizmus slávnostných heroizmov a keď sa všetci tak tešíme na voľno z práce, nazvať takýto deň voľna oslavou slobody, rozhodnutia čo s časom ktorý má každý pre sám seba?

Peter Ponický

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.