Založ si blog

Hlúpa naivita …

(Stav ktorý zažívame je bohužiaľ v histórii ľudstva cyklický.)

Nie vždy je naivita spojená s hlúposťou. Naivita je často súvzťažná s vierou (nemusí byť náboženská). Dnes už málokto z uvažujúcich a premýšľajúcich verí, že múdrosť sa dosahuje vzdelaním.

Dôkaz?

Veľmi radi citujeme príklady zo staroveku, antiky apod. Dnes nik kto číta a prečítal aj Platóna, Aristotela, Budhu ale aj Bibliu či Epos o Gilgamešovi nepochybuje o múdrosti, skúsenosti a pozorovacom talente uvedených mysliteľov aj neznámych autorov (napr. časti Biblie či rozprávania o činoch Gilgamešových). Napriek tomu to boli ľudia, ktorí svoje „vzdelanie“ nezískali v organizovaných školách.

Múdrosti sa nedá naučiť. Múdrosť sa dá zdieľať, rozvíjať alebo naopak potláčať. Dnes sme v historickej fáze, podobnej aká vygenerovala aj citované osobnosti myslenia (aj Konfúcius patril do tejto skupiny mysliteľov), kedy rozklad spoločenských vzťahov, utrpenie, krutosť, vojny a intrigy sužovali vtedy ešte relatívne malé spoločenstvá ľudí.

Dnes je nás mnoho, mnohí si myslia že vládnu múdrosťou a stratili sme všetky zábrany, ktoré by ako tak vychádzali so zdedenej etiky a opakovane potláčanej múdrosti, hoc toto dedičstvo je vlastne prístupné prakticky všetkým ľuďom.

Naopak všetky podstatné znaky dobre fungujúcej spoločnosti sme zrelativizovali formálnymi statusmi vzdelania, postavenia, bohatstva, moci, vplyvu apod.

Opak je pravdou, rovnako ako v tzv. dobeOsovej, HLÚPOSŤ sa STALA VLÁDKYŇOU SVETA a AROGANCIA MOCI opäť BRÁNI SLEPOTU AKO NAJLEPŠÍ LIEK na ŽIVOT.

Peter Ponický Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?