Založ si blog

Prečo sme odkázaný na reinkarnáciu svojej histórie?

V relatívne dávnej histórii starej Indie vybudovali obrovskú a z architektonického hľadiska krásnu studňu (ako obraz toho kto vydal príkaz na jej stavbu) . Predpokladali, že prispeje ku spoločenskej komunikácii aj očiste. Ale keď ju začali napúšťať, postupne sa strácal „potok“ čo ju mal napájať až vyschol. Nakoniec zbytočná investícia, práca i „reklama“.

Na príčine je jediný dôvod, sebectvo a chamtivosť človeka. Myslel len na seba, svoje potešenie ale na úkor prírody. Opäť sa správal ako pán, hoc bol a je len jedným z mnohých a aj „vysneného“ Boha stratil keď mu postavil chrám, lebo predpokladal, že si ho už kúpil navždy.

Takéto hlúposti robíme opakovane už tisíce rokov a práve preto sme odkázaný na opakovanie (reinkarnáciu) dejín, buďto do poučenia a schopnosti žiť v súlade s okolím, alebo na systematické približovanie sa koncu dejín (bez tých čo by mohli byť ich svedkami).

Pravdu povediac aj prvá alternatíva vedie ku koncu dejín ako zaznamenávanej histórie. To ju už totiž nebude treba, keď budeme „prebudení“ a „poučení“. To by bolo nádherné keby na Zemi boli samí Buddhovia. Tu je aj odpoveď prečo väčšina takýchto ľudí nezaznamenávala svoje „skutky“.

Z kníh a príbehov sa tvorí znalosť, ale nie poznanie. Poznanie je výsledkom vlastnej cesty a prežitkov. Dnes už väčšina vie, ako všeličo robíme opakovane po tisícročia zle, ale napriek tejto znalosti to robíme ďalej, lebo sme sa nedostali ďalej ako k prečítanej informácii. 😪

Peter Ponický Lošonci

PS.

Nezvyknem komentovať diskusiu na blogu, ale teraz mi to nedá. Ten dôvod je zrejme z mojej pedagogickej minulosti. Fyzikálne zákonitosti a pravidlá sú logické overiteľné a jednoznačné, bez duplicít. Ak diskusia o zmysle prečítaného skončí na spore o gramatiku či pravopisnú správnosť, potom mi nedá to neokomentovať. V uvedených kritikách sa odzrkadľuje irelevantnosť niektorých pravidiel, komplikujúcich systém záznamu myšlienok na „papier“, nie pre jeho zrozumiteľnosť ale pre „nezmyselnú“ duplicitu pravidel. V názve i potom ďalej v texte je jasne zdokumentované „množné číslo“ v slove SME. Napriek tomu ešte anachronické a archaické pravidlo vyžaduje za slabiku kde v ostatných prípadoch sa aplikuje „Y“ tak v tomto výnimočnom a zbytočnom sa vyžaduje túto „pomnožnosť“ ešte duplikovať/zvýrazniť. Takáto gramatika ničomu neprispieva, iba písanú formu jazyka komplikuje (že by to bolo kvôli tomu aby sme mali za opodstatnenú existenciu jazykovedného ústavu?).

Viem, že vygenerujem diskusiu na toto téma hoc nemá nič spoločné s tým čo chcel autor čitateľovi chcel zreprodukovať. Ale možno niekoho napadne aj aktivovať v sebe premýšľanie o obsahu a nie o forme.

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Ideový vodca svetového proletariátu = ideový vodca svetového progresivizmu, Vladimír Iljič Lenin

16.02.2024

Peter Ponický Lošonci, reakcia na článok Michala Hausera v „Novom slove“ 14.02.2024 o Leninovom politickom diele a jeho neukončenosti. Moja prvá mentálna reakcia po prečítaní názvu bola spomienka na Ježiša Nazaretského. Ten chodil po Judei s malou hŕstkou svojich priaznivcov (ako sa píše v Biblii, učeníkmi), jeho smrť si všimol málokto a prvá zmienka o jeho [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.