Založ si blog

Univerzálna pravda neexistuje.

Uverejnené presne pred dvomi rokmi na mojom FB statuse.

Som človek ako sa hovorí, napáchnutý do morku kostí fyzikou a filozofiou a je to podľa mňa tá správna kombinácia znalostí na takéto konštatovanie. Ale na toto poznanie nie je treba žiadnu školu, len ako sa u nás hovorí, sedliacky rozum.

Akékoľvek poznanie je vždy „definované“ históriou či procesom ako sme k nemu dospeli a jeho pravdivosť limitovaná tým čo sa nám ešte nepodarilo vypátrať a pochopiť. Preto každý dnes platný „prírodný“ zákon je prísne vzaté dočasnou pravdou (neúplnou pravdou) či dokonca nepravdou z pohľadu ešte nepoznanej reality. Chvála „bohu“ väčšina skutočných vedcov, hlavne z oboru vied skúmajúcich javy a procesy späté s existenciou toho čo nás obklopuje, si je toho vedomých.

Ešte ďaleko voľnejší musí byť pohľad na pravdu u tých ktorí sledujú a snažia sa popísať vzťahy medzi ľuďmi. Tam neexistujú žiadne „univerzálne“ zákonitosti, hoc máme isté historické odporučenia (morálka), ktoré fungujú v prospech akejsi rovnováhy medzi jedincom/človekom a spoločenstvom ktoré si vytvára, komunitou („spoločnosť“). Tieto „normalizačné“ pravidlá ešte viac relativizujú posudzovanie toho čo sa deje v ktorej ľudskej komunite a preto nie je jednoduché vyslovovať prísne súdy.

Včera mi to pripomenul jeden kolega v súvislosti s postojmi mnohých jednotlivcov aj neziskoviek či spolkov v súvislosti s Ruskom a metrikou posudzovania toho čo sa tam deje. Napadol ma myslím dobrý príklad. Ja hoc si myslím, že som tolerantný človek vedomí si toho, že žijem v spoločnosti iných ľudí, nikdy by som nešiel na žiadnu akciu na podporu Chodorkovského a jeho konanie by som nikdy nenazval bojom za demokraciu. Hoc pre mnohých je to „pravda“. Ten dôvod je jednoduchý, znalosť histórie – jeho príbehu. Ten je veľmi podobný mnohým našim či svetovým oligarchom. Jeho postavenie, moc, vplyv boli odvodené od praktík ktoré s pravidlami normality (morálky/etiky/spravodlivosti) nemajú nič spoločné. Patril k tým ktorí doslova rozkradli Rusko za „panovania“ schizofrenického opilca Jeľcina.

Dnes ho mnohí chápu (tu na tzv. Západe/západnej kultúre súčasnej nekultúrnosti) ako bojovníka za demokraciu, hoc sám historicky konal nedemokraticky, nespravodlivo, bez akýchkoľvek etických pravidiel väčšiny. Dokonca nie je možné ani predpokladať jeho „prerod“, poučenie a to z jednoduchého dôvodu Ruskej reality „nekonečne“ ovplyvnenej veľmi dlhou históriou, ktorá nie je rovnaká či podobná tej ktorú „písali“ potomkovia Galov, Germánov, Sasov, romanizovaných ľudí starovekého sveta.

A tu sme sa dostali k onej neexistencii univerzálnych právd. Hodnoty tzv. Západného sveta nie sú identické hodnotám tzv. Orientu a Východu (zámerne som použil historizujúce geografické pomenovanie). Ich civilizácie sú často ďaleko staršie ako tá naša, ich historická skúsenosť od ktorej sa odvíjajú ich „pravdy“ je niekedy až priepastne iná ako tá „naša“ (Peržania, Asýrčania, Egypťania, Babylončania, východní Vikingovia/Rusi, Mongoli, Číňania). Napriek tomu sa snažíme univerzalizovať našu pravdu a to je a bude zdrojom nedorozumení, konfliktov a bojov (dúfajme, že nie fatálnych v podobe globálnej vojny).

Takže opätovne pripomínam, UNIVERZÁLNA PRAVDA NEEXISTUJE a preto na Zemi v dôsledku histórie nášho druhu, hoc svojou povahou kolonistu, počas našej lokálnej evolúcie nezdieľame totožnú skúsenosť, teda ani kultúru a preto ani pravidlá a „naše“ pravdy. Teda ktoré „naše“ hodnoty sú správne? VŠETKY, alebo ŽIADNE.

Peter Ponický Lošonci

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Ideový vodca svetového proletariátu = ideový vodca svetového progresivizmu, Vladimír Iljič Lenin

16.02.2024

Peter Ponický Lošonci, reakcia na článok Michala Hausera v „Novom slove“ 14.02.2024 o Leninovom politickom diele a jeho neukončenosti. Moja prvá mentálna reakcia po prečítaní názvu bola spomienka na Ježiša Nazaretského. Ten chodil po Judei s malou hŕstkou svojich priaznivcov (ako sa píše v Biblii, učeníkmi), jeho smrť si všimol málokto a prvá zmienka o jeho [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.