Založ si blog

Kotol už začína vrieť …

(Napísané a uverejnené na mojej FB stránke presne pred 2 rokmi.)

Nie som jediný z intelektuálov čo konštatuje, že Svet smeruje k vojne či revolúcii a možno k obom katastrofám. Ľudsky, v duchu racionality poznania je, keď nechceme aby obsah kotla vykypel, musíme stlmiť oheň ktorý ho rozpaľuje natoľko, že tlak prekoná všetky sily ktoré obsah držia pohromade. Túto obyčajnú logiku kuchyne mocní väčšinou nechceli či nevedeli pochopiť (možno preto, že nikdy nevarili, len konzumovali). Mali vedno pocit, že keď nie teraz tak nikdy, akoby Svet zajtra prestal existovať, lebo bez nich to už predsa nie je Svet, ich svet.

Čo sa stalo po globálnej finančnej kríze? Banky boli zachránené z daní všetkých a vďaka stále sa zvyšujúcej chudobe a nerovnováhe bohatstva, tak bohaté banky, ktorých úmyslom bolo nekonečné zvyšovanie ich zisku a vplyvu, zachránili držitelia formálnej moci fakticky zo zdrojov od ľudí žijúcich zo dňa na deň bez kumulovaného bohatstva. A práve oni sú ohrození pri výpadku svojej mzdy.

Umelo napumpované hospodárstva, ale pri poklese úverových zdrojov a strate/poklese hodnoty meny sa stávajú nepotrebne štruktúrované a interne neschopné hospodárskej stability v lokálnej sebestačnosti. Práve väčšina tých od ktorých smerovali záchranné zdroje sa stanú nezamestnanými bez akýchkoľvek vytvorených rezerv. „Všetci“ naštartovali to isté v nádeji, že to ešte chvíľku bude fungovať. Desať rokov sa snažili, aby prikladali palivo pod kotol, lebo ten predošlý nevybuchol keď trochu stlmili oheň. Objavil sa však „večný“ nepriateľ nezmyselného pokrokuPRÍRODA, neschopná adaptovať nekonečnú spotrebu toho čo vytvárala miliardy rokov.

Príroda je však živá nie len na makro biologickej úrovni, ale tiež na „neviditeľnej“ mikro biologickej úrovni. Tam je totiž mutácia z krehkej biologickej rovnováhy najjednoduchšia a evolučne najkratšia. Preto sa pri masívnom „odpore“ bránia mutáciami svojej genetickej štruktúry, lebo na úrovni molekúl je to štrukturálne veľmi blízko elementárnej úrovni. Je veľmi pravdepodobné, že pokiaľ nezľavíme príroda začne najprv vojnu na tomto fronte, kde je schopná akceptovať naše časové dimenzie. Už niekoľko desaťročí sme svedkami lokálnych ohnísk vzniku epidémií s ktorými si nevieme poradiť. Covid19 je prvým globálnym mikro biologickým zbraňovým systémom prírody, kde si „testuje“ našu globálnu imunitu. Napriek tomu robíme (ľudstvo vedené mocibažnými) rovnaké chyby. Svet tlačíme na hranu priepasti.

Čo ako prvé napadlo všetkých významných politikov, magnátov, bankárov, … že musíme čo najrýchlejšie nabehnúť na predchádzajúcu krivku „nekonečného“ rastu, lebo nezamestnanosť, lebo „národné“ bohatstvo, lebo prestíž lebo … tisíce dôvodov.

Počuli ste čo i len jediný významný/vplyvný pravdivý hlas, že musíme od základov prebudovať hospodárstvo tak aby bolo sociálne a ekologicky udržateľné?

Pod kotol opäť prikladáme, chudoba a chuť pomstiť sa tým čo za to môžu rastie a rastie aj napätie v boji za prekreslenie súčasnej mocenskej pozície najväčších hráčov Sveta, ktorí ešte stále čerpajú zo svojej imperiálnej a koloniálnej skúsenosti.

Peter Ponický Lošonci

PS.

Opäť mi nedá nereagovať na neinteligentné komentáre. Kto číta pozorne tak si prečíta, že píšem o mutačnej schopnosti prírody na mikrobiologickej úrovni a nie o tom kde a prečo Covid vznikol. Vojnychtiví hlupáci, čo aj len keď pomyslia na využitie biologických zbraní, tak ich zrejme ani nezaujíma/nevedia, že aj oni môžu byť obeťami, lebo hromadnosť mortality zabezpečí príroda práve mutačnou schopnosťou na onej mikrobiologickej úrovni. A navyše mutáciami, ktoré nevie ani samotná príroda rýchlo potlačiť práve preto, že sú ich matečné štruktúry syntetické a evolučná odpoveď obrany nedokáže byť taká rýchla ako by sme si želali!

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.