Založ si blog

Mnoho nechápavých …

Napísané pred 3 rokmi, 18.08.2019

Mnoho je tých čo sú prekvapení keď sa dozvedia, že som spokojný penzista a ešte viac tých, ktorí nerozumejú mojej odpovedi na otázku: „A čo robíš?“ Moja odpoveď je veľmi jednoduchá a stručná: „Čítam, píšem a premýšľam (meditujem)“. Napriek tejto jednoduchosti je tiež väčšinovo nepochopená.

Dnes ráno som mal pocit, že sa pokúsim rovnako jednoducho otázku zodpovedať, aj keď viem že chápajúcich nebude väčšina. Väčšina ľudí vedie svoje kroky životom účelovo s nejakým cieľom/zámerom. Väčšinou sú to ciele materiálne či s materiálnom spojené, skrze postavenie či formálne vzdelanie. Som výnimočný v tom, že moju cestu životom v tejto etape nevedie nejaký zámer? Nie.

Mám „len“ ten najvyšší možný zámer. V histórii sa často objavuje slovo popisujúce tento proces ako osvietenstvo či jej výsledok ako osvietený. V Budhistickej tradícii sa nazýva cestou k Nirváne. Poznanie a sebapoznanie je ten najzložitejší a zároveň ten najjednoduchší ľudský zámer aký existuje. Ja som mal to šťastie, že už nemusím proces k osvietenstvu absolvovať ako budhistickí mnísi, žobraním. Môj kláštor je moja chalúpka. Mojou fyzickou aktivitou rovnako ako v týchto kláštoroch je zachovanie udržateľnosti svojho bytia v ňom a efektívnej možnosti onej cesty k vyšším métam poznania.

Robím to kvôli iným, kvôli ľudstvu? NIE. Toto človek, keď to dokázal, vždy robil kvôli sebe (sebectvo), kvôli svojmu osvieteniu, nirváne. Niektorí mali svojich „učedníkov“, mnohí umreli nepoznaní, ale verím šťastní. A možno si dovolím na záver konštatovanie v ľudskej histórii vyslovené nekonečne mnoho krát a nekonečne mnoho krát nenaplnené. Kedy bude ľudstvo lepšie a nájde svoj vysnený Raj? KEĎ KAŽDÝ ZAČNE OD SEBA v čomkoľvek čo činí.

Byť múdrejší je predsa tá najvznešenejšia sebeckosť ktorá existuje

Peter Ponický Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.