Založ si blog

Globálne otepľovanie a stret medzi Západom a zvyškom sveta

napísal Thierry Meyssan, 9. Júna 2023

 

Teória antropogénnej príčiny globálneho otepľovania sa čoskoro stane stredobodom konfrontácie medzi Západom a Ruskom. Napriek tomu, že nik nespochybňuje otepľovanie niektorých častí sveta, v súčasnej dobe neexistuje žiadne alternatívne vysvetlenie tohto javu. Poprední vedci na nastávajúcej konferencii COP-28 v Dubaji predstavia iné príčiny. Zhodou okolností sú to členovia Ruskej akadémie vied.

Teóriu, že globálne otepľovanie je možné pozorovať na celom svete a že je spôsobené ľudskou činnosťou, rozšíril Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC), komisie OSN.

Nemám žiadne odborné znalosti v oblasti klímy a netrúfam si posúdiť či je táto teória pravdivá, alebo nie, ale som odborník na medzinárodnú politiku a môžem posúdiť prácu tejto komisie OSN.

Asi pred desiatimi rokmi som napísal, že IPCC ako hovorí jej názov, rozhodne nieje učenou akadémiou, ale medzivládnou skupinou [1]. Jej závery preto nie sú výsledkom vedeckého prístupu, ale politickej debaty.

IPCC vznikla z iniciatívy britskej premiérky Margareth Thatcherové na podporu jej boja proti baníckym odborom. Bez prekvapenia dospel tento orgán k uzáveru, že uhlie je pre životné prostredie zlým, ale jadrová energia je žiadúcou. Nejedná se o vedeckú tézu, ale o politické vyhlásenie.

Upozornil som tiež, že vytvorenie emisných povoleniek na skleníkové plyny nie je medzivládnou iniciatívou, ale nápadom Joyceovej nadácie, ktorú riadi spoločnosť Climate Exchange Ltd. [2]. Každá krajina si k tejto téme pripravuje vlastnú legislatívu. Obdrží určité množstvo emisných povoleniek, ktoré podľa svojho uváženia prideľuje podnikom. Spoločnosti, ktoré svoje povolenky využijú len čiastočne, môžu nevyužité povolenky ďalej predávať na špecializovanej burze v Chicagu.

Stanovy vypracoval vtedy neznámy právnik nadácie Joyce, istý Barack Obama (budúci prezident Spojených štátov). Výzvu investorom k zahájeniu burzy zorganizoval Al Gore (budúci viceprezident Spojených štátov) a David Blood (bývalý riaditeľ Goldman Sachs). Je otázkou, či títo ľudia sú skutočnými ekologickými aktivistami, alebo vysoko postavenými podvodníkmi.

Postupom času sa táto politika zahalila do rúška vedy a dobrých úmyslov, takže je obtiažne ju spochybniť. Napriek tomu existuje alternatívna vedecká teória, ktorá vysvetľuje globálne otepľovanie. Predložil ju chorvátsky geofyzik Milutin Milankovič v medzivojnovom období.

Obežná dráha Zeme se mení podľa troch prírodných cyklov: excentricity, šikmosti a rovnodennosti. Každá z týchto zmien sa pohybuje v rozmedzí 20 000 až 100 000 rokov, čo je možné dôkladne vypočítať. Tieto tri zmeny spoločne ovplyvňujú pokrytie Zeme slnečným svetlom, a tým aj jej klímu. Táto teória bola potvrdená v roku 1976 štúdiom ľadových jadier z vrtov Vostok (Antarktída). Nevysvetľuje ale všetko.

Ruská akadémia vied práve predložila tretiu teóriu, tiež založenú na pozorovaní prírody. Podľa nej je „hlavnou príčinou lokálnych klimatických katastrof zvyšujúca sa emisia prírodného vodíka v dôsledku striedania gravitačných síl Mesiaca a Slnka, ktoré spôsobujú diery v ozónovej vrstve. Následný nárast teploty a miešanie ozónu a vodíka sú hlavnými príčinami lesných a stepných požiarov“ [3].

Francúzska akadémia vied se neuspokojila len so spochybňovaním dogiem IPCC, ale spochybňuje aj opatrenia, ktoré majú znížiť počet dier v ozónovej vrstve. Konkrétne Viedenskú dohodu a Montrealský protokol, „ktorých výkon zlikvidoval celé jednu časť odvetví chemického priemyslu, bez toho aby to malo vplyv na veľkosť ozónových dier, ktoré se ďalej zväčšili“.

Teória Ruskej akadémie vied je tiež založená na myšlienke, že globálne otepľovanie nie je univerzálnym javom v rôznych oblastiach sveta. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia sa teplota Tichého oceánu znižuje, teda ochladzuje sa [4].

Práca Ruskej akadémie vied bude predstavená na konferencii COP-28 v Dubaji na rozhraní novembra a decembra. Politický boj za umlčanie vedcov už začal. Týka sa menovania predsedu zasadnutia, ktorý bude môcť ruským zástupcom dať široký priestor, alebo ich naopak umlčovať. Výber predsedu je na Mohammedovi ben Zayedovi, vládcovi Spojených arabských emirátov. Ten menoval Sultána al-Jabera, svojho ministra priemyslu. Poslanci USA a EU okamžite napísali generálnemu tajomníkovi OSN Antóniu Guterresovi dopis, v ktorom ho požiadali, aby sa proti tomuto kroku postavil. Ich argumentácia ako vždy, nemá nič spoločné s ich cieľom. Argumentujú tým, že Sultán al-Džaber je zároveň predsedom Národnej ropnej spoločnosti Abú Zabí (Adnoc). Bol by teda sudcom i porotou. Namiesto toho odporúčajú menovať lobistu pre nefosílne palivá. Ten by bol tiež sudcom aj porotcom, ale pre opačný tábor.

Pokiaľ ruskí vedci na 28. konferencii zmluvných strán vystúpia je pravdepodobné, že sa zhromaždenie rozdelí na dve časti, a to nie podľa vedeckého, ale politického kľúča. Priaznivci Anglosasov proti priaznivcom Ruska (zbytku sveta). Nie je pochýb o tom, že dogma IPCC sa skoro stane „idée fixe“ Západu a terčom posmechu zbytku sveta.

 

Použité publikované zdroje:

[1] Le prétexte climatique 2/3: « 1982-1996 : L’écologie de marché », par Thierry Meyssan, Оdnako (Russie) , Réseau Voltaire, 22 avril 2010.

[2] Le prétexte climatique 3/3 : « 1997-2010 : L’écologie financière », par Thierry Meyssan, Оdnako (Russie) , Réseau Voltaire, 26 avril 2010.

[3] Source : Communiqué du président de l’Académie des Sciences de Russie.

[4Systematic Climate Model Biases in the Large-Scale Patterns of Recent Sea-Surface Temperature and Sea-Level Pressure Change, Robert C. J. Wills, Yue Dong, Cristian Proistosecu, Kyle C. Armour & David S. Battisti, Geophysical Research Letters, DOI : 10.1029/2022GL100011.

 

PPL

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

29.04.2024 14:49

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.