Založ si blog

Zoznámte sa s prezidentom Nigérie Bola Tinubu, obviňovaným z prania špinavých peňazí, ktorý je v prvom rade „bojovníkov“ za inváziu do Nigeru.

Napísal: ALEXANDER RUBINSTEINKIT KLARENBERG – 5. augusta 2023

Od zvrhnutia nigerskej vlády priateľskej k USA hrozia západoafrické krajiny bloku ECOWAS inváziou do Nigeru.

Predtým, ako bol predseda ECOWAS – Bola Ahmed Adekunde Tinubu, aktivista vojenskej intervencie do Nigeru, strávil roky praním miliónov pre dílerov heroínu v Chicagu a aj odvtedy bol zapletený do mnohých korupčných škandálov.

Niekoľko hodín po tom, čo prezidentská stráž krajiny 28. júla zadržala nigerského vodcu podporovaného Západom, nigérijský prezident a predseda Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) – Bola Tinubu začal konať, varovanie že skupina národov „nebude tolerovať žiadnu situáciu, ktorá znemožňuje demokraticky zvolenú vládu“.

„Ako predseda ECOWAS… Bez akýchkoľvek pochybností vyhlasujem, že Nigéria pevne stojí za zvolenou vládou v Nigeri.“

O dva dni neskôr ECOWAS Uložené Blok vydal prísne ultimátum: ak novo inaugurovaná junta do týždňa znovu nedosadí zvrhnutého prezidenta, prozápadoafrické vlády skupiny to urobia – v prípade potreby vojenskými prostriedkami.

V sobotu 6. júla – deň pred konečným termínom ultimáta – vedúci predstavitelia ECOWAS schválili plán na inváziu do krajiny so zlovestnou výhradou, že „nebudú prezrádzať sprisahancom prevratu, kedy a kde zaútočia“.

Ak ECOWAS dosiahne svoje, členské štáty Benin, Kapverdy, Pobrežie Slonoviny, Gambia, Ghana, Guinea-Bissau, Libéria, Nigéria, Sierra Leone, Senegal a Togo budú pod tlakom, aby poslali svojich vojakov na inváziu do Nigeru.

Tento vývoj uvrhol prehliadanú západoafrickú krajinu – Niger do centra pozornosti západných médií. Ale ak by vypukli nepriateľské akcie, nebol by to len jediný zbedačený africký štát.

Susedná Burkina Faso, Mali a Guinea, ktoré sú tiež riadené vojenskými správami, ktoré nedávno prevzali moc silou, varovali, že akýkoľvek útok na Niger bude považovaný za útok aj na nich. Ak ich rivali z ECOWAS urobia tento povestný prvý vojnový krok – krajiny ktoré západné mainstreamové médiá nazvali africkým „pásom prevratu“, sa zaviazali uvoľniť aj svoje vojenské sily – toť oznámenie, ktoré by malo ukončiť akékoľvek ilúzie, že obnovenie vlády predchádzajúceho prezidenta krajiny by bolo bezbolestným procesom.

Na čele prozápadnej koalície stojí prezidentka jej najmocnejšieho člena–, Nigérie: Ahmed Tinubu. Jedného z najbohatších mužov Nigérie, zdroj majetku prezidenta sužovaného škandálmi je doslova kriminálny.

Dokumenty, ktoré preskúmal The Grayzone, odhaľujú Tinubu ako dlhoročnú americkú figúrku, ktorý bol označený za komplica vo veľkej drogovej operácii, pri ktorej pral milióny v mene príbuzného obchodujúceho s heroínom.

Kariéru Tinubu poznačili obvinenia z obchodovania s drogami a korupcie

Už viac ako 30 rokov je Bola Tinubu hlavnou postavou nigérijskej politickej scény a ekonomiky, s miestnymi prezývkami od „Krstný otec Lagosu“ až po „Lev z Bourdillonu“. Jeho moc v Nigérii však zostala do značnej miery nepovšimnutá medzinárodným publikom až do roku 2023, keď sa stal predsedom ECOWAS po víťazstve v nigérijských prezidentských voľbách, ktoré veľmi pozorne sledovala vláda USA.

Prezident Tinubu rýchlo zaviedol režim ekonomických reforiem podporených Medzinárodným menovým fondom  a Svetovou bankou kontrolovanými USA. V priebehu politickej kariéry Tinubu v Nigérii si táto africká bábka/americký agent, vybudoval úzke vzťahy s veľvyslanectvom USA. Podľa množstva tajných depeší ministerstva zahraničných vecí, ktoré zverejnila WikiLeaks, sa americkí predstavitelia vo veľkej miere spoliehali na hodnotenia domácej politickej scény od Tinubu.

Raný život predsedu ECOWAS je zahalený tajomstvom a nie je známy ani jeho presný vek. Takmer každý detail Tinubuovej osobnej histórie, pred jeho vystúpením do USA v Chicagu na študentské vízum, veľmi sporný – vrátane jeho skutočného rodného priezviska.

Záznamy z Chicagskej štátnej univerzity ukazujú, že Tinubu získal titul v odbore Business Administration v roku 1979. V nasledujúcich rokoch správy v médiách naznačujú, že Tinubu bol zamestnaný v určitej funkcii v niekoľkých významných nadnárodných spoločnostiach so sídlom v USA, vrátane Mobil Oil Nigeria, poradenskej spoločnosti Deloitte a GTE, ktorá bola v tom čase najväčšou komunikačnou a sieťovou spoločnosťou v USA.

Z niekoľkých podrobností o rannej činnosti nigérijského prezidenta, ktoré možno potvrdiť, sú odvodené zo súdneho spisu z roku 1993, ktorý označil Tinubu za komplica v masívnej stredozápadnej pašeráckej operácii.

Novinár David Hundeyin má podrobné informácie a súdne dokumenty zo severného okresu Illinois amerického okresného súdu objasňujúceho, že Tinubu nazhromaždil majetok praním špinavých peňazí pre príbuzného obchodujúceho s heroínom v Chicagu a že americkí vládni úradníci nakoniec zabavili viac ako milión dolárov z rôznych bankových účtov registrovaných pod menom súčasného nigérijského prezidenta.

Správa špeciálneho agenta IRS Kevina Mossa z roku 1993 vysvetlila, že „existuje pravdepodobný dôvod domnievať sa, že finančné prostriedky na určitých bankových účtoch kontrolovaných spoločnosťou Bola Tinubu … predstavujú príjmy z obchodovania s drogami; preto tieto finančné prostriedky prepadajú v prospech Spojených štátov.“

V časti Dokumentov, Moss opisuje mimoriadne úzky pracovný vzťah medzi budúcim nigérijským prezidentom a dvoma nigérijskými dílermi heroínu menom Abiodun Olasuyi Agbele a Adegboyega Mueez Akande, z ktorých druhý bol uvedený ako bratranec Tinubu v žiadosti o pôžičku na motorové vozidlo.

„Podľa zamestnancov banky, keď Bola Tinubu prišiel do First Heritage Bank v decembri 1989, aby si otvoril účet, s odôvodnením, že má v banke účet aj Adegboyega Mueez Akande“. A čo viac, bankové záznamy naznačujú, že „Bola Tinubu si tiež otvoril spoločný bežný účet na svoje meno a meno svojej manželky Oluremi Tinubu,“ ktorá si „predtým otvorila spoločný bankový účet aj v tejto banke s Audrey Akande, manželkou Adegboyega Mueez Akande,“ vysvetlil Moss. V niekoľkých aplikáciách sa adresy používané Tinubu presne zhodovali s adresami, ktoré predtým používal Akande.

„Podľa bankových záznamov… Tinubu si otvoril individuálny účet peňažného trhu a účet NOW“ v First Heritage Bank v decembri 1989, poznamenal špeciálny agent. „V žiadosti Tinubu uviedol, že jeho adresa bola 7504 South Stewart, Chicago, Illinois“ – „rovnaká adresa, ktorú predtým používal Akande.“

„Bankové záznamy odhalili, že päť dní po otvorení účtu, 4. januára 1990, bolo na účet NOW v First Heritage Bank vložených 80 000 dolárov bankovým prevodom cez First Chicago z Banc One Houston,“ pokračuje správa. Podľa IRS peniaze poslal Akande.

Podľa špeciálneho agenta IRS však finančné transakcie nigérijského prezidenta s obchodníkmi s heroínom zašli ešte ďalej. Napísal, že záznamy Citibank dokumentujú „dva ďalšie firemné účty vedené v mene Compass Finance and Investment Company, Ltd., ktoré boli kontrolované spoločnosťou Bola Tinubu“.

„Keď si Bola Tinubu otvoril tieto účty, predložil „memorandum o pridružení a stanovy“, ktoré „identifikovali Mueez Adegboyega Akande a Abiodun Olasuyi Agbele ako riaditeľov spoločnosti Compass Finance and Investment Company, Ltd.,“ napísal Moss.

Nakoniec sa Tinubu nejakým spôsobom podarilo vložiť viac ako 660 000 dolárov na svoj účet First Heritage Bank v roku 1990 a viac ako 1,2 milióna dolárov v nasledujúcom roku – a to všetko pri tvrdení, že si zo svojej pozície v spoločnosti Mobil Oil Nigeria odnesie domov iba 2 400 dolárov mesačne.

Keď vyšetrovanie schémy prania špinavých peňazí začalo naberať na obrátkach, Tinubu opustil USA a vrátil sa do Nigérie. Nakoniec bol Moss schopný hovoriť s Tinubu telefonicky pri niekoľkých príležitostiach a špeciálny agent uviedol, že budúci prezident spočiatku uznal svoje osobné a finančné rokovania s dvojicou obchodníkov s drogami.

Ale koncom januára 1992 „Tinubu informoval agentov vyšetrujúcich túto záležitosť, že nemá žiadne obchodné združenie ani finančný vzťah s Abele alebo Akande,“ napísal Moss. „Táto informácia bola v rozpore s jeho predchádzajúcimi vyhláseniami z 13. januára 1992, keď informoval policajtov, že peniaze použité na otvorenie účtu v First Heritage Bank pochádzajú od Akandeho.“

Po návrate do Nigérie sa Tinubu sa už začal presúvať na politickú scénu. V roku 1992 bol zvolený do Senátu a v roku 1999 sa stal guvernérom štátu Lagos, ktorú zastával až do roku 2007. V určitom okamihu svojho funkčného obdobia Tinubu nadviazal vzťah s americkým veľvyslanectvom, ktorý bude trvať roky, podľa množstva diplomatických depeší zverejnených Wikileaks.

Ale ani jeho spojenci na ministerstve zahraničných vecí si nemohli nevšimnúť Tinubuovu záľubu v nečestnosti. Jeden obzvlášť pozoruhodný kabelogram poukázal na to, že politik bol „známy tým, že rýchlo a veľmi voľne narábal s faktami“ a „v minulosti bol prichytený pri prikrášľovaní svojich vzdelávacích úspechov“.

Nakoniec sa však zdalo, že užitočnosť Tinubu prevážila nad jeho príležitostným vzťahom k pravde a budúci nigérijský prezident pokračoval v poskytovaní takmer nepretržitom hodnotení politickej situácie v jeho krajine americkým úradníkom. Jedna taká typicky intímna schôdzka Tinubu skončila s americkým veľvyslancom v Nigérii, ktorý to komentoval: „Ako vždy, zistili sme, že jeho pohľad na národnú politickú scénu je bystrý.“

Keď sa v roku 2011 objavili depeše, mnohí Nigérijčania boli šokovaní úprimnosťou, s akou ich volení predstavitelia hovorili s vyslancami Washingtonu. „Ochota našich elít prezradiť americkým predstaviteľom nevyžiadané informácie o národe prezrádza infantilnú túžbu po otcovskej diktatúre,“ napísal nigérijsko-americký profesor a publicista Farooq Kperogi.

Hoci sa zdalo, že Tinubu unikol spravodlivosti za svoju úlohu v obchodovaní s heroínom, obvinenia z korupcie budú naďalej sprevádzať predsedu ECOWAS počas celej jeho politickej kariéry v Nigérii. Od odchodu z funkcie guvernéra Lagosu v roku 2007 Tinubu „vyberal každého ďalšieho víťazného kandidáta“, uviedla nemecká televízia DW, ktorá začiatkom tohto roka uviedla, že je magnátom “ považovaným za jedného z najbohatších nigérijských politikov, ale zdroj jeho bohatstva nie je jasný“.

V posledných rokoch sa začali objavovať stopy o pôvode bohatstva, ktoré nazhromaždil jeden z popredných afrických politických hráčov.

V roku 2009 sa Tinubu dostal do vyšetrovania londýnskej metropolitnej polície, ktorá vyšetrovala obvinenia, že si tento politik združil peniaze s dvoma ďalšími nigérijskými guvernérmi, aby vytvoril kryciu spoločnosť známu ako „African Development Fund Incorporation“.

Vyšetrovatelia tvrdili, že nezvyčajná obchodná dohoda bola v skutočnosti spoločným úsilím o nelegálne získanie akcií telekomunikačnej firmy ECONET, ktorú založili Spravodajská agentúra USA a správca Gatesovej nadácie Strive Masiyiwa. Pokusy o preskúmanie legitimity predmetných transakcií však boli odsunuté na vedľajšiu koľaj, keď nigérijská federálna vláda „postavila kamenné múry“ mlčania voči britskému vyšetrovaniu, ktoré sa nakoniec skončilo bez jediného zatknutia. Nigérijské orgány dodnes nezverejnili dôkazy požadované britskými orgánmi.

V roku 2011 bol Tinubu súdený pred tribunálom pre kódex správania sa v Nigérii za nezákonné prevádzkovanie 16 zahraničných bankových účtov. V snahe vyhnúť sa tlaku verejnej mienky, ktoré predtým utrpel pri fotografovaní na súde, predseda ECOWAS odmietol zaujať miesto na lavici obžalovaných na súdnom pojednávaní.

Zdá sa však, že nevítaná pozornosť verejnosti urobila málo škody na jeho image a Tinubu sa opäť ocitol zapletený do korupčného škandálu po vyšetrovaní pôvodu jeho luxusného sídla s rozlohou 7 000 štvorcových stôp, kde nigérijský prezident býva počas návštev u svojho ošetrujúceho lekára v Londýne.

Podľa nigérijského portálu Premium Times bola obrovská– vila v exkluzívnej londýnskej štvrti Westminster, údajne odpredaná  so zľavou približne 10 miliónov dolárov od bohatého utečenca – aj keď majetok predávajúceho, vrátane predmetného sídla, bol zmrazený nigérijským súdom. Fotografie zverejnené na sociálnych sieťach v roku 2017 ukazujú, ako Tinubu pózuje vo vile po boku vtedajšieho nigérijského prezidenta Muhammadua Buhariho.

Súčasný a predchádzajúci prezident úzko spolupracovali desaťročia a Tinubu sa počas kampane verejne priznal k výhradnej zásluhe na Buhariho prezidentstve. „Keby som nestál za ‚Buharim, nikdy by sa nemohol stať prezidentom,“ povedal svojim stúpencom na minuloročnom zhromaždení.

Podozrivý súľok peňazí a vplyvu sa však tajomným sídlom v Londýne neskončil. Počas nigérijských všeobecných volieb v roku 2019 sa zábery obrnených nákladných vozidiel vstupujúcich do rezidencie Tinubu stali známimi na sociálnych sieťach a incident bol všeobecne považovaný za dôkaz, že politik bol zapojený do podvodného systému kupovania hlasov. Tinubu však zostal vzdorovitý, keď novinárom povedal: „Držím si peniaze, kdekoľvek chcem.“

„Prepáčte, sú to moje peniaze alebo vládne peniaze?“ Povedal. „Ak nezastupujem žiadnu vládnu agentúru a mám peniaze na míňanie, ak mám peniaze, ak chcem, dávam ich ľuďom zadarmo,“ trval na svojom.

Tento rok v januári sa oficiálne vysvetlenie tejto epizódy opäť vynorilo, keď jeden zo zástupcov jeho strany povedal nigérijskej televíznej stanici, že predmetné obrnené vozidlá jednoducho „zmenili svoju trasu“ a dorazili na nesprávnu adresu. Na otázku, prečo sa Tinubu zdanlivo priznal k vydávaniu hotovosti verejnosti, organizačný tajomník strany v Lagose ponúkol zmäteným moderátorom rovnako nepravdepodobné vysvetlenie: „povedal som to zo žartu.“

ECOWAS ako neokoloniálna zbraň

Zatiaľ čo ECOWAS bol oficiálne založený zmluvou z Lagosu v roku 1975, jeho Oficiálna história poznamenáva, že počiatky bloku siahajú do vytvorenia frankofónneho CFA v roku 1945, ktorý konsolidoval francúzske západoafrické impérium do únie s jednotnou menou. Verejne bol tento krok opísaný ako pokus chrániť tieto kolónie pred dôsledkami prudkej devalvácie francúzskeho franku v roku 1945 po vytvorení  Bretton Woodskeho systému, v ktorom dominujú USA. Ako francúzsky minister financií povedal v tom čase:

„V prejave svojej štedrosti a nesebeckosti metropolitné Francúzsko, ktoré nechce svojim vzdialeným dcéram vnucovať dôsledky svojej vlastnej chudoby, stanovuje rôzne výmenné kurzy pre ich menu.“

V skutočnosti zavedenie franku CFA znamenalo, že Paríž bol schopný udržiavať veľmi nerovné obchodné vzťahy so svojimi africkými kolóniami v čase, keď jeho ekonomika bola spustošená druhou svetovou vojnou a jeho zámorské impérium sa rýchlo rozpadalo. Mena urobila to, že členské štáty dovážali z Francúzska a naopak vyvážali, ale pre obrovskú drahotu sa vyvážali z krajiny inam.

Táto nútená závislosť vo frankofónnej západnej Afrike vytvorila trh pre vlastnú spotrebu Francúzov a tým aj pre zvyšok Európy. Táto dynamika, ktorá už desaťročia brzdí regionálny hospodársky rozvoj, pretrváva dodnes. Pokračujúca dominancia CFA franku zabezpečuje, že západoafrické štáty zostávajú pod ekonomickou a politickou kontrolou Francúzska. Tieto africké krajiny sú bezmocné pri prijímaní zmysluplných politických zmien, pretože im chýba kontrola nad vlastnou menovou politikou.

To, že mena figuruje tak prominentne v autorizovanej histórii ECOWAS je poučné, pretože tento frankofónny blok bol dlho kritizovaný ako rozšírenie francúzskeho imperializmu. Nie nadarmo v roku 1960 vtedajší francúzsky prezident Charles de Gaulle podmienil členstvo v CFA, ktorým je podmienil dekolonizáciu v Afrike.

Hoci ECOWAS má teoreticky maximalizovať kolektívnu vyjednávaciu silu členských štátov podporou „medzištátnej hospodárskej a politickej spolupráce“, takáto harmonizácia uľahčuje bývalým imperiálnym mocnostiam, ako je Francúzsko, vykorisťovať a oslabovať krajiny, ktoré ich tvoria. Blok ukladá svojim členom prísny, Západom schválený právny a finančný rámec a každý štát, ktorý sa odchýli od týchto pravidiel, je tvrdo potrestaný.

V januári 2022 uvalilo ECOWAS na Mali prísne sankcie, čo podnietilo tisíce ľudí, aby vyšli do ulíc na podporu vojenskej vlády, ktorá prevzala moc v januári predchádzajúceho roka. Úsilie novej vlády očistiť krajinu od škodlivého zahraničného vplyvu viedlo k úplnému zákazu francúzskych médií, čo bolo rozhodnutie Kritizované OSN ale fandili mu priemerní Malijčania.

ECOWAS uplatnilo podobné opatrenia na Burkinu Faso v reakcii na vojenský prevrat v septembri 2022, v dôsledku ktorého bol Paul-Henri Sandaogo Damiba odstránený už po ôsmich mesiacoch pri moci. Hoci sa Damiba sám zmocnil vlády vojenským prevratom, západní predstavitelia ho len veľmi málo odsudzovali a len máločo naznačovalo, že ECOWAS uvalí na jeho režim sankcie – možno kvôli prozápadnej orientácii zosadeného vodcu, ako absolventa viacerých elitných výcvikových kurzov americkej armády a ministerstva zahraničných vecí.

Od roku 1990 ECOWAS viedol sedem samostatných konfliktov v západnej Afrike s cieľom chrániť preferovaných despotov Západu v celom regióne. Medzi rokmi 1960 až 2020 bolo z  Paríža spustených 50 samostatných otvorených intervencií v Afrike. Údaje o tajných aktivitách vykonávaných počas tejto doby nie sú k dispozícii, ale odtlačky prstov tejto koloniálnej krajiny sú „otlačené“ vo viacerých zmanipulovaných voľbách, prevratoch a atentátoch, ktoré udržali pri moci skorumpované vlády na celom kontinente.

Ako prezident Jacques Chirac poznamenal v roku 2008, „bez Afriky Francúzsko skĺzne do pozície treťotriednej mocnosti.“ Táto perspektíva bola opätovne potvrdená v správe francúzskeho senátu z roku 2013 – Afrika je naša budúcnosť. Samotná existencia antiimperialistických vlád kdekoľvek v regióne je pre Paríž skutočne netolerovateľná.

Našťastie pre francúzsku elitu, skompromitované osobnosti ako Bola Tinubu sú stále po ruke, aby za nich urobili svoju špinavú prácu.

Preložil: Peter Ponický Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.