Založ si blog

Volím mier nie strach

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však málo z progresom iba ak s degresom a tak bez urážky ,riadiť sa dnes heslami ulice nie je správna voľba – nikdy nebola ani nebude ! Dav je najľahšie manipulovateľný. pristúpme teda k volebným urnám s pokorou zodpovednosti a rozumu :

Nechcem strach chcem MIER .

Chodím občas do ,, hlavnej dediny,, Bratislavy za priateľmi ,rodinou a priznám sa aj za rozumom . Keď sa tak sám vraciam domov po jednodňovom resp. dvojdňovom ,,výlete,, premýšľam nad tým množstvom informácií  ,zážitkov a skúseností čo som tam získal.      Prehlbuje sa rozdiel vnímania tohto pohľadu vidiečana a blaváka  na dnešnú dobu a jeho skúsenosti .  Hnev, strach a čiernobiele okuliare podporované mediálnou prostitúciou spravodajstiev charakterizujú čoraz viac rozdiely medzi vidiečanom a bratislavským intelektuálom , čo je príznačné pre našu dobu.

Morálne ,, skazená ,, mládež beznádejne sa presúvajúca z veľkomesta na vidiek za zeleným ochranárskym snom a naopak vidiecka za snom mamonu veľkomesta. K tomu terorizmus ,hrozba islamu, ekonomická kríza, ukrajinská kríza ,vraždy na každom rohu a keď z domova nestačí tak z celého sveta . Z vidieka prenášaný cigánsky rasizmus a xenofóbia , obrovská nezamestnanosť ,dôchodcovia nemajúci  čo do huby , bezdomovci , zlodeji kde sa pozrieš, / malí z chatŕč na krumploviskách , veľkí za stolmi v skleníkoch pri Dunaji / .

Vzniká nám tu syndróm generácie vychovanej správami typu JOJ .  Generácia ,ktorá sa bojí verejne politicky angažovať a často potom skĺzava k extrémnym ideám , revolučným riešeniam a história sa nám márne snaží povedať ,že je to zle.

Vo svojom svete sa proti tomuto zanášanému strachu správa každý ináč a predsa zhodne –  NAHNEVANOSŤOU.  Vzniká tu orná pôda pre zasiate semienka NESLOBODY .  Strach je totiž najlepším kontrolórom. Strach je totiž najlepším biznisom .

Stačí sa pozrieť do histórie  – kedykoľvek bolo potrebné obmedziť občanov vytvorila sa umelá hrozba  a propaganda urobila svoje . Na strach ľudia počúvajú . Zo strachu znovu zapnú TV a dobrovoľne sa v tejto iracionalite udržujú . Populizmus a vytváranie strachu je natoľko inteligentné ,že si málokto uvedomuje ako málo sú tieto slová lákavé . Jednoducho nám hovoria čo chceme počuť : že sa máme zle a preto sa musíme strachovať .

Intelektuálne myšlienky šíriace sa od bratislavských celebrít , ich neschopnosť sedliackeho vyjadrenia hnevu spôsobeného strachom ,sú potom bohužiaľ kapitulácie nás vidiečanov najčastejšie sa prejavujúce apatiou.  História sa opakuje.

Kapitulujeme  na slobodu strachom . Čo to znamená ? Vlastne nič nové . Len to , že sa stále bojíme . A to naozaj všetkého – bohatstva i chudoby , úspechu i neúspechu , budúcnosti , minulosti a prítomnosti a dokonca i vlastných názorov .
Strach otočil základné princípy  : veľa tých , čo sa neboja , totiž kradnú .  A takmer väčšina tých , čo nekradnú , sa bojí .  Vystrašení  sa nedokážeme ani oslobodiť a užívať si života takého , aký je , ani usilovať o zmenu našej spoločnosti k lepšiemu .

A tak požiadam bratislavských intelektuálov,  aby nehľadeli neveriaco  na nás vidiečanov ,riadiacich sa prirodzenou evolúciou o čom to hovoríme .Nepodsúvajte nám goebblsovskú propagandu 30tych rokov . Využime danosti každého z nás v prospech pozitívnej zmeny a záchrany tejto spoločnosti od strachu.  Vymeňme strach za odvahu a mier .

 

 

                                                              Miloš Vaňo      Krupina 23.5.2014

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Ideový vodca svetového proletariátu = ideový vodca svetového progresivizmu, Vladimír Iljič Lenin

16.02.2024

Peter Ponický Lošonci, reakcia na článok Michala Hausera v „Novom slove“ 14.02.2024 o Leninovom politickom diele a jeho neukončenosti. Moja prvá mentálna reakcia po prečítaní názvu bola spomienka na Ježiša Nazaretského. Ten chodil po Judei s malou hŕstkou svojich priaznivcov (ako sa píše v Biblii, učeníkmi), jeho smrť si všimol málokto a prvá zmienka o jeho [...]

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.