Založ si blog

Kto vie posúdiť normálnosť stavu spoločnosti?

(Reakcia na publicistický počin Borisa Zalu v Pravde zo 7.2.2021.) https://nazory.pravda.sk/analyzy-a-postrehy/clanok/577006-zapas-o-normalnost/?fbclid=IwAR35HBwcfXukef_dFaOmzGr2CLkL_b2MyMJQwmvKPtlsu6A7099djUUJ7Us

Normy, normatívy, predpisy a návody sú v technickej a technologickej praxi samozrejmosťou (nie normálnosťou) a predstavujú ideovú/myšlienkovú základňu pre univerzálnosť, nahraditeľnosť, opakovateľnosť, opraviteľnosť, spoľahlivosť, teda akýsi základ poriadku a udržateľnosti kvality produkcie aj produktov. K takejto samozrejmosti sa produkčná sféra spoločnosti dopracovala evolučným spôsobom kde kľúčovú úlohu hrala skúsenosť (na produkčnej i aplikačnej/produktovej úrovni). V tejto oblasti je normatívnosť normálnosťou a nepotrebuje nariadenú „normalizáciu“ v žiadnej podobe, lebo z predtým uvedeného je zákazník/spotrebiteľ posudzovateľom takéhoto stavu vo svojej trhovej reakcii (pokiaľ nie je deformovaná propagandou a deformáciou trhových vzťahov na úkor niektorých jeho účastníkov, čo ako dnes vieme je aj životné prostredie).

V roku 1969/1970 prišiel Gustáv Husák s bojovým postojom k spoločnosti aj jej vodcom/politikom. Nazval ho NORMALIZÁCIOU pod ktorou rozumel normálnosť návratu k minulej perfídnej podliezavosti k veľkému bratovi a v oblasti praktického výkonu politiky v duchu českého hesla v c. a k. spoločnosti – Rakúskom mocnárstve, „dejte jim bušty a pivo a nebudou breptat a budou spokojeni“. Bohužiaľ bol len právnikom a zrejme ho nikdy ani nenapadli mnou v úvode uvedené konzekvencie k hospodárstvu a komerčnej/podnikovej sfére. Za normálne považoval to, čo on považoval v politike za štandard, ale na rozdiel od Noriem, vôbec neakcentoval normálne, spoľahlivostné, užívateľské potreby spoločnosti.

Takýto husákovský pohľad prezentuje pán Zala v prvom svojom odstavci, akoby až dnes poučený, že neexistuje občan s pevným ideovým zakotvením. Ale, že ľudia sa správajú v niečom konzervatívne, sociálne i liberálne… Ale každý človek uvažuje v intenciách svojich egoistických potrieb/požiadaviek (pokiaľ nie je regulovaný v nich vonkajšou silou, napríklad politickým/ekonomickým/ozbrojeným či iným tlakom/násilím). Správa sa ako konzument. Toto zneužívajú vlády od nepamäti, kedy viac kedy menej (Rímske posolstvo svetu pre udržiavanie akejsi sociálnej konformity k vláde, „chlieb a hry“). Tak činil Ficov Smer, a tak činí aj jeho Hlas s Pellegrinim v čele. Na rozdiel od starovekých vládcov, tí naši volený sú ešte viac motivovaný k politickému populizmu, lebo ich mandát je dočasný a ich materiálne bohatstvo postavením nie je zaručené.

Šéfa Hlasu vykresľuje ako nádej pre jeho vonkajší obal a učesanú rétoriku stredného prúdu. Preto si dovolím dva príklady podobných demokratov (a to doslova demokratických kandidátov a potom prezidentov USA s podobnou politickou pretvárkou). Prvým „vítečníkom“ bol Bill Clinton, ktorý Američanom nasľuboval prosperitu a blahobyt. Skončilo to (mimo sexuálneho vybočenia s Lewinskou) aj obrovskou/svetovou bankovou/hypotekárnou krízou ktorú spustili v USA ako dôsledok jeho politiky progresu a prosperity obyvateľov USA. Druhým „vítečníkom“ bol Barack Obama, ktorý sľuboval zrovnoprávnenie, zdravotné zabezpečenie a mier bez zbraní. USA sa stali najviac rozdelenou krajinou od občianskej vojny, s najväčším vojenským potenciálom s návratom k rasovej neznášanlivosti a zväčšujúcim sa počtom analfabetov v spoločnosti. Inak povedané krásne slová a úsmevy v podaní sympatických mladých ľudí, výplodov sofistikovaného výberu oligarchickej „verchtušky“. Preto Peter Pellegrini nie je, ani nikdy nebude efektívnou alternatívou k normálnosti, iba ak k NORMALIZÁCII. A to teda vonkoncom nie je jedno, ako nás poučila naša minulosť s normalizáciou, nastolená sympatickým a jazyk ovládajúcim manipulátorom až chorobne túžiacim po moci (na rozdiel od tých dnešných mu chýbal chtíč mamonu, ale o to viac ho mal po ideologickej moci z pozície synteticky vynútenej stability na báze sociálneho minima).

Na konci svojho príbehu obhajoby inovácie neexistujúceho sociálneho a demokratického étosu sa pán Zala zahral na veštca a kultivovane predvída, že ku žiadnej inej kultivácii nedôjde, lebo tá skutočná sociálnodemokratická a progresívna ľavicová politika je možná iba jedna. To tvrdí aj napriek tomu, že sám bol v niekoľkých stranách s rôznymi názvami, ktoré sa formálne hlásili k sociálnej aj demokratickej autenticite a napriek tomu mnohí na Slovensku by si ako autentickú alternatívu zvolili socialistickú demokraciu (demokraciu socialistického centralizmu vyplývajúcu z vedúcej úlohy jednej ideologickej štátostrany).

Som osobne presvedčený, zrejme na rozdiel od pána Zalu, že aj Európa smeruje k inej ako „autentickej“ socialistickej nevyváženosti, ale princípu globálnej rovnováhy a globálnej udržateľnosti (slovíčkom globálny nemyslím ani tak celosvetový ako celostný).

Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?