Založ si blog

Strach riadi ich výzvy?

Reakcia na vyhlásenie Univerzity Komenského k návrhu novely vysokoškolského Zákona, ktorý ešte oficiálne nik nevidel …

Vyhlásenie Univerzity Komenského v Bratislave k návrhu novely vysokoškolského zákona a k budúcnosti akademickej samosprávy na Slovensku | Portál VŠ (portalvs.sk)

Citujem:

I. Univerzita Komenského v Bratislave považuje autonómiu vysokých škôl a ich samosprávne riadenie, garantujúce ich nezávislosť na politickej moci, za piliere demokratickej plurality názorov. Princípy autonómie a samosprávy garantujú slobodu myslenia, slobodu vedeckého bádania a zaručujú skutočne slobodný výskum a výchovu a vzdelávanie budúcich generácií v duchu ideí humanizmu, kritického myslenia a dôstojnosti človeka – navyše „nadštandardnépráva a prerogatíva akademického prostredia slúžia na prospech celej spoločnosti.“

Komentujem:

Predstavme si, že legitímnymi voľbami vznikne vláda a parlament. Ústavné, zákonné, legitímne je ich právo spravovať a schvaľovať rozpočet krajiny/štátu. Pretože služby štátu musia vykazovať nie teoretickú návratnosť, ale praktické efekty pozitívnych zmien, legitímne sa rozhodnú oddeliť vysoké školy z pod priamej dotačnej politiky vlády. Samozrejme napriek tomu, že vysokoškolské samosprávy nie sú volené vo všeobecných voľbách, ako hlas občana sú irelevantné, budú riadne nahlas a hlavne mediálne oznamovať svetu, že sa nejedná o legitímny postup, lebo oni neboli pri tom! A mohli byť? Iste áno, keby absolvovali slobodnú politickú súťaž o miesta v parlamente a eventuálne vláde. Ale nemajú žiadne právo žiadať financovanie od politickej vlády, lebo rozhodnutia každej vlády sú politické. Ak sa vláda, ergo parlament Zákonom rozhodne ukončiť ich priame financovanie, bude to rovnako legitímne ako keď sa pred rokmi rozhodol o „bezbrehé“ financovanie na počet študentov/absolventov a nie vrcholových odborníkov, kvality primeranej vrcholu poznania. Tak aby sa SR mohla stať krajinou vyvážajúcou poznanie a nie materiál v mierne premenenej podobe (napríklad).

Teda kedy boli vysoké školy nezávislé od politickej moci? Na to existuje jediná odpoveď, NIKDY.

Ak si chcú univerzity riadiť svoje veci úplne autonómne, tak musia prijať aj vôľu spravovať svoje financovanie priamo od občanov, ktorým budú poskytovať služby (ako štát, napr. obrana, polícia, výber daní apod. je pre všetkých a nie len pre istú skupinu ako v prípade VŠ).

Piliere spoločenskej demokracie a plurality sa tvoria dlhodobo a nie počas 5 rokov štúdia v dospelom veku (verím však, že to vedia a takto chcú mystifikovať istú časť neinformovanej verejnosti vo svoj prospech). Ak autori mali na mysli pluralitu názorov v oblasti pôsobenia svojich pracovníkov, tá je a bola zaručená už v roku 1989, zrušením článku 4. vtedajšej Ústavy (vedúcej úlohy jednej strany a jej ideológie). Bohužiaľ ich akademické samosprávy a nimi volený funkcionári často umlčujú svojich kolegov, či dokonca ich pripravujú o prácu, práve kvôli inému názoru. Tak akú pluralitu majú akademici na mysli?

Ďalej, autormi uvádzaná sloboda myslenia nemá nič spoločné s autonómiou a samosprávou vysokých škôl. Sloboda tvorivého myslenia a vzťah k spoločenskému bytiu sa nevytvára a nikdy v modernej histórii nevytváral na vysokej škole. K tomu máme rodinu, základný vzdelávací systém vo veku kedy to účinne funguje a spolky či združenia vytvárajúce spoločenské povedomie (šport, kultúra, náboženstvá, …). Zmienku o získaní kritického myslenia na vysokej škole akademici snáď ani nemôžu myslieť vážne, hoc je tam uvedená.

Vážení akademici, uveďte prosím aspoň niekoľko príkladov toho ako a kto po roku 1991 (teda za 30 rokov) bránil slobodne bádať (stačí si niečo prečítať napríklad o Albertovi Einsteinovi, ktorý a nie sám považuje v bádaní za najdôležitejší myšlienkový experiment) a potláčal princípy humanity?

V uvedenej výzve sa uvádza slovné spojenie „nadštandardné práva“ a ja sa pýtam kedy v histórii slúžili v prospech celej spoločnosti (aby som históriu opäť pripomenul, tak napríklad Julius Caesar obdržal od Senátu nadštandardné práva z ktorých sa v obrane republiky ocitol Rím v občianskej vojne a bol nastolený aristokratický/cisársky režim). Často sa stačí čo i len náhodne prejsť po chodbách univerzít aby mal človek pocit geriatrickej liečebne a nie životom kypiacich priestorov plných diskurzu a elánu.

Aby som bol čo najstručnejší, sa iba pozastavím nad konštatovaním akademikov UK, uvedeným v bode rímska II. Odmietajú snahu o politické ovládnutie vysokých škôl. Čo to je prosím politické ovládnutie vysokých škôl? Nie vysoké školy udeľovali politikom ich bezcenné tituly ako na bežiacom páse? Základná zásada každej racionálne riadenej spoločnosti je a bolo, „kto financuje“ ten reguluje/určuje – manažuje!

LOŠONCI

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Ideový vodca svetového proletariátu = ideový vodca svetového progresivizmu, Vladimír Iljič Lenin

16.02.2024

Peter Ponický Lošonci, reakcia na článok Michala Hausera v „Novom slove“ 14.02.2024 o Leninovom politickom diele a jeho neukončenosti. Moja prvá mentálna reakcia po prečítaní názvu bola spomienka na Ježiša Nazaretského. Ten chodil po Judei s malou hŕstkou svojich priaznivcov (ako sa píše v Biblii, učeníkmi), jeho smrť si všimol málokto a prvá zmienka o jeho [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia