Založ si blog

Bez skutočnej elity zaviedli elitárstvo a dnes kritizujú???

Reakcia na článok Petra Weissa v Pravde.sk.

Naše dnešné strategické elity – Analýzy a postrehy – Názory – Pravda.sk

Uvediem svoje rozjímanie citátom z uvedeného príspevku bývalého politika, ktoré ale nie je o pravde, hoc je uvedené formuláciou „elity nie sú elitné„.

„Veď nezlyhávajú iba pri riešení pandémie, ale aj pri reprezentácii štátu dovnútra i navonok, pri udržiavaní súdržnosti spoločnosti, ktorá je postihnutá politickou a sociálnou polarizáciou a prelezená hnevom a nenávisťou až na úroveň rodín.“

Ja sa autora článku pýtam, ktože to vygeneroval onú polarizáciu spoločnosti a koniec koncov aj posledný volebný výsledok? Nebol to dôsledok politiky vlády ktorej vládol Smer s prídomkom sociálna demokracia a nebola táto strana viac ako desaťročie hegemónom slovenskej politiky?

Autor konštatuje, že pri skúmaní výkonu vládnucej elity sa ukazuje, že neprítomnosť komunistov a zväzákov v jej radoch neznamená automaticky vyššiu kvalitu. Hoc ako sám skúsil, nepodarilo sa mu zotrvať a zúročiť politickú skúsenosť na akademickej pôde a pri tom upozorňuje na tituly a plagiátorstvo časti súčasnej „elity“. Slúži mu ku cti, že sa neutiekal k podobným praktikám a radšej akademickú sféru opusti (iste aj zo zištných dôvodov a po prosbách vodcu o vyslanecký post, mu umožnili zotrvať vo sfére ktorej za mnohé roky privykol).

Áno dnes neexistujú kurzy a školy vychovávajúce komunistickú elitu, ako tomu bolo pred rokom 1989 a napriek tomu sa ten systém rozložil vlastným zahnívaním, lebo nevyberal elity podľa intelektuálnych schopností, ale vernosti a príslušnosti!

Pravdaže schopnosti a zručnosti opakovane vštepované už od útleho veku do príslušníkov budúcej elity majú tak trochu spartský charakter. Sparta, ale nebola ani demokratickým, ani slobodným spoločenstvom. Že nepíšem pravdu? Ale áno súdruh Weiss, ešte totiž žijú vtedajšie deti aj dnes často seniori čo absolvovali túto mentálnu masáž aby z nich vyrástli budúci vodcovia na všetkých úrovniach straníckej a spoločenskej hierarchie.

Súdruh Weiss nepochopiteľne skoro (aj vzhľadom ku pandemickej kríze, ktorá všetko možné zatieňuje) identifikuje „vlažný vzťah k štátnosti“ dnešných na začiatku ich charakterom definovaných spoločenských elít (prevzatých z eseje Ľubomíra Liptáka). Prvá veta odstavca začína, „popri pohŕdaní vzťahu ku vzdelaniu…“ a spojením osláv štátnosti (1. január) s vlažným vzťahom k vlastnej štátnosti sa prejavuje onen boľševický syndróm „načančanej“ veľkoleposti osláv a velebenia revolúciám, boju a frontám (napríklad tým národným). Ešte šťastie, že pri našej minulosti a ohrozeniach sa nemôže schovať za štít revizionizmu, ktorý nás zrejme podľa neho ohrozuje, lebo naše oddelenie od Československa podľa komunistickej historiografie nebolo revizionizmom k medzivojnovej štátnosti (Slovenského štátu) ktorý považovali od začiatku za neplatný ako Mníchovská zmluvu. Čo na tom, že oboje existovalo, my sa budeme správať akoby nie od samého začiatku.

Na konci píše autor o nepripravenosti na politické vodcovstvo dnešnej moci bezmocných (parafrázujem komunistickú literatúru a poetiku z pofebruárového obdobia nástupu k moci 1948), hoc to nebola pravda. Komunistická strana existovala od roku 1921 a vznikla odčlenením zo sociálnej demokracie, ktorej korene siahajú ešte hlbšie do histórie. Skutočne v porovnaní s touto praktickou a neskôr aj ideovou prípravou komunistov ten dnešný establišment je absolútne nepripravený.

Ale na záver si postavme otázku ku ktorej sa vyjadruje Weiss na konci svojej eseje, otázku morálky a politickej etiky. Bola posudzujúc morálku a politickú etiku, boľševická a potom nomenklatúrno-hierarchická komunistická LEPŠOU? Obávam sa, že história už dala a ešte dá mnohé odpovede so spoločným menovateľom. Ani boľševická ani komunistická etika nebola morálnou a teda takou nemohla byť ani ich politika (samozrejme neposudzujúc jednotlivosti a jednotlivcov). 

Teda to AKO SA PRIPRAVOVALI ELITY V KOMUNISTICKÝCH REŽIMOCH SA BEZ ROZPAKOV DÁ NAZVAŤ VYMÝVANÍM MOZGOV.

Aký je teda etický a morálny rozdiel s dnešným „vymývaním mozgov“ často ďaleko nevzdelanejších a možno rovnako frustrovaných ľudí. Stavu ku ktorému v našom prípade mierou vrchovatou prispeli tzv. sociálni demokrati vzišlí z komunistického ideového a nomenklatúrneho hniezda elít minulého storočia a ich pohrobkov?

Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.