Založ si blog

Prečo všetci neštudujú fyziku či matematiku?

Lebo nie sú toho schopní!
Tu je štatistika na mieste a aj keby nebola tak stačí osobné priznanie množstva ľudí, že tomu vôbec nerozumenú. V kozmológii či ďalších disciplínach prírodných vied sa ľudia ktorí rozumenú súvislostiam často dopúšťajú akejsi hry na možné s jasným vedomím konštrukcie ich hypotéz o ich nemožnosti v danom priestore i čase. Veda je hra inteligencie kde je možné pracovať s nástrojmi ako je napríklad matematika tak, že je možné preklenúť onú hranicu reality vnímanej a chápanej väčšinou pozemského tvorstva. Psovi, muške či aligátorovi budete darmo rozprávať o singularite súčasnej predstavy počiatku nášho vesmíru. Na rozdiel od ľudí ich vedomie ani nepripustí úvahu o nepochopení slovka singularita, ktoré je matematickou fikciou neznáma v čase ktorí si vieme predstaviť iba v matematickom vyjadrení. Alebo je niekto, kto si vie predstaviť čas, napríklad 3×10-84 ???
Ale politici a skrze nich médiá sa rozhodli, že ekonomickú možnosť predlžovania histórie súčasne nastavených medziľudských vzťahov, teda spoločenské, politické, ekonomické pravidlá a konvencie a ich zotrvanie podporia hrou bežnou vo vede, ibaže bez matematických a fyzikálnych podmienok. Prečo?

Jednoducho povedané, vo fyzike platia pravidlá ktorých autormi nie sme my ľudia a objektívne fungujú i mimo nášho vedomia. V spoločenských vzťahoch sú len pravidlá, ktoré vytvárajú/vymýšľajú ľudia a záleží len na masovosti ich prijatia aby sa spoločnosť ľudí nimi riadila či bola ochotná sa riadiť. Ani jedno z ľudských pravidiel nemá charakter zákonitosti a je kedykoľvek možné ho zmeniť (ako sa už nespočet krát počas krátkej existencie ľudského spoločenstva stalo). Ale na rozdiel od fyziky a disciplín prírodných vied sa nedá predvídať ako zmeny dopadnú, lebo nie sú zákonité. Ľudia boli vždy manipulovateľný, lebo sme intelektuálne aj sociálne nerovnakí. Tu len zopakujem napísané z úvodu, preto nie sme všetci fyzikmi, lebo toho mnohí a mnohí nie sú a nikdy nebudú schopní (len pripomeniem pre znalých Gaussovo rozdelenie pravdepodobnosti).

Za posledných 30 až 40 rokov sa vytvára mýtus vedy a spoločenská manipulácia v schopnosti pomocou všeobecného zvládnutia poznania ovládať Svet čo smeruje ku všeobecnému prospechu, keďže je tzv. vedecký, hoc takým nie je a nikdy nebude. K poznaniu stádovosti chovania sa masy stačí pozorovanie, ale pozorovanie je len veľmi malá časť vedy.
Pozorujeme Svet/okolie všetci už od nepamäti, rovnako ako zvieratká. Ale na rozdiel od nich, máme pocit že tým získavame právo ho ovládať, hoc nie sme schopní zvládať jeho pochopenie v súvislostiach (podobne ako zvieratká).

Všetci si namýšľame, že všetkému/všeličomu rozumieme, hoc pozorovaním získaná funkcia normálneho rozdelenia pravdepodobnosti to vylučuje. Napodobujeme hry kvalifikovaných vedcov, ale v ich prípade je možné, že experiment nikdy nepotvrdí ich hypotézy. Spoločnosť je ale príliš veľké laboratórium s nepredstaviteľnými a nespočítateľnými dôsledkami. Dnešná doba to len potvrdzuje, koľko expertov na všetko máme medzi sebou. Nie je to dôsledok nezmyselnej hry na schopných v našich školách? Všetci musia prejsť, všetci musia absolvovať a tak porastie sebavedomie spoločnosti … Áno my mnohí čo máme pedagogickú skúsenosť vieme, že najviac sebavedomých je medzi najneschopnejšími pochopenia Sveta v súvislostiach.

Už žneme výsledky, „každý“ je na všetko odborník a zvládol by to lepšie ako iní … Hypoteticky. Áno vytvorenie aj nezmyselnej hypotézy nič nestojí, teda nie úplne nič, lebo aj na vyplodenie hlúposti sa potrebujeme najesť a doplniť tekutiny, lebo bunky bez energie nepracujú/nefungujú. Ako ľahko sme sa dostali opäť k fyzike a k tomu, že aj na vymýšľanie hlúpostí musia fungovať základné atribúty udržateľnosti spoločnosti. Takže milí vševedkovia, všetko so všetkým súvisí a väčšina hypotéz zostáva svetu nepoznaných práve preto, že sa nikdy nepotvrdia ani len v podobe myšlienkového experimentu. Lebo isté je jedno poznanie z kvantového sveta fyziky, že sme vlastne skoro nič keď si predstavíme ten riedky elementárny svet bozónov, kvarkov, neutrónov, protónov, elektrónov, ……… …………………………………………………………………….. z ktorých je vytvorené naše ja. 👽

Lošonci

PS. pretože nevstupujem do komentov, len pre vysvetlenie. Fyzika sa vyznačuje overovaním experimentom a dokazuje opakovateľnosťou. Preto akýkoľvek výrok kohokoľvek je len výrok (slovo, hypotéza) – to je odpoveď pre „pia-anima“ a je tu od rána. Skutočná veda verí len dôkazom. Newtonovskú mechaniku používame dennodenne (pračka, auto, lety do kozmu nie sú ilúziou, lebo ilúzia podlieha zmenám psychiky a jej identická opakovateľnoť môže byť skôr náhodná ako zákonitá …)

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Ruská polícia, poriadková polícia, Petrohrad,

Militanti zaútočili na policajtov v Rusku, hlásia sedem mŕtvych. Útočili aj pred týždňom

29.04.2024 11:20

Ozbrojenci severne od mesta Karačajevsk začali proti dopravným policajtom paľbu z automatických zbraní a hodili na nich výbušné zariadenia.

ide o pravdu, dzurinda

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

29.04.2024 11:15

Expremiér pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie.

hamburg, kalifát, demonštrácia, protest, islam, moslim

Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckých politikov to pobúrilo

29.04.2024 10:15

"Chcú zrušiť demokraciu a náboženský štát z doby kamennej označujú za riešenie," napísal denník Bild.

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.