Založ si blog

Čaká nás Európska jar?

Pred pár rokmi na blízkom a strednom východe vypukla tzv. Arabská jar. Väčšina krajín tejto časti sveta nemá a nikdy nemala demokratickú tradíciu. Občianske protesty s heslami plnými demokracie a slobody vyvrcholili vznikom a rozšírením veľmi militantných kvázi-náboženských hnutí a naoko politických hnutí  a strán. Nasledovné voľby vyniesli na vrchol moci či ku konfliktu s mocou tieto organizované skupiny túžiace po prevzatí moci. Ale nie podľa príkladu demokratických európskych režimov, lež na obraz autokratických totalitných režimov Emirátov, Saudov a Katarskej naftovej kliky.

Opakuje sa skoro rovnaký scenár ako v minulosti v juhovýchodnej Ázii. Imperiálne a koloniálne rozdelenie sveta za pomoci bábkových režimov.

Ale dnes je to ďaleko bližšie Európe a tiež je tu už legendárny „boj“ o vplyv nad kontinentálnym územím severnej Afriky, ktorý má už desiatky tisícročnú tradíciu. Hanibalovi sa nepodarilo podrobiť si Rím, ale za to Rím zrovnal so Zemou Kartágo. Arabským veľmožom stredoveku sa podarilo obnoviť európsku vzdelanostnú tradíciu, ale za to v strachu z islamizácie sme vyčistili od neho Európu a vyvraždili ich veriacich na Iberskom poloostrove. Turecká rozpínavosť s menej osvieteným programom stroskotala už na technickej a technologickej zaostalosti za Európou (znova prinesenou Arabmi) a tak po koketovaní s európskymi aristokratickými mocnými sa podarilo rozložiť Osmanskú slabnúcu nemocnú mocnosť.

Ale zdá sa, že ako mor, nás porazí vlastná stratégia nerešpektovania rozumu, nerešpektovania pravidiel a nerešpektovania moci. Anarchia/chaos tzv. spoločenský nie je rovnaký ako prírodný, ktorý dokáže s istou mierou pravdepodobnosti identifikovať a riešiť tzv. teória chaosu, lebo to je chaos zdanlivý, podobne ako sú v elementárnom svete sily krátkeho a dlhého dosahu.

Sociálny chaos ktorý sa začína v Európe ukazovať však nie je prirodzený. Má svoje korene v boji o politickú moc podobne ako na už spomínanom blízkom a strednom východe. Tu po kapitalistickom novoveku už nemôže mať náboženský charakter. To je však horšie ako by mal. Lebo tieto spoločenské pohyby nemajú ideový charakter, len mocenský. Dnes si pripomíname vznik tzv. Slovenského štátu. Rovnaký charakter uchopenia moci mal aj nemecký nacizmus a Taliansky fašizmus. Ich jednotiacou ideou je len uchopenie a udržanie moci silou s prvotným prísľubom pokoja a poriadku, samozrejme na úkor aj tej jednoduchej občianskej slobody a vyhubenie čo i len myšlienky na demokraciu bez akýchkoľvek prívlastkov podľa antického ideového vzoru.

Kto týmto extrémistom ako sme ich nazvali, pomáha? My všetci, či lepšie tí všetci, ktorí si demokraciu vykladajú ako neustály boj o moc v prospech nich samých či im podobných a tí všetci ktorí majú pocit, že ich sloboda na všetko a voči všetkým je bezmedzná a dokonca opodstatnená.

Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Zuzana Dolinková

Poslanci začali mimoriadnu schôdzu, opozícia chce odvolať Dolinkovú

09.05.2024 18:09, aktualizované: 19:05

Ministerka podľa opozície nerieši problémy zdravotníctva.

Budova Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici

Kedy sa to skončí? Pre bombovú hrozbu evakuovali ďalšie školy

09.05.2024 16:09

Na dvoch stredných školách muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily.

šimkovičová, michelko

Hlas a SNS zhodu nenašli. Hlasovanie o osude FPU je neisté, opozícia hovorí o zoštátnení kultúry

09.05.2024 16:00, aktualizované: 17:29

Zatiaľ nie je jasné, či sa o návrhu o FPU stihne hlasovať už dnes.

Okudzhava 1999 2r

Storočný Okudžava. Čo odkazuje dnešku ruský bard vyše štvrťstoročia po smrti?

09.05.2024 16:00

Bulat Okudžava by mal dnes sto rokov. V rozhovore, ktorý poskytol Pravde necelý rok pred smrťou, vyslovil dodnes aktuálne myšlienky o Rusku.