Založ si blog

V čom ľudstvo robí obrovskú chybu?

Včera večer som sledoval Jílkovej program o Covide a nestačil som sa opäť diviť. Najočividnejším faktom bola verbálna agresivita antivaxerov proti racionálnej reči faktov.

Ráno som už bez emócií nad tým rozmýšľal, prečo? Myslím, že ľudstvo urobilo obrovskú chybu za posledných cca 50 až 100 rokov. Na jednej strane je obrovská technický a technologický progres/pokrok, ale aj obrovské až priepastné zväčšenie neschopnosti pochopiť jeho podstatu a dopady. V minulosti sa to prejavovalo len málo, lebo akákoľvek významný a nedajbože rýchly pokrok prinášajúci citeľné zmeny, postihoval len obmedzenú ľudskú komunitu.

Snaha po extremizácii zisku však priniesla postihnutie modernou celej populácie, ktorej väčšina nerozumie podstate toho ako a prečo fungujú.

Ľudia si zvykli na stav spotreby a výmeny či v niektorých prípadoch opravy ich technických spotrebných miláčikov (pritom všetky sú založené na poznatkoch fyziky cca 100 rokov starých). Doviedli sme to do nezmyselnej dokonalosti, keď hľadáme zrejme nenájditeľné v kozme, ale nevieme čo je a ako funguje v našich moriach a oceánoch.

Rovnako ako požiadavky opraviteľnosti a vymeniteľnosti častí a funkcií nášho vlastného tela. Skoro nik ale nikdy nezauvažoval, že aktivity a účinky v našom tele sú a ešte veľmi dlho zostanú neznámymi, vzhľadom na komplexnosť a zložitosť tohto systému, neustále sa časom a priestorom meniaceho (len napríklad na mrknutie okom je potreba aby bolo v častiach nášho tela vykonaných milióny či miliardy procesných úkonov a s nimi spojených informačných tokov). Dokonca platí aj fakt, že každý z nás nemá akýkoľvek orgán identický ako jeho potomkovia a príbuzní a predsa sa chováme ako v autoopravovni, kde každá jedna časť jeho sústrojenstva je navrhnutá a popísaná človekom, ktorý to vytvoril ako dokonale vymeniteľný a opraviteľný. Takýto nie je žiadny zložitejší biologický organizmus.

Napriek tejto neznalosti sa ľudia ako je vidieť, správajú akoby tomu chceli rozumieť na úrovni jednoduchých zariadení 18. či 19. storočia. Možno aj preto je nám „súdený“ úpadok a zmazanie histórie jedného výnimočného druhu a možno aj výnimočnej planéty.

PS.

Principiálne nerozumiem nerozumnosti ľudí, ktorí neváhajú s operáciami akéhokoľvek druhu (sú totiž invazívne a porušujú status quo tela) a môže sa stať čokoľvek, dokonca aj akákoľvek „banálna“ operácia môže byť mortálnou. Ale oni očkovaniu „rozumejú“ a lekárom nie sú ochotní veriť.

Nikdy som neveril, že k takejto idiocii dôjde a už vôbec nie, že tak rýchlo…

PPL

Nad Prírodou nemôžte vyhrať

06.06.2024

Iba dejinná doba ktorú historici nazývajú „novovek“ priniesla technický a technologický pokrok ktorý v mnohých ľudoch evokoval Mesiášsky komplex „nového veku“ nadvlády človeka nad prírodou a z toho aj nadvlády istej skupiny ľudí nad ľudstvom. Nesmierny úpadok vzdelanosti a s ňou súvisiacich znalostí napriek obrovskému informačnému pretlaku a možností zdieľania [...]

Od Českej učiteľky k súčasnému bazálnemu vzdelávaniu

05.06.2024

Piráti usoudili, že vše ve školství je špatně a my učitelé učíme prý jak za Marie Terezie, která mimochodem svou povinnou školní docházkou nastartovala průmyslový rozvoj Čech, dnes bezpečně zlikvidovaný! Tak předně: ve školách se neučí nic nazpaměť, navzdory tvrzením „odborníků“ ve věku 20+, protože to je „týrání dětí“, výsledky [...]

Liberálny progresivizmus je

22.05.2024

ekvivalentom fašizmu ako elitárskej vlády bezrozumu postavenej na mýtoch už nemožnej svetovlády, ekvivalentom nacizmu ako selektulúcej ideológie elitárskych hlupákov, ktorí mali pocit akejsi božej prozreteľnosti nadradenej skupiny ľudí a ekvivalentom revolučného marxizmu očkujúcemu nutnosť princípu svetovej revolúcie v prospech svojej triedy. To kumulatívne (sumárne) [...]

vojna na Ukrajine, Rusko

BBC: Ruská armáda má kavalériu 21. storočia. Z motoriek

16.06.2024 08:55

Ruská armáda na ukrajinskom bojisku čoraz častejšie používa ľahkú techniku - motocykle a terénne vozidlá rôznej konštrukcie.

Izrael, Palestína, Pásmo Gazy

Izrael pozastaví každý deň boje na 11 hodín. Majú to byť 'taktické' prestávky na uľahčenie humanitárnej pomoci

16.06.2024 08:11

Izraelská armáda v časti južného Pásma Gazy každý deň na 11 hodín pozastaví vojenské operácie, aby uľahčila dodávky humanitárnej pomoci.

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci

USA sa nás snažia vyprovokovať k útoku na Taiwan, povedal podľa FT čínsky prezident von der Leyenovej

16.06.2024 07:35

Washington sa snaží Čínu vyprovokovať dodávkami zbraní na Taiwan aj inými krokmi, sú presvedčení viacerí v Číne.

Taliansko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Rishi Sunak, Volodymyr Zelenskyj

ONLINE: Zelenskyj je odhodlaný vzdorovať roky, podľa New York Times to povedal európskemu kolegovi

16.06.2024 07:00, aktualizované: 08:32

Ak nepostúpime teraz, tak to skúsime o rok, aj ďalší a ďalší. Podľa The New York Times to povedal Zelenskyj súkromne európskemu politikovi.