Založ si blog

V čom ľudstvo robí obrovskú chybu?

Včera večer som sledoval Jílkovej program o Covide a nestačil som sa opäť diviť. Najočividnejším faktom bola verbálna agresivita antivaxerov proti racionálnej reči faktov.

Ráno som už bez emócií nad tým rozmýšľal, prečo? Myslím, že ľudstvo urobilo obrovskú chybu za posledných cca 50 až 100 rokov. Na jednej strane je obrovská technický a technologický progres/pokrok, ale aj obrovské až priepastné zväčšenie neschopnosti pochopiť jeho podstatu a dopady. V minulosti sa to prejavovalo len málo, lebo akákoľvek významný a nedajbože rýchly pokrok prinášajúci citeľné zmeny, postihoval len obmedzenú ľudskú komunitu.

Snaha po extremizácii zisku však priniesla postihnutie modernou celej populácie, ktorej väčšina nerozumie podstate toho ako a prečo fungujú.

Ľudia si zvykli na stav spotreby a výmeny či v niektorých prípadoch opravy ich technických spotrebných miláčikov (pritom všetky sú založené na poznatkoch fyziky cca 100 rokov starých). Doviedli sme to do nezmyselnej dokonalosti, keď hľadáme zrejme nenájditeľné v kozme, ale nevieme čo je a ako funguje v našich moriach a oceánoch.

Rovnako ako požiadavky opraviteľnosti a vymeniteľnosti častí a funkcií nášho vlastného tela. Skoro nik ale nikdy nezauvažoval, že aktivity a účinky v našom tele sú a ešte veľmi dlho zostanú neznámymi, vzhľadom na komplexnosť a zložitosť tohto systému, neustále sa časom a priestorom meniaceho (len napríklad na mrknutie okom je potreba aby bolo v častiach nášho tela vykonaných milióny či miliardy procesných úkonov a s nimi spojených informačných tokov). Dokonca platí aj fakt, že každý z nás nemá akýkoľvek orgán identický ako jeho potomkovia a príbuzní a predsa sa chováme ako v autoopravovni, kde každá jedna časť jeho sústrojenstva je navrhnutá a popísaná človekom, ktorý to vytvoril ako dokonale vymeniteľný a opraviteľný. Takýto nie je žiadny zložitejší biologický organizmus.

Napriek tejto neznalosti sa ľudia ako je vidieť, správajú akoby tomu chceli rozumieť na úrovni jednoduchých zariadení 18. či 19. storočia. Možno aj preto je nám „súdený“ úpadok a zmazanie histórie jedného výnimočného druhu a možno aj výnimočnej planéty.

PS.

Principiálne nerozumiem nerozumnosti ľudí, ktorí neváhajú s operáciami akéhokoľvek druhu (sú totiž invazívne a porušujú status quo tela) a môže sa stať čokoľvek, dokonca aj akákoľvek „banálna“ operácia môže byť mortálnou. Ale oni očkovaniu „rozumejú“ a lekárom nie sú ochotní veriť.

Nikdy som neveril, že k takejto idiocii dôjde a už vôbec nie, že tak rýchlo…

PPL

Voľby prezidenta USA – nechajte započítať svoj hlas v novembri a zachráňte pritom svet

27.07.2024

(Operation DAWN Update: A Vote Earned, not Given) Autor: SCOTT RITTER 26. júl 2024 Zatiaľ čo Amerika zápasí s otázkou, kto zvíťazí v cirkuse s tromi kruhmi, ktorými sú prezidentské voľby v roku 2024. Čoraz viac sa hovorí o existenciálnej povahe týchto volieb a úlohe, ktorú zohrávajú jej dvaja dnešný kandidáti (predpokladaná kandidátka Demokratickej strany Kamala [...]

EMÓCIA PRAVDY

24.06.2024

Pravdu predstavujú dejiny, teda sled dejov/udalostí v čase a nie história ako produkt historikov. Mnohí sa zamýšľame v akej dobe to žijeme. Hľadíme na svet z pozície svojich skúseností, respektívne z toho, čo nás naučili, ako nás vychovali a ako na nás vplýva okolitá spoločnosť. Politika nás ovplyvňuje viac ako treba, rodiny, kamarátov celú spoločnosť. Už sa [...]

Nad Prírodou nemôžte vyhrať

06.06.2024

Iba dejinná doba ktorú historici nazývajú „novovek“ priniesla technický a technologický pokrok ktorý v mnohých ľudoch evokoval Mesiášsky komplex „nového veku“ nadvlády človeka nad prírodou a z toho aj nadvlády istej skupiny ľudí nad ľudstvom. Nesmierny úpadok vzdelanosti a s ňou súvisiacich znalostí napriek obrovskému informačnému pretlaku a možností zdieľania [...]

počasie, teplo, horúčavy, leto, kúpanie

Slovensko opäť potrápia horúčavy, teplota môže počas víkendu vystúpiť až na 36 stupňov

27.07.2024 11:27

Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy druhého stupňa.

Austria Tokyo Olympics Belarus Runner

Stovky Slovákov možno teraz zo Schwechatu neodletia na dovolenku. Čo im hrozí na rakúskom letisku?

27.07.2024 11:00

Rakúska polícia nasadí takmer 700 svojich príslušníkov, ktorí majú úlohu zabrániť narušeniu plynulého fungovania veľkého letiska.

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.