Založ si blog

V čom ľudstvo robí obrovskú chybu?

Včera večer som sledoval Jílkovej program o Covide a nestačil som sa opäť diviť. Najočividnejším faktom bola verbálna agresivita antivaxerov proti racionálnej reči faktov.

Ráno som už bez emócií nad tým rozmýšľal, prečo? Myslím, že ľudstvo urobilo obrovskú chybu za posledných cca 50 až 100 rokov. Na jednej strane je obrovská technický a technologický progres/pokrok, ale aj obrovské až priepastné zväčšenie neschopnosti pochopiť jeho podstatu a dopady. V minulosti sa to prejavovalo len málo, lebo akákoľvek významný a nedajbože rýchly pokrok prinášajúci citeľné zmeny, postihoval len obmedzenú ľudskú komunitu.

Snaha po extremizácii zisku však priniesla postihnutie modernou celej populácie, ktorej väčšina nerozumie podstate toho ako a prečo fungujú.

Ľudia si zvykli na stav spotreby a výmeny či v niektorých prípadoch opravy ich technických spotrebných miláčikov (pritom všetky sú založené na poznatkoch fyziky cca 100 rokov starých). Doviedli sme to do nezmyselnej dokonalosti, keď hľadáme zrejme nenájditeľné v kozme, ale nevieme čo je a ako funguje v našich moriach a oceánoch.

Rovnako ako požiadavky opraviteľnosti a vymeniteľnosti častí a funkcií nášho vlastného tela. Skoro nik ale nikdy nezauvažoval, že aktivity a účinky v našom tele sú a ešte veľmi dlho zostanú neznámymi, vzhľadom na komplexnosť a zložitosť tohto systému, neustále sa časom a priestorom meniaceho (len napríklad na mrknutie okom je potreba aby bolo v častiach nášho tela vykonaných milióny či miliardy procesných úkonov a s nimi spojených informačných tokov). Dokonca platí aj fakt, že každý z nás nemá akýkoľvek orgán identický ako jeho potomkovia a príbuzní a predsa sa chováme ako v autoopravovni, kde každá jedna časť jeho sústrojenstva je navrhnutá a popísaná človekom, ktorý to vytvoril ako dokonale vymeniteľný a opraviteľný. Takýto nie je žiadny zložitejší biologický organizmus.

Napriek tejto neznalosti sa ľudia ako je vidieť, správajú akoby tomu chceli rozumieť na úrovni jednoduchých zariadení 18. či 19. storočia. Možno aj preto je nám „súdený“ úpadok a zmazanie histórie jedného výnimočného druhu a možno aj výnimočnej planéty.

PS.

Principiálne nerozumiem nerozumnosti ľudí, ktorí neváhajú s operáciami akéhokoľvek druhu (sú totiž invazívne a porušujú status quo tela) a môže sa stať čokoľvek, dokonca aj akákoľvek „banálna“ operácia môže byť mortálnou. Ale oni očkovaniu „rozumejú“ a lekárom nie sú ochotní veriť.

Nikdy som neveril, že k takejto idiocii dôjde a už vôbec nie, že tak rýchlo…

PPL

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.