Založ si blog

Dva systémy, jeden výsledok (transkripcia moci)!

Tieto moje riadky sú motivované veľmi zaujímavým rozhovorom Noama Chomsky (Amerického svetovo rešpektovaného intelektuála/vedca) z roku 2017.

Začnem citáciou hore uvedeného rozhovoru či lepšie prednášky, „ je tragédiou a katastrofou, že si ľavica vybrala za ideový základ myšlienky ľudí ako bol napr. Marx, ktorí ľudí charakterizovali ako produkt tvárnosti histórie, ako obraz reálií prostredia čo znamená aj absenciu akýchkoľvek morálnych prekážok pri ich formovaní.“  To znamená, že si s ľuďmi môžete robiť čo sa vám zachce, lebo nemajú žiadny prirodzený inštinkt slobody, čo inak povedané znamená, že ľudia nemajú pod kontrolou slobodnú, tvorivú a produktívnu prácu, ktorá nie je prirodzenou súčasťou ich povahy. Takže niet podľa nich žiadneho morálneho dôvodu dávať ľuďom priestor k slobode a preto je nutné ich vyformovať do potrebnej podoby podľa rozhodnutia Ústredného výboru, manažérov korporácií či vodcu fašistického štátu.

Bakunin v intelektuálnom a imaginárnom konflikte s Marxom na konci 19. stročia sa vyjadril vizionársky, že nová trieda podľa Marxových predstáv modernej priemyslovej spoločnosti bude mať zrejme dve alternatívy.

Prvou je tzv. revolučná formátovaná bojom časti spoločnosti (robotníckej triedy) ktorej takíto intelektuáli ponúknu predstavu  moci a z ktorej sa stane nástroj byrokratickej tyranie, najhoršej akú kedy ľudstvo poznalo, samozrejme v záujme pracujúcich (obrazne povedané sa totiž všetci stanú robotníkmi vládnucej byrokracie a nastolením jednej triedy v spoločnosti sa ona stane „beztriednou“).

Druhou možnou alternatívou podľa Bakunina, je že ostatná časť spoločnosti odmietne/nedokáže takýmto spôsob získať moc a utvorí spojenectvo so „štátnym kapitalizmom“ a štát so služobníkmi vládnucej triedy (ako manažérmi a ideológmi takéhoto štátneho kapitalistického systému) a títo ľudia budú nástrojom „ľudovej“ moci, budú hovoriť o demokracii ale v skutočnosti budú „ľud“ mlátiť „palicou demokracie“ ktorú premenia na submisívny systémový mechanizmus nátlaku.

To znamená, že Bakunin vo svojej vízii/predpovedi charakterizoval dva budúce spôsoby prevzatia moci:

  1. Bojom o moc násilnými prostriedkami (revolúcia),
  2. Získanie moci spojením sa s ľuďmi ktorí už majú ekonomickú moc.

Bakunin tak 50 rokov pred Leninovou boľševickou revolúciou popísal veľmi presne podobu nadchádzajúceho storočia (dvadsiateho) s jeho ideologickými kontextami. A tak ako dnes môžeme posúdiť realitu, zdá sa byť charakteristickým znakom intelektuálneho života v 20. storočí až zarážajúca ľahkosť prechodu ľudí z jednej „ideovej“ alternatívy na tú druhú (ja tomu hovorím ako športovec „mantinelizmus“) a tí istí ľudia sú v „jednom roku Stalinistami“ a ďalší rok už americkými/kapitalistickými patriotmi podporujúcimi akékoľvek zverstvo. Dobre je to „vidieť“ na postkomunistických krajinách kde ŠTBáci a komunistický pohlavári bývalého systému sú najtvrdšími zástancami trhu, investovania a obohacovania sa. Tento prechod bol až „zázračne“ jednoduchý a spolu s Noamom Chomským si myslím, že k žiadnemu prechodu nedošlo (neexistuje), lebo títo ľudia siahajú po moci ktorej oprávnenosť „podkúvajú“ identickou ideológiou o ľudovosti mocenského systému (demokracia).

Demokratická ideológia je svojím charakterom až pozoruhodne podobná tej Leninistickej a vychádza z politickej akademickej predstavy napr. Harolda Lasswella a ďalších tzv. Zakladateľov modernej „politickej“ vedy (? Politológie ?) ktorých možno nazvať wilsonovskými intelektuálmi – progresivistami, ktorých najvýznamnejším predstaviteľom v 20. storočí bol Walter Lippmann, ktorí popísali „svoju progresívnu“ teóriu demokracie, a ktorá je svojou povahou až veľmi nápadne podobná s Leninovou koncepciou demokracie. Obe tvrdia, že občania v demokracii tvoria dve triedy, „verejnosť/ľud“ a „intelektuálna aristokracia“.

Široká verejnosť ktorú Lippmann nazýva – ignorantskí všeteční outsaidri a sú hlúpi na to aby sa podieľali na moci a mohli čokoľvek urobiť a ich „odpor“ je možné ľahko prekonať DOGMATIZMOM. Takže ľudia sú ignoranti a večný outsaideri a takto charakterizuje 90% ľudskej populácie.

A potom sú „zodpovední múdri muži“, prosto šikovní ľudia, tzv. Intelektuálna aristokracia, ktorí musia vládnuť, rozhodovať a myslieť za masy ignorantských outsaidrov a raz za čas im dávajú možnosť sa rozhodnúť, ktorého z múdrych ľudí si zvolia za vodcu a potom sa vrátia domov s pocitom podielu na moci.

Peter Ponický Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 12:59

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.