Založ si blog

Ktorý spoločenský systém je najlepší?

Ako dnes tak aj v minulosti sa hovorilo a aj všakovako konalo proti ľudskej nespravedlnosti. Dnes sa to súborne nazýva sociálny systém. V staroveku sa začali stavať mestá a ľudia keďže už jazdili na koňoch a neunavovali svoje nohy, vzali meče a luky a napadli susedov, aby mali otrokov čo im postavia mestá a na obranu miest aj hradby. Tí čo si domov doniesli viac koristi, mohli nielen viac nakúpiť (pôdy, otrokov apod.) a tak už často doma nemuseli pohnúť prstom.

Bohatí mali všetko, či veľa a takí čo nebojovali ale pracovali (vrátane otrokov) nemali skoro nič, alebo nič. Sociálny (zjednodušene povedzme majetkový) rozdiel medzi jednou skupinou ľudí v pôvodne rovnostárskej spoločnosti (logicky pôvodne rovnostárkej kvôli deľbe práce, niekto bojoval iný vyrábal, ďalší sa staral o plodiny na stravu atď. a spoločenstvo sa rozvíjalo ako celok) sa neustále zväčšoval. Tento systém za asistencie církve (Európa) prerástol do feudalizmu, ktorý ešte zvýraznil sociálne rozdiely a navyše chudobných ľudí de facto pripútal natrvalo k pôde. Užívalo si niekoľko stovák či tisícov veľmožov a živorili státisíce či milióny.

V mestách sa začala tvoriť buržoázia z úžerníkov, remeselníkov apod. Sprvoti aj revolučne bojovali proti výsadám šľachty a nenašli inú metódu ako tú starovekú (s krvavou zbraňou v ruje), pričom ruky pre bojové šíky revolúcie si vlastne najímali z obrovskej komunity chudobných, ktorí tiež chceli svoje postavenie zmeniť (extrémnym príkladom je Veľká Francúzska revolúcia). Koncom 19. a začiatkom 20. storočia sa situácia začala podobať už ľudstvu zažitým dvom spoločenským zmenám, ktoré vznikali z neustále sa zväčšujúcej nerovnosti občanov, zväčša už republík (aj názov evokuje neuskutočnené snahy o spravodlivosť v prerozdeľovaní práce a odmeny za prácu…). Opäť tento odveký konflikt vyústil v spravidla reakčný revolučný stret stále viac bohatnuvšej a zmenšujúcej sa vrstvy spoločnosti s väčšinou závislých a chudobných.

Vznikol konkurenčný spoločenský systém, menej chamtivý, ale viac falošný ako predošlé systémy (socializmus). Vďaka nemu a možnej hrozbe straty nahromadeného bohatstva, v súťaži s ním kapitalizmus zmiernil svoje charakteristické koristnícke praktiky a v mnohom kopíroval základné socialistické (ľavicové) ideje. Socializmus vedený zväčša komunistami neslávne padol, nepadol ani tak vďaka výhodám kapitalistického konkurenta, ale vďaka zavedeniu systémových vzťahov podobných feudalizmu (v ňom vládcovia spolu s cirkvou zaviedli tvrdý segregačný systém vyvolených a tých ostatných a v socializme komunistická „verchtuška“ s podporou spravidla jedinej politickej štruktúry napr. komunistickej strany a reštrikčných ozbrojených zborov) a z občanov formálno-právne rovnoprávnych opätovne vytvárali segregovanú spoločnosť, avšak popravde treba konštatovať, že s menším materiálnym (majetkovým) rozdielom. Postupne sa vytvorili neformálne systémy vládnucich a tých ostatných. Preto to výrazne pripomínalo feudalizmus. Možno aj preto ten skorý pád.

Dnes sa väčšina sveta vrátila k neobmedzenej chamtivosti, ktorá vedie opäť k selekcii dnes už na vlastníkov (menej ako 10% ľudí vlastní všetko na tejto Zemi, menej ako 2% ľudí vlastní viac ako 80% všetkého) a ostatných, už nie úplne nemajetných, ale nevplyvných (dnes je to o ovládaní sveta a ten ovládajú tí ktorí ho „vlastnia“) a ich manipulácie sú klamstvom vydávaným za pravdu. Dostali sme sa do stavu, že sa ani nehľadajú argumenty, je to len slovo „výnimočných“ a Svet nemá právo pochybovať.

TO JE VO VŠETKÝCH FÁZACH ROVNAKÝ EFEKT, KONŠTITÚCIA NEROVNOSTI, NESPRAVODLIVOSTI A NEOBMEDZENEJ MOCI MALEJ SKUPINY ĽUDÍ. Teda stále približne rovnaký výsledok dosiahnutý rôznymi spôsobmi. Takže problém bude v tom aký sme!

Teda:

AK CHCEME VYTVORIŤ OBJEKTÍVNE SPRAVODLIVEJŠIU SPLOČNOSŤ TAK SA MUSÍME NAJPRV ZMENIŤ SAMI („všetci“ ľudia) a to aj preto, že už sa dostávame na hranu svojej existencie a je úplne jedno či to bude za 50, 100, 200, alebo 500 rokov. Tu platí, že čím neskôr s touto zmenou samých seba začneme, tým horšie to bude a viac sa priblížime k samo-zničeniu či dokonca zničeniu celej planéty (základom našich problémov je sebeckosť, chamtivosť a namyslenosť sebavedomého a hlúpeho „vládcu“ tvorstva).

Peter Ponický Lošonci

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Ideový vodca svetového proletariátu = ideový vodca svetového progresivizmu, Vladimír Iljič Lenin

16.02.2024

Peter Ponický Lošonci, reakcia na článok Michala Hausera v „Novom slove“ 14.02.2024 o Leninovom politickom diele a jeho neukončenosti. Moja prvá mentálna reakcia po prečítaní názvu bola spomienka na Ježiša Nazaretského. Ten chodil po Judei s malou hŕstkou svojich priaznivcov (ako sa píše v Biblii, učeníkmi), jeho smrť si všimol málokto a prvá zmienka o jeho [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.