Založ si blog

Rusko bolo do Afganistanu vtiahnuté tajnou operáciou CIA zo strany USA

(Rozhovor Vincenta Jouverta z Le Nouvel Observateur so Zbigniewom Brzezinskim, poľským Američanom a bývalým bezpečnostným poradcom amerického prezidenta Jimmyho Cartera a neskôr zahranično-politickým poradcom prezidenta Baracka Obamu.)

Toto je fotokópia uvedeného článku:

Le Nouvel Observateur: Bývalý riaditeľ CIA Robert Gates hovorí vo svojich memoároch: „Americká spravodajská služba začala pomáhať afganským mudžahedínom šesť mesiacov pred sovietskou intervenciou.“ V tom čase ste boli poradcom prezidenta Cartera pre národnú bezpečnosť. Takže ste v tomto prípade zohrali kľúčovú úlohu? – Potvrdíte to?

Zbigniew Brzezinski : Áno. Podľa oficiálnej verzie príbehu sa pomoc CIA mudžahedínom začala v priebehu roku 1980, teda po invázii sovietskej armády 24. decembra 1979 do Afganistanu. Tajená realita je však úplne iná: „3. júla 1979 prezident Carter skutočne podpísal prvú smernicu o tajnej pomoci odporcom prosovietskeho režimu v Kábule. A v ten deň som napísal prezidentovi nótu, v ktorej som vysvetlil, že podľa môjho názoru by táto pomoc vyžadovala sovietsku vojenskú intervenciu.“

Le Nouvel Observateur: Napriek riziku ste boli zástancom/strojcom tejto „tajnej operácie“. Možno ste si dokonca prial začatie vojny so Sovietskym zväzom, chcel ste ju takto vyvolať?

Zbigniew Brzezinski: Nie je to celkom tak. Nenaliehali sme na Rusov, aby zasiahli, ale vedome sme zvyšovali pravdepodobnosť, že zasiahnu.

Le Nouvel Observateur: Keď Sovieti odôvodnili svoj zásah tým, že chcú bojovať proti tajnému zasahovaniu USA do Afganistanu, nikto im neveril. A predsa to bol pravý a pravdivý dôvod. Ľutujete dnes niečo?

Zbigniew Brzezinski: Čo by som mal ľutovať? Táto tajná operácia bola skvelý nápad. Nalákala Rusov do afganskej pasce a vy chcete, aby som to ľutoval? V deň, keď sovieti oficiálne prekročili hranicu, som prezidentovi Carterovi napísal v podstate toto: „Teraz máme príležitosť vrátiť ZSSR vojnu vo Vietname.“ Moskva viedla takmer desať rokov túto vojnu, ktorá bola pre ich režim demoralizujúcim konfliktom, ktorý viedol ku konečnému kolapsu sovietskeho impéria.

Le Nouvel Observateur: Neľutujete ani to, že ste propagovali islamistický fundamentalizmus, darovali smrtiace zbrane a radili budúcim teroristom?

Zbigniew Brzezinski: Čo je dôležitejšie z hľadiska svetových dejín? Taliban alebo pád Sovietskeho impéria? Pár nadšených islamistov, alebo oslobodenie strednej Európy a koniec studenej vojny?

Le Nouvel Observateur: Pár nadšených? Ale hovorí sa a neustále opakuje, že: „Islamský fundamentalizmus dnes predstavuje globálnu hrozbu„.

Zbigniew Brzezinski: Nezmysel. Hovorí sa, že Západ musí viesť komplexnú politiku voči islamizmu. To je hlúpe, lebo neexistuje žiadny globálny islamizmus. Pozrime sa na islam racionálne a nie demagogicky či emocionálne. Je to prvé náboženstvo na svete s 1,5 miliardou veriacich. Čo však majú spoločné fundamentalistická Saudská Arábia, umiernené Maroko, militaristický Pakistan, prozápadný Egypt či sekularizovaná Stredná Ázia? Nie viac ako to, čo spája krajiny kresťanstva.

Peter Ponický Lošonci

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Ideový vodca svetového proletariátu = ideový vodca svetového progresivizmu, Vladimír Iljič Lenin

16.02.2024

Peter Ponický Lošonci, reakcia na článok Michala Hausera v „Novom slove“ 14.02.2024 o Leninovom politickom diele a jeho neukončenosti. Moja prvá mentálna reakcia po prečítaní názvu bola spomienka na Ježiša Nazaretského. Ten chodil po Judei s malou hŕstkou svojich priaznivcov (ako sa píše v Biblii, učeníkmi), jeho smrť si všimol málokto a prvá zmienka o jeho [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.