Založ si blog

Medzinárodné zmluvy – deklarácie pre verejnú mienku a jej podporu!

Napísané na mojom FB profile presne pred 6 rokmi.

Prekvapuje ma ako sa vnímajú medzinárodné záväzky definované zmluvami v celej strednej a východnej Európe. Väčšina občanov štátov na území bývalých socialistických štátov slepo verí rôznym zmluvám, najmä tým multilaterálnym. Niekedy zvažujem, či to nie je zdedený pocit plnenia ktorý nás spojoval s bývalým Sovietskym zväzom? Totiž pokiaľ si spomínam tak ten svoje záväzky plnil (v dobrom aj v zlom), týka sa to rôznych politických i ekonomických dohovorov. Často plnil tieto „sľuby“ aj za cenu strádania svojich vlastných občanov (napríklad dodávka obilovín do ČSR v čase sucha, ktoré postihlo rovnako kruto i ZSSR) a plnil aj svoje „vyhrážky – upozornenia“ vyplývajúce z Varšavskej zmluvy (napríklad u nás v roku 1968, kedy vtedajší najvyšší politici ČSSR vedeli o tejto hrozbe a boli na ňu opakovane niekoľkokrát upozorňovaný najmä od mája 1968 a NEVERILI).

Dnes akoby sa karta obrátila a sme ochotný uveriť aj napriek mnohým dôkazom neochoty či neschopnosti plniť takéto dohody. Máme hlboko v historickej pamäti (neviem či mladí, ale starší určite) Mníchovskú dohodu, ktorú potvrdili aj zmluvné strany majúce platné bilaterálne i multilaterálne dohody s ČSR. Stačí si napríklad prečítať Kissingerovu knihu „Umenie diplomacie“, aby ste sa dozvedeli od priameho motivátora a účastníka takýchto dohôd, že je to vlastne tak ako som napísal v názve tohoto príspevku (ako príklad uvediem Suezskú krízu v roku 1956, kedy ani priama žiadosť dvoch zakladajúcich členov NATO neaktivovala „vojenskú pomoc USA“). A aby som pripomenul súčasnosť, tak sa odvolám na prejav republikánskeho kandidáta na prezidenta USA, Donalda Trampa, ktorý jasne deklaroval kto nemôže rátať s americkou pomocou napriek členstvu v NATO.

Iba ignoranti (najmä z radov politikov) nerešpektujú historickú skúsenosť a v prípade USA je to opakovaná replika, že ich aktivita je priamo úmerná len ich vlastným záujmom. Pokiaľ v akejkoľvek veci si v Kongrese nedefinujú, že je to Americký životný záujem (všímate si prosím tú podobnosť s nacistickým „Lebensraum – životný priestor“), tak sa z nich stáva akási izolacionalistická bašta (opäť neraz realizovaný prístup tohoto typu, ako príklad uvediem postoje USA v 30 a 40 rokoch minulého storočia a ich aktívne ekonomické záujmy už aj v jasne nacistickom Nemecku).

Teda vážení priatelia, a-priori neverte žiadnym medzinárodným dohodám, len ako príklad uvediem správu zo včerajška, kedy Turecko vypovedalo zmluvu s EU na nejaký čas (pokiaľ si Erdogan neurobí doma poriadok!). Už iba absolútne hlúpy politik môže veriť medzinárodným zmluvám, ale občania ak nechcú skončiť ako mnohí aj v našej minulosti nepripravený a potom sklamaný (opäť ako príklad uvediem proklamácie politikov pri mene obeživa v minulom storočí v ČSR).

ĽUDIA RIADTE SA ZDRAVÝM SEDLIACKYM ROZUMOM a pripomeniem slovenské, „ak si sám nepomôžeš tak ti ani pán boh nepomôže“ (ale to neznamená kradnúť, také tu už máme pre malú skupinu zlodejov a veľkú skupinu okrádaných). Toto sa týka najmä aktuálnych zmlúv s EU a NATO. Bolo by dobré keby občania pri ďalších voľbách do politických štruktúr republiky konečne použili sedliacky rozum a neodsudzovali nás i seba na neistú budúcnosť vo viere, že nás niekto „tretí“ zachráni. Nebolo a nebude, to sa týka ako hospodárskej tak bezpečnostnej politiky Slovenska, v oboch sme totiž v pozícii „žobrákov“ čakajúcich na MANNU z neba EU či NATO.

Ani zahraničné investície, ani zahraničné vojská nám nezaručia šťastnú, pokojnú a spokojnú budúcnosť. Nechcem byť ako Mečiar čo chcel slovenské Švajčiarsko a spolu s politickými kamarátmi rozkradol republiku, ale skutočné Švajčiarsko je dobrým príkladom ako môže efektívne prežiť malá krajina medzi dravcami v geologicky zložitom území.

Dočkám sa ešte zdravého rozumu v slovenskej politike? (len poznámka na záver, že v extrémistickom a externe/zvonka riadenom prostredí rozum nehľadajte) 🙂

Peter Ponický Lošonci

Voľby prezidenta USA – nechajte započítať svoj hlas v novembri a zachráňte pritom svet

27.07.2024

(Operation DAWN Update: A Vote Earned, not Given) Autor: SCOTT RITTER 26. júl 2024 Zatiaľ čo Amerika zápasí s otázkou, kto zvíťazí v cirkuse s tromi kruhmi, ktorými sú prezidentské voľby v roku 2024. Čoraz viac sa hovorí o existenciálnej povahe týchto volieb a úlohe, ktorú zohrávajú jej dvaja dnešný kandidáti (predpokladaná kandidátka Demokratickej strany Kamala [...]

EMÓCIA PRAVDY

24.06.2024

Pravdu predstavujú dejiny, teda sled dejov/udalostí v čase a nie história ako produkt historikov. Mnohí sa zamýšľame v akej dobe to žijeme. Hľadíme na svet z pozície svojich skúseností, respektívne z toho, čo nás naučili, ako nás vychovali a ako na nás vplýva okolitá spoločnosť. Politika nás ovplyvňuje viac ako treba, rodiny, kamarátov celú spoločnosť. Už sa [...]

Nad Prírodou nemôžte vyhrať

06.06.2024

Iba dejinná doba ktorú historici nazývajú „novovek“ priniesla technický a technologický pokrok ktorý v mnohých ľudoch evokoval Mesiášsky komplex „nového veku“ nadvlády človeka nad prírodou a z toho aj nadvlády istej skupiny ľudí nad ľudstvom. Nesmierny úpadok vzdelanosti a s ňou súvisiacich znalostí napriek obrovskému informačnému pretlaku a možností zdieľania [...]

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.