Založ si blog

Medzinárodné zmluvy – deklarácie pre verejnú mienku a jej podporu!

Napísané na mojom FB profile presne pred 6 rokmi.

Prekvapuje ma ako sa vnímajú medzinárodné záväzky definované zmluvami v celej strednej a východnej Európe. Väčšina občanov štátov na území bývalých socialistických štátov slepo verí rôznym zmluvám, najmä tým multilaterálnym. Niekedy zvažujem, či to nie je zdedený pocit plnenia ktorý nás spojoval s bývalým Sovietskym zväzom? Totiž pokiaľ si spomínam tak ten svoje záväzky plnil (v dobrom aj v zlom), týka sa to rôznych politických i ekonomických dohovorov. Často plnil tieto „sľuby“ aj za cenu strádania svojich vlastných občanov (napríklad dodávka obilovín do ČSR v čase sucha, ktoré postihlo rovnako kruto i ZSSR) a plnil aj svoje „vyhrážky – upozornenia“ vyplývajúce z Varšavskej zmluvy (napríklad u nás v roku 1968, kedy vtedajší najvyšší politici ČSSR vedeli o tejto hrozbe a boli na ňu opakovane niekoľkokrát upozorňovaný najmä od mája 1968 a NEVERILI).

Dnes akoby sa karta obrátila a sme ochotný uveriť aj napriek mnohým dôkazom neochoty či neschopnosti plniť takéto dohody. Máme hlboko v historickej pamäti (neviem či mladí, ale starší určite) Mníchovskú dohodu, ktorú potvrdili aj zmluvné strany majúce platné bilaterálne i multilaterálne dohody s ČSR. Stačí si napríklad prečítať Kissingerovu knihu „Umenie diplomacie“, aby ste sa dozvedeli od priameho motivátora a účastníka takýchto dohôd, že je to vlastne tak ako som napísal v názve tohoto príspevku (ako príklad uvediem Suezskú krízu v roku 1956, kedy ani priama žiadosť dvoch zakladajúcich členov NATO neaktivovala „vojenskú pomoc USA“). A aby som pripomenul súčasnosť, tak sa odvolám na prejav republikánskeho kandidáta na prezidenta USA, Donalda Trampa, ktorý jasne deklaroval kto nemôže rátať s americkou pomocou napriek členstvu v NATO.

Iba ignoranti (najmä z radov politikov) nerešpektujú historickú skúsenosť a v prípade USA je to opakovaná replika, že ich aktivita je priamo úmerná len ich vlastným záujmom. Pokiaľ v akejkoľvek veci si v Kongrese nedefinujú, že je to Americký životný záujem (všímate si prosím tú podobnosť s nacistickým „Lebensraum – životný priestor“), tak sa z nich stáva akási izolacionalistická bašta (opäť neraz realizovaný prístup tohoto typu, ako príklad uvediem postoje USA v 30 a 40 rokoch minulého storočia a ich aktívne ekonomické záujmy už aj v jasne nacistickom Nemecku).

Teda vážení priatelia, a-priori neverte žiadnym medzinárodným dohodám, len ako príklad uvediem správu zo včerajška, kedy Turecko vypovedalo zmluvu s EU na nejaký čas (pokiaľ si Erdogan neurobí doma poriadok!). Už iba absolútne hlúpy politik môže veriť medzinárodným zmluvám, ale občania ak nechcú skončiť ako mnohí aj v našej minulosti nepripravený a potom sklamaný (opäť ako príklad uvediem proklamácie politikov pri mene obeživa v minulom storočí v ČSR).

ĽUDIA RIADTE SA ZDRAVÝM SEDLIACKYM ROZUMOM a pripomeniem slovenské, „ak si sám nepomôžeš tak ti ani pán boh nepomôže“ (ale to neznamená kradnúť, také tu už máme pre malú skupinu zlodejov a veľkú skupinu okrádaných). Toto sa týka najmä aktuálnych zmlúv s EU a NATO. Bolo by dobré keby občania pri ďalších voľbách do politických štruktúr republiky konečne použili sedliacky rozum a neodsudzovali nás i seba na neistú budúcnosť vo viere, že nás niekto „tretí“ zachráni. Nebolo a nebude, to sa týka ako hospodárskej tak bezpečnostnej politiky Slovenska, v oboch sme totiž v pozícii „žobrákov“ čakajúcich na MANNU z neba EU či NATO.

Ani zahraničné investície, ani zahraničné vojská nám nezaručia šťastnú, pokojnú a spokojnú budúcnosť. Nechcem byť ako Mečiar čo chcel slovenské Švajčiarsko a spolu s politickými kamarátmi rozkradol republiku, ale skutočné Švajčiarsko je dobrým príkladom ako môže efektívne prežiť malá krajina medzi dravcami v geologicky zložitom území.

Dočkám sa ešte zdravého rozumu v slovenskej politike? (len poznámka na záver, že v extrémistickom a externe/zvonka riadenom prostredí rozum nehľadajte) 🙂

Peter Ponický Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.