Založ si blog

Vojna sa skončila, víťazi založili hlboké základy ďalšej

Napísané na mojom FB profile presne pred 2 rokmi (29.07.2020)

Nie som jediný ktorý vie, že 2. svetová vojna vlastne začala tajnými dohodami a podpísaním prímeria a spečatených potom vo Versailes na mierovej konferenci, ktorá bola diktátom a pôvodne koncipovaná na základe Wilsonových podmienok, ktoré ešte vyšperkovali Francúzi vedení Clemanceauom. Nakoniec ani tento Americký prezident nerešpektoval čo pôvodne sám stvoril a jeho záujem „mierotvorcu“ sa sústredil na vystavanie vlastnej slávobrány stvorením Spoločnosti národov .

Európania sa domnievali, že nová veľmoc a jej prezident budú zárukou toho, že vojna prestane byť prostriedkom politiky. Ale rovnako, ako u mladých ľudí stredoeurópskych mocností, ktoré vojnu vyvolali – na začiatku jasali bažiac po víťaznej sláve a už o niekoľko mesiacov plakali nad svojim osudom v zákopoch a blate. Prečo tento môj historický spomienkový kontext?

Dnešný vládcovia tejto maličkej stredoeurópskej republiky s jasotom preberali moc a prvé čo vykonali bolo založenie novej politickej vojny, ktorá už nebude mať ani len smerové blinkre vpravo či vľavo. Bude len o uchopení moci za každú cenu a ulúpení verejných zdrojov bez hraníc. Je možné tomu zabrániť?

Už neverím tomu, lebo nastavenie mladých ktorí by mali byť tými bojovníkmi je rovnaké ako mladých „vlastencov“ na začiatku 20. storočia. Ale chuť sa presláviť a zamestnať ako u banky v administratíve štátu (počínajúc vládou a parlamentom) a veriť v doživotné zaistenie je naivné/hlúpe.

Preto len konštatujem ako Che Gevara, „veľká revolúcia vyžaduje veľkú lásku“, ale nie k peniazom/bohatstvu ako jasne dokázali nedávno minulý predsedovia vlády a rovnako ten súčasný, ktorý dokonca radí ako sám bohatne na obchodovaní s kryptomenami. Prvoradou emóciou budúcich mladých politikov musí byť láska k ľuďom, láska ku všetkému živému/prírode ale nie ako turista, ale ako ten čo s pokorou víta každé ráno ako príležitosť túto lásku prejaviť konkrétnym konaním.

Idealistické? Asi áno, ale jediné čo nás nevrhne do pozície kolónie a banánovej republiky. Som nakoniec nesmierne rád, že som už dosť starý na revolúcie, hoc vo svojej podstate ich nenávidím, lebo ako sčítaný a premýšľajúci človek viem čo sa po nich deje hoc revolúcia je novým začiatkom bez akýchkoľvek zmlúv. Nič nezaručuje, že neexistencia zmlúv nepripustí neúprimnosť a zištnosť. Preto tá láska či doslova veľká láska. Je ale treba aj vedieť, že veľká láska vyvoláva aj veľkú nenávisť tých ktorých nemôžete milovať. Aj keď je to vždy minorita, ich nenávisť je vždy obrovská a sú schopní všetkého.

Peter Ponický Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.