Založ si blog

Smerujeme k rovnostárskej spoločnosti?

(Pôvodne zverejnené na mojom FB profile 2.8.2019)

Nedávno si povzdychol a s nevôľou sa vyjadril Petr Kellner k tomu, že čím ďalej viac smeruje spoločnosť k rovnostárstvu (je oligarcha a najbohatší Čech). Je to tak, alebo to je len nostalgický povzdych po tzv. divokom kapitalizme konca minulého a začiatku tohto storočia v tomto regióne strednej a východnej Európy? Asi to bude jedno i druhé.

Faktom je, že sa podobne a cyklicky vracia stav keď bohatí ešte viac bohatnú a chudobní chudobnejú o sto šesť, teda ešte rýchlejším tempom. S týmto stavom sa ťažko môžu dlhodobo zmieriť chudobnejúci, zvlášť keď ich rady mohutnejú a najmä na rozdiel od minulosti je tento stav vďaka globalizácii a medializácii Sveta viac viditeľnejší. Navyše nám čoraz viac hrozí naša hostiteľka Zem, ktorú plienime už dostatočne dlho aby nedokázala plátať diery, ktoré vytrvalo hĺbime.

Mocní tohto sveta čoraz intenzívnejšie zbroja akoby sa chystali na boj, ale ak aj táto sféra bude kopírovať tú hospodársku a spoločenskú, tak globálny konflikt by mohol vygenerovať konečné riešenie ľudského spoločenstva. Preto si myslím, že u niektorých (napr. USA) zbrojenie je významným prostriedkom na udržanie hospodárskeho rastu, niekde má odstrašujúci charakter a niekde je nástrojom propagandy, prípadne nástrojom udržania domácej moci.

Ale nech sa držitelia moci snažia akokoľvek prikrášľovať svoje pôsobenie, občania väčšiny krajín sveta si túto nerovnováhu čoraz viac uvedomujú a už po stáročiach presviedčania o božej vôli tohto mocenského a ekonomického status quo, nie sú ochotní to jednoducho akceptovať bez obrany svojho sociálneho statusu.

Prvými pokusmi na čiastkové riešenie problémov chudoby, najmä v Európe je inštitút tzv. zaručeného príjmu. Ten môže byť čiastkovým a krátkodobým riešením v prípade veľkých hospodárskych kríz, ktorým sa súčasný ekonomický model ani ako globálny nedokáže vyhnúť. Ale potenciálne napätie v spoločnosti sa čoraz viac zvyšuje a uvedomujú si to aj držitelia moci. Otvorené prepuknutie tejto tenzie v spoločenskú „neposlušnosť“ by logicky ohrozilo i držiteľov moci. Preto bude čoraz viac pokusov o hľadanie modelov fungovania spoločnosti s vyššou mierou ekonomickej rovnosti a regulácie držiteľov ekonomického bohatstva.

Ak by budúce procesy smerovali k takémuto stavu, potom primerane bude klesať rýchlosť zmien generovaných konkurenčnou výhodou a snahou o maximálnu možnú veľkosť zisku. Pokles „šialenej ekonomickej aktivity“ hnanej dopredu obrovskou mierou zisku sa reguláciou logicky možno aj významne zníži a to by mohlo pomôcť aj životnému prostrediu (samozrejme nie skokovo). Možno to privedie produkčné giganty k tomu, že opäť začne byť prioritou kvality SPOĽAHLIVOSŤ, BEZPEČNOSŤ a ŽIVOTNOSŤ produkcie a tým pádom sa zníži aj objem produkcie a materiálne aj energetické plytvanie.

Opäť to pomôže ľuďom i prírode, ale logicky bude smerovať k istej štandardizácii sociálneho statusu a tým pádom k istému rovnostárstvu v spoločnosti. Ale pozor, to neznamená návrat socializmu ako sme ho poznali ani to, že sa vráti mocenské súťaženie a „revolucionizmus“ komunistickej ľavice. Každá diktatúra totiž generuje v spoločnosti túžbu po slobode, po možnosti vyjadriť svoje pocity v každej oblasti spoločenského života (literatúra, umenie, vzdelávanie apod.).

Ak takýto (popisovaný) stav nebude širokou (spoločenskou) konvenciou, tak ani nevznikne a napätie zatiaľ skryté vypláva na povrch a udeje sa to čo už neraz v ľudskej histórii a potom prídu na rad tie hromadené zbrane a ľudská nenávisť a možno koniec ľudského spoločenstva ako sa tvorilo cca posledných 12000 rokov.

Uvidíme či obstojí pomenovanie nášho druhu HOMO SAPIENS?

Peter Ponický Lošonci

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Ideový vodca svetového proletariátu = ideový vodca svetového progresivizmu, Vladimír Iljič Lenin

16.02.2024

Peter Ponický Lošonci, reakcia na článok Michala Hausera v „Novom slove“ 14.02.2024 o Leninovom politickom diele a jeho neukončenosti. Moja prvá mentálna reakcia po prečítaní názvu bola spomienka na Ježiša Nazaretského. Ten chodil po Judei s malou hŕstkou svojich priaznivcov (ako sa píše v Biblii, učeníkmi), jeho smrť si všimol málokto a prvá zmienka o jeho [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.