Založ si blog

Migrácia či prisťahovalectvo?

Napísané 1. septembra 2018 

Napriek tomu, že štatistiky ukazujú nižšie čísla ako v minulých rokoch, tak sa tento fenomén novodobého „nomádstva“ stáva čoraz pálčivejším a politicky výbušnejším. Či sa to niektorým páči, alebo nie tak Európa je už viac ako tisícročie územím s minimálnou migráciou (bez identifikácie jej príčin).

Jedinou nestabilnou veličinou boli a sú hranice a niekedy pocit výnimočnosti, spravidla živený niektorými vládcami či vládnucimi od čias Caesarových. Možno máme smolu, že sme geograficky a historicky najbližšie k územiam a etnikám nomádov tak žijúcich tisícročia. Je tiež pravda, že sme to boli my „Európania“ čo sme už za Rímskych čias kvôli sčítaniu ľudí a ekonomickým efektom bránili migrácii veky migrujúcich. Prisťahovalectvo a asimilácia tu „fungujú“ tiež tisícročia. Rímania z Barbarov urobili svojich občanov a nakoniec im vládli, rovnako to zvládlo pôvodne nomádske náboženstvo – kresťanstvo.

Ale dnes to nie je zrejme prisťahovalectvo s jeho sprievodnými efektami asimilácie a kultúrneho obohatenia asimilovaných aj asimilujúcich. Myslím, že podľa všetkým mi známych znakov sa jedná o nomádsku migráciu, ktorá si sebou niesla vždy v podstate rovnaké znaky, naznačím to historickou reminiscenciou. „Pastieri pásli svoje stáda na istom území do tej doby, než nespásli čo bolo a potom migrovali na iné miesto s čerstvou trávou.“ Saharskí nomádi zväčša žili v jediných životu prívetivých miestach – oázach, ale migrovali za karavánami a lúpili, z toho žili (lup zobchodovali a vymieňali). Je ešte dnes možný takýto extenzívny spôsob života a bytia? Nemôžem si pomôcť, ale jedinou racionálnou odpoveďou je NIE.

Toto musí byť vodítkom pre racionálne riešenia, ktoré musíme hľadať a nájsť, lebo rovnako ako v minulosti to vymedzuje náš životný priestor (nie nás Európanov, ale nás ľudí). To dnes znamená najmä obrovské investície do technológií a postupov aspoň udržujúcich rozvojové možnosti civilizácie a zachovania dostatočne pestrej biodiverzity, ktorá podmieňuje najmä potravinovú dostatočnosť. Nemôžeme sa totiž chovať na úrovni doby keď bolo na celej Zemi len niekoľko sto tisíc ľudí. Náš nový inštinkt musí byť globálne sebazáchovný.

Keď si to neuvedomíme v každej zemepisnej šírke, v každej etnickej skupine či národe, potom postupne buďto vyhynieme, alebo sa kvôli „kúsku pastvy vzájomne vyvraždíme“ a koniec koncov neprežije ani ten posledný, lebo už nebude kam migrovať!

Peter Ponický Lošonci

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Ideový vodca svetového proletariátu = ideový vodca svetového progresivizmu, Vladimír Iljič Lenin

16.02.2024

Peter Ponický Lošonci, reakcia na článok Michala Hausera v „Novom slove“ 14.02.2024 o Leninovom politickom diele a jeho neukončenosti. Moja prvá mentálna reakcia po prečítaní názvu bola spomienka na Ježiša Nazaretského. Ten chodil po Judei s malou hŕstkou svojich priaznivcov (ako sa píše v Biblii, učeníkmi), jeho smrť si všimol málokto a prvá zmienka o jeho [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.