Založ si blog

Ideologická demokracia Západu

Napísané v čase Bratislavského sumitu EU16. septembra 2016!

Dnes som si pri počúvaní rádia spomenul na časy socialistické, kedy každý „tlampač“ do priestoru vyrevoval svetoborné spojenectvo tábora socializmu a jeho sveto-prínos. Napriek tomu, že toho bolo dosť, nespomínam si na takú masívnu kampaň ako dnes pri nič neriešiacom stretnutí samoľúbych politikov brániacich sa kontaktu so svojimi občanmi, resp. lepšie povedané bojazlivých pred konfrontáciou s verejnou mienkou. To asi bude ten pravý dôvod kampane, teda modelovanie verejnej mienky.

Ale vy starší spomeňte si, ako po istom čase, určite v 80-tych rokoch už nik ani nevnímal čo v tých tlampačoch zaznieva. Logické – ak vás budú každé ráno kŕmiť kaviárom, musí prísť čas keď sa vám sprotiví, napriek tomu, že mnohí by vám závideli pri pohľade cez hrubé sklo hradu v ktorom sídlite. Dôvod je veľmi prozaický, lebo si to nemôžu dovoliť a od sluhov panstva sa dozvedeli aká je to panská lahôdka.

Stalo sa i nám, pred rokom 1990 sme s obdivom pozerali na materiálne bohatstvo Západu (rovnako ako cez to hrubé sklo hradu). Rovnako ako pri sedliackych povstaniach a plienení hradov, povstalci chceli zakúsiť panské maniere, „nažrali“ sa kaviáru „znásilnili“ paničky.

Čo zistili? Na druhý deň ich boleli od neobvyklej pochutiny bruchá, „sexuálne hrátky“ neboli nakoniec iné ako to čo poznali.

Čo bolo iné? Dôsledky!

Ich nepremyslené povstanie vedené vášňou nenávisti, závisti a dlhoročnej otupenosti ich vohnalo do nevratnej situácie panskej rovnako vášnivej odvety, honu na ľudí a požehnané legalizované vraždenie či panské divadlo exemplárnej exekúcie, pomalého zbavovania života.

Vzhľadom k pomeru síl (chudobných „sedliakov“ sú miliardy a boháčov len milióny) si to dnes nemôžu tak ostentatívne dovoliť a samozrejme aj technologický pokrok prináša zmeny šablón správania sa. PRETO, ak sa vrátim na začiatok, dnes tak pertraktovanej téme v rámci stretnutia hláv pomazaných (či vymazaných?).

Dovolím si poradiť im (viem o slovenskom slovnom spojení o hrachu a stene) v čom by sa mali zjednotiť pri tom kam má EU kráčať:

  1. praktické zrovnoprávnenie občanov členských krajín (teoreticky to viacmennej je v podobe proklamácií a vyhlášok). Čo tým básnik chce povedať? V každej krajine EU je neproklamovaným problémom vnútorná migrácia občanov členských krajín, pokiaľ prekročí istú hranicu (do naplnenie dier na trhu práce lacnejšou pracovnou silou), napríklad Poliaci v GB a Fr,
  2. čo bod 1. znamená? jednotný hospodársky meter a ukončenie vnútorného kolonializmu a imperiálneho správania sa väčších k menším (čokoľvek vyrobíme doma je v zásadne lacnejšie vďaka nižším nákladom na cenu práce, ale za produkt zaplatíme rovnako ako v krajine s podstatne vyššou cenou práce, napr. energie, byty, potraviny, autá atd., dokonca naopak chodíme nakupovať do zahraničia aby sme ušetrili!) Samozrejme toto zrovnoprávnenie všetkých členov spoločenstva nebude generovať toľko „bezpracných“ ziskov a opakované „investovanie ohrevu vzduchu“ pomocou eurofondov,
  3. takéto spoločenstvo prakticky rovnoprávnych bude mať viac spoločných záujmov, viac spoločnej energie pre prekonávanie vonkajších povedzme „výziev“ typu migrácie, nami (západným svetom) zbúranej štruktúry islamského sveta (Irak, pokus v Iráne, Afganistan, Pakistan, Lýbia, atd.),
  4. zavedenie rovnoprávnych vzťahov s inými hospodársky silnými spoločenstvami napr. USA, EuroAzia (Rusko, Čína, India, Vietnam, Mongolsko, Kazachstan atd.), Japonsko + Austrália + Nový Zéland (teda žiadny TTIP tak ako bol koncipovaný),
  5. spoločné riešenia svetových problémov na báze rovnoprávnej spolupráce so všetkými ekonomickými spoločenstvami sveta (menovanými v predchádzajúcom bode). To samozrejme znamená aj koniec monopolu na svetovládu o ktorú sa opakovane od druhej polovice 20. storočia snaží USA a na ktorej sa snažilo doteraz priživiť Európske spoločenstvo (hlavne jej niektorí členovia ako GB, Fr či D). Prečo hovorím o ekonomických spoločenstvách je podľa mňa zrejmé, chudobná časť sveta totiž nepotrebuje zbrane a proti zbrane, ale hospodársky rozvoj (krajiny bez vody v púštnych oblastiach potrebujú odsoľovacie zariadenia, hydropónne pestovanie plodín atď.)

Je mi jasné, že keď si to prečítajú tzv. liberáli tak ma zatratia a keby mohli urobia to čo v staroveku a stredoveku. To čo im v tom bráni vyjadrím v paralele človeka stojaceho nad mraveniskom mäsožravých mravcov. Je väčší, hmotnejší a celkovo silnejší. Ale vie, že keď rozšlape mravenisko, napadne ho niekoľko miliónov mravcov a v konečnom dôsledku neostane kameň na kameni. Mravenisko je rozbúrané a „silný“ človek strávený …

Ani takto jednoduché to nie je, lebo už nám hrozí aj „pomsta reflexie“ matičky Zeme, ktorú bezohľadne pretvárame bez toho aby sme jej dali čas na sebaobnovu.

Ešte na záver jedna rada Robovi Ficovi (vtedy premiérovi). Ak nechce generovať hnev všetkých, tak nech nedôvodí odpor voči vonkajšej migrácii hlavne moslimských komunít tým, že „máme svojich kostolov dosť a nemáme kde stavať mešity“, ale tým, že nemáme dosť práce pre domácich ani dosť peňazí na ich sociálne zabezpečenie a ďalší chudáci na tak malom území by vyvolali sociálny nepokoj a v konečnom dôsledku nemáme ani dosť prostriedkov na represívne riešenie možných takto konštituovaných dôsledkov.

PRETO OPAKUJEM, PRVÝM KROKOM MUSÍ BYŤ SOCIÁLNA „ROVNOSŤ“ VŠETKÝCH PARTNEROV V EU, tým zmizne aj problém extrémneho migračného tlaku na bohatých členov EU (napr. D), lebo sociálne dávky budú rovnaké vo všetkých krajinách EU, rovnako ako platy, dôchodky atď.

ŽE TO UŽ PREDSA NIE JE LIBERÁLNE? ANO! Ale musíme si vybrať či chceme postupné zmierňovanie napätia alebo súčasnú extremizáciu ZISKU! Áno aj to je možné, že to znamená koniec súčasného liberálneho kapitalizmu, či kapitalizmu ako takého vôbec! Ale podľa mňa je to evolučná cesta zmeny spoločenského systému, ktorá by mohla nastať bez revolúcií a vojen a dokonca i bez násilnej likvidácie „triedy“ bohatých (alebo použijúc starý názov „kapitalistov“) a rovnako likvidácie „tried chudákov“ (archaicky v kapitále nazývaných „proletariát“). Dokonca to podľa môjho názoru zaručí i zastavenie populačnej explóziespomeňte si čo je faktom z populačného pohľadu u nás v EU, USA atď. A v kontraste s tým, ako populačne rastú najmä chudobné oblasti sveta.

Pokiaľ budeme hľadať rovnováhu s prírodou, tak po niekoľkých generáciách takýmto spôsobom dôjde i k vedomému/uvedomelému znižovaniu populačnej úrovne na úroveň ekologickej rovnováhy.

Peter Ponický Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.