Založ si blog

Vzdelanosť a múdrosť sa nedá kúpiť, len získať

Napísané 17. septembra 2020  

Skoro pol storočia známe skutočnosti z USA a napriek tomu sme išli tou istou nezmyselnou cestou …

Na začiatok odcitujem z jednej anglickej históriu popisujúcej knižnej publikácie -„Šesťdesiate roky sa stali najplodnejšou dekádou v histórii amerického školstva“. V roku 1958 americká federálna vláda chcela pomôcť s návratom vojenských veteránov do bežného života a školským zákonom z roku 1958 sa zdvojnásobil rozpočet na vzdelávanie (pokračovanie zákonných opatrení z roku 1944 a 1952 ktoré priznávali finančné prostriedky na vysokoškolské štúdium navrátilcov z vojny).

Počet štátom platených učiteľov sa zvýšil z 1 milióna v roku 1950 na 2,3 milióna v roku 1970. V oficiálnej správe americkej administratívy sa píše: „ZÁSADNÁ OTÁZKA BY NEMALA BYŤ KTO MOŽE ŠTUDOVAŤ, ALE KOHO MOŽE SPOLOČNOSŤ S KĽUDNÝM SVEDOMÍM A VO VLASTNOM ZÁUJME ZO ŠTÚDIA VYLÚČIŤ, PRETOŽE NIKOMU NEMOŽE BYŤ PRÁVOM ODOPRETÉ UNIVERZITNÉ VZDELANIE, IBA ŽE SÚ JEHO NEDOSTATKY TAK VÁŽNE, ŽE HO ANI TÁ NAJPRISPOSOBIVEJŠIA A NAJOBETAVEJŠIA INŠTITÚCIA NEPRÍJME.“ (podobné to bolo vo Veľkej Británii, Kanade, Austrálii, Francúzsku). V priebehu tzv. „Zlatého veku“ v USA (1960-1975) sa otvárala aspoň 1 vysoká škola za týždeň. Počet študentov sa zvýšil z 3,6 milióna roku 1960 na 9,4 milióna v roku 1975 (najmä na štátnych vysokých školách) a spolu s nepromujúcimi študentami ich bolo až 11 miliónov pri ročných nákladoch až 45 miliárd dolárov.

Mnohí s dôverou očakávali dva efekty týchto obrovských investícií do ľudských zdrojov a dosiahnutie ďalej uvedených spoločenských cieľov:

1. zvýšenie rastu amerického hospodárstva

2. odproletarizovanie robotníckej triedy.

Idealisti počítali s tým, že vznikne stredo-stavovská demokracia (z vystúpenia Clarka Kerra o predzvesti budúcnosti). Dopadlo to však úplne opačne. Úroveň stredných škôl poklesla napriek dvojnásobným dotáciám, či dokonca trojnásobným na konci tohoto zlatého veku. Najlepším ukazovateľom tohoto úpadku sú výsledky talentových skúšok medzi rokom 1963 až 1977, v ktorých sa prejavil pokles 49 bodov testov v rečových zručnostiach a 32 v tých početných.

V polovici sedemdesiatych rokov už bolo v USA jasné, že stále nákladnejšie školstvo nevyrieši žiadny zo sociálnych problémov. V rokoch 1970 až 1978 bolo uzatvorených 2800 štátnych škôl a univerzít (po prvý krát v americkej histórii sa mal znížiť počet študujúcich asi o 4 milióny). V roku 1978 bola priemerná doba vzdelávania 12,5 roka (stredná a vysoká škola) a 17% zamestnaných malo akademický titul, vysokoškoláci hľadali prácu vo svojom odbore stále ťažšie (bez rozdielu či sa jednalo o mužov či ženy). Výrazne sa zhoršil aj pomer dĺžky vzdelania k výške mzdy a nevyriešilo to ani problém rovnosti príležitostí. Počet mladých mužov vstupujúcich k štúdiu na univerzitách bol v 60tych rokoch minulého storočia na úrovni 44% ale do roku 1974 klesol na 34% populácie (podobne aj u žien).

Vyššia vzdelanosť neprispela ani k vyššej stabilite spoločnosti, práve naopak. Predvídal to už Joseph Schumpeter (Keynesov rovesník) v jednom svojom článku z roku 1920, ktorý ešte viac rozvinul v knihe ´“Capitalism, Socialism and Democracy´“ (1942) … o spoločensky deštruktívnej roli množiacej sa triedy intelektuálov„. 🙃

Peter Ponický Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.