Založ si blog

Dôsledky politiky „na večné časy“

Napísané pred 4 rokmi 27.09.2018

Pred viac ako štvrťstoročím sme takúto formuláciu počuli pomerne často. Dnes ráno pri káve som počúval rádio – slovenské správy v ktorých dávali úryvok prezidentovho prejavu na Valnom zhromaždení OSN. Nie, že by ma prekvapil, ale opäť som si uvedomil ako svoju politiku hrá. Za oných čias ako synáčik komunistického funkcionára velebil systém i politiku na večné časy: Dnes túto svoju politickú nedospelosť prezentuje svojim vzťahom k USA a všetkému dnes akoby na večné časy nepohodlnému (tzv. mainstreamovému).

Každý len trochu vzdelaný historik, politik, človek vie, že v politike sa dialo a deje všeličo a hoc bolo a je takých „večných“ ani len večné pravdy neexistujú a politici či vládcovia sú často zlodejmi histórie a procesov prirodzeného spoločenského vývoja (mimochodom často kreovaného či ovplyvňovaného takýmito politikmi či vládcami, lebo čím viac posilňujú svoj vplyv tým viac generujú silnejší odpor apod.). Náš pán prezident opäť meditoval o Ukrajine a anexii Krymu (na iné anexie zjavne zabudol).

Prečo je podľa mňa politickým adolescentom a jeho vek už neumožňuje reálnu politickú zmenu? V súvislosti s Ukrajinou a jej opakovanými nacionalistickými excesmi platí dvojnásobne, „Historia magistra vite„. Ukrajina v dnešných hraniciach sa vytvárala počas vlády sovietov s veľmi aktívnou účasťou tzv. Ukrajincov. Soviety postupne obsadené skoro výhradne komunistami, už po občianskej vojne na území bývalej Ruskej ríše deklarovali vieru na večnosť svojej moci. Tak sa aj chovali.

Preto akékoľvek hranice v Sovietskom zväze (mimo tých vonkajších) boli len formálne a podriaďovali sa administratívnym potrebám vtedajšej politiky a neakceptovali ani historický ani etnický princíp. Nikoho iste ani v zlých snoch nenapadlo, že dôjde k rozpadu nového impéria, resp. že všetky ťažkosti sa dajú prekonať (podobne ako v prípade Brest litovského mieru). Nikoho iste nenapadlo, že opäť bude mať jeden človek takú moc, že vďaka svojim ľudským vlastnostiam skomplikuje situáciu miliónom (čo je to v politike „hlúposť“?). Bohužiaľ našiel sa, komunista s nenaplnenými ambíciami, ktorý pre uchovanie moci potopil krajinu s históriou porovnateľnou iba s niekoľkými na Svete! Áno píšem o Borisovi Jeľcinvi, človeku okamžiku bez charakteru a vôle. Áno vôle, lebo vôľa sa netestuje pri voľbe politiky, ale iste pri voľbe a vôli alkoholika.

Tento človek pre vidinu svojej moci, bez retrospektívy a povoľnosti bývalým nepriateľom, nesiahol k bilaterálnym dohodám riešiacim minulé zmeny vyplývajúce z politiky večnosti. Takto sa ocitol Krym v medzinárodných hraniciach Ukrajiny. Bolo to správne a spravodlivé? NIE.

Dnes argumentovať porušením medzinárodného práva, keď sa jeho princípy neuplatňovali pri delení „impéria“ je nie len neprezieravé, ale z politického hľadiska aj hlúpe. Preto slová či vyjadrenia o definitívnosti takéhoto staro-nového stavu nie sú hlúpe, len akceptujú historické súvislosti a mocenské presuny. Aký rozdiel, medzi politikmi hoc aj malých krajín, ktorí akceptujú súvislosti a nemajú dosť globálneho vplyvu zmeniť nezmyselné konanie tých, čo majú pocit, že ich moc a vplyv sú tu na večné časy. 🤔😊

Peter Ponický Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

povina, krízový štáb

V okrese Kysucké N. Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre medvede

23.04.2024 09:56, aktualizované: 10:21

Rozhodol o tom krízový štáb, ktorý zvolali pre nedeľňajší útok medvedice na 34-ročného muža v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce.

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.