Založ si blog

Smrť odbornosti

Ja o tom hovorím a píšem viac ako 20 rokov. Teraz tu uvediem podobný príspevok z USA:
„Smrť odbornosti“
Autor: J.B. Shurk v American Thinker 2.3.2023
„Ak si ceníte pravdu, ignorujte „odborníkov“. Väčšina z nich nie je veľmi odborná. Uprednostňujú tituly pred pôvodnými myšlienkami – a čím viac titulov si uvádzajú, tým je pravdepodobnejšie, že hľadajú postavenie šľachty, nie poznanie. Mohli by sa azda presnejšie nazývať „znalci názorov“. Sú to odborníci na módny názor a majú neukojiteľnú potrebu povedať všetkým ostatným, v čo majú tí najlepší ľudia veriť.
„Odborníci“ nám povedali, že COVID pochádza z mokrého trhu, že dva týždne izolácie sploštia krivku, že zákazy vychádzania predstavujú málo zdravotných rizík, že zatvorené školy predstavujú len málo vývojových škôd, že masky bránia prenosu, že prirodzená imunita neposkytuje žiadnu ochranu, že „vakcíny“ poskytujú úplnú ochranu a že tie isté netestované a experimentálne injekcie nespôsobili žiadne závažné vedľajšie účinky. „Odborníci“ sa mýlili, ale mali najmódnejšie názory.
„Odborníci“ nám povedali, že Obamacare nezvýši náklady na zdravotnú starostlivosť, že náhodné video na YouTube spôsobilo útok v Benghází, že Hillaryho nezabezpečený súkromný e-mailový server obsahujúci tajný materiál nebol veľký problém, že Donald Trump bol ruský špión, že spis Steele bol niečo viac ako propaganda Clintonovej kampane, že Trumpovo predsedníctvo prinesie hospodársku depresiu a globálnu vojnu, že rodina Bidenovcov nemala žiadne finančné záujmy na Ukrajine alebo v Číne, že notebook Huntera Bidena bol ruskou dezinformáciou, že poštové výpisy hlasovacích lístkov bez zhody podpisov alebo iných overiteľných bezpečnostných kontrol boli úplne normálne a že voľby v roku 2016 boli zmanipulované – ale že označenie volieb v roku 2020 za „zmanipulované“ je útokom na demokraciu. „Odborníci“ sa mýlili, ale mali najmódnejšie názory.
„Odborníci“ nám povedali, že lakrosový tím Duke znásilnil mladú černošku; že prosba: „Ruky hore, nestrieľaj“, zabije černochov; že islamský teroristický útok vo Fort Hood bol násilím na pracovisku; že islamský teroristický útok v nočnom klube Pulse bol proti násiliu homosexuálov; že študenti katolíckej strednej školy v Covingtone obťažovali staršieho indiána ; že zločinci MAGA napadli Jussieho Smolletta za to, že je černoch a homosexuál; že ostražití rasisti šikanovali Bubbu Wallacea vysadenou slučkou; že obrana života Kylea Rittenhousea predstavovala vraždu; že agenti pohraničnej stráže bičovali Haiťanov za nelegálny vstup do krajiny; že „na čiernych životoch záleží“, ale „na všetkých životoch“ nie; že byť prebudený je dobré, ale to, že volanie prebudeného „prebudeného“ je rasistické. „Odborníci“ sa mýlili, ale mali najmódnejšie názory.
„Odborníci“ nám povedali, že inflácia je prechodná, že zelená nová dohoda zníži ceny energií, že bilióny nových vládnych výdavkov nestoja nič na daniach a že ochromujúca recesia Joea Bidena odráža ekonomickú silu. Povedali nám, že sloboda prejavu je nebezpečná. že dezinformačné riadiace rady nepodporujú vládnu propagandu; a že vládne agentúry zaraďujú spravodajské stránky, obsah sociálnych médií a verejný disent na čiernu listinu niečoho iného ako protiústavnú cenzúru. Povedali nám, že hraničné múry nefungujú, že prudko rastúce nelegálne prisťahovalectvo je imaginárne, že obchodníci s drogami nezabíjajú rekordný počet Američanov, že nelegálni cudzinci nestoja amerických daňových poplatníkov nič a že obavy o bezpečnosť hraníc sú rasistické. Povedali nám, že smrteľný ústup z Afganistanu bol humanitárnym úspechom. že NATO má vojenskú povinnosť brániť Ukrajinu, ktorá nie je členom NATO; že Rusko vyhodilo do vzduchu svoje vlastné plynovody na zemný plyn Nord Stream pod Baltským morom; že boj proti smrtiacej zástupnej vojne s Ruskom nezvýši pravdepodobnosť jadrového vzplanutia; a že stupňujúce sa nepriateľské akcie s Ruskom, Čínou a Severnou Kóreou neriskujú vyvolanie tretej svetovej vojny. „Odborníci“ sa znova a znova mýlili, ale mali najmódnejšie názory.
Nemusí v určitom okamihu každý mysliaci človek ustúpiť a opýtať sa: „Ak sa ‚odborníci‘ toľko mýlia, potom nie je vhodnejšie nazývať ich ‚odbornými podvodníkmi‘ ako prenasledovateľmi pravdy?“ Keď sa módny názor drží vo vyššej úcte ako čestné pozorovanie a za „politicky korektným“, potom je oficiálna pravda len lesťou postavenou na klamstvách a propagande.
Nedávny príbeh v The Epoch Times začína nasledovne: „Republikánski zákonodarcovia vyjadrujú znepokojenie nad pretrvávajúcim úsilím Pekingu využívať západné médiá na šírenie svojich príbehov“, ale ak sú republikánski predstavitelia šokovaní predispozíciou Čínskej komunistickej strany na šírenie klamstiev, budú vyslovene ohromení, keď zistia, aké druhy fikcií pravidelne vypúšťajú americkí úradníci. Naozaj nevedia, alebo sú len naštvaní, že čínske pretvárky ohrozujú ich vlastné?
Ak je štát Washington nejakým náznakom, je to ten druhý. V pláne z roku 1984, ktorý by posilnil trinásťčlennú komisiu na boj proti „domácemu extrémizmu“ zhromažďovaním informácií o občanoch, ktorí nespáchali žiadne trestné činy, a sledovaním občanov, „by sa odporúčalo, aby nahlásili priateľom a susedom štátu oficiálne zakázané frázy, myšlienky a výrazy“. Obsadením komisie politicky zosúladenými zástupcami diskrétnych skupín identity, ktorí „zabezpečia, aby sa údaje neprimerane nepoužívali proti čiernym, domorodým a [iným] ľuďom inej farby pleti“, aby nová washingtonská Hviezdna komora „rozhodla, koho slová a ktorý prejav bude predmetom trestného stíhania“ a kedy by polícia mala „zvýšiť dohľad nad občanmi za porušovanie zákazov slobody prejavu/slova“. Medzi mnohými témami, ktoré zástancovia komisie určujú pre budúce zacielenie, sú zdôraznené „naratívy o volebných podvodoch“, „naratívy proti maskám a proti očkovaniu“, „príbehy o antikritickej rasovej teórii“ a „anti-LGBTQ ‚grooming‘ naratívy“. Ako správne konštatuje Liv Finne z Washingtonského politického centra, to čo sa buduje, nie je nič iné ako „ministerstvo pravdy na štátnej úrovni“. Samozrejme, bude plná slávnych „odborníkov“, ktorí sa dobre orientujú v najmódnejších názoroch našej doby.
Pravda nepresadzuje žiadnu agendu, ani si nevyžaduje osobitnú ochranu, aby zvíťazila. Ak by nosenie šiat robilo z mužov ženy, potom by nepotrebovali liberálnych ľavicových zákonodarcov, aby kontrolovali online prejavy za „nenávisť“. Ak by lekárska veda sledovala objektívne poznatky bez politického vplyvu, potom by nemusela penalizovať konkurenčné názory. Ak by klimatickí vedci skúmali údaje bez peňažných a ideologických vplyvov, potom by nemuseli cenzurovať štipendium, ktoré je v rozpore s ich veľkými teóriami. Ak by americká vláda skutočne rešpektovala demokratické normy a slobodu prejavu, potom by sa nebála striktnej diskusie, ani by sa necítila nútená označiť disent za „extrémizmus“. Keď sú samozvaní „odborníci“ takí ohrození myšlienkami a slovami tých, ktorí sú považovaní za „neodborníkov“, že nimi neschválený jazyk sa stáva trestným činom, potom je odbornosť len raketou chránenou hrozbou sily.
V časoch, ako sú tieto, keď sa mocné orgány štátu zameriavajú na potláčanie slobody prejavu a verejného disentu, je známe, že odvážni umelci všetkých médií rozpútajú takú neúnavnú a podvratnú kritiku zasahovania do vládnej tyranie, aby dali ľuďom šancu bojovať. Zatiaľ sa však zdá, že umenie je mŕtve; „príbeh“ je teraz kráľom.
Väčšina televíznych relácií v hlavnom vysielacom čase vychvaľuje federálne agentúry. Galérie a hudobníci trúbia na rečnícke body zo štátu. Spisovatelia v skutočnosti vedú „politicky korektné“ snahy légií o cenzúru a zničenie predchádzajúcich diel. Príliš veľa bývalých umelcov dovolilo, aby ich mysle boli skorumpované propagandou. Príliš veľa bývalých freethinkerov nielenže upadlo do tieňa, ale tiež sa nemôže obťažovať nenápadne zdvihnúť prst v tichej opozícii. Práve teraz, zatiaľ čo sloboda prejavu je pod silným útokom takzvaných „odborníkov“, tí, ktorí by sa mali brániť, uprednostňujú svoje šľachtické tituly pred schopnosťou originálnych myšlienok.
Od renesančných mužov až po špecializované drtiace ozubené kolesá. Keď sa tí, ktorí majú skutočné odborné znalosti, nechajú šikanovať tými, ktorí nemajú žiadne, sloboda prejavu sa stáva štátom riadenám útlakom. Znalci názorov nahrádzajú skutočných znalcov s faktami podloženými pravdami. Freethinkeri sa stávajú zotročenými napodobeninami. Tí, ktorí teraz neprehovoria, budú trpieť v tichosti, keď bude príliš neskoro. 👻

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.