Založ si blog

Najstaršie civilizačné centrá sveta tvoria základ nového, skutočne progresívneho multipolárneho usporiadania moderného Sveta.

Toto konštatovanie je nespochybniteľné, lebo povodie Eufratu a Tigrisu boli na začiatku cesty vytvárania štátu s vlastnou politickou a spoločenskou víziou na blízkom a strednom východe (Arabský svet a Irán), na tom ďalekom to boli Čína a India, na severe kontinentu zase Rusko, v Amerike Brazília a okolité civilizácie a na začiatku cesty nášho druhu Homo z Afriky na všetky dnes známe kontinenty.

To je základ BRICS dnes už ekonomicky silnejšieho zoskupenia nezávislých štátov  ako je nám na Západe dobre známe zoskupenie G7. Od včera do zajtra  sa v Juhoafrickom Johannesburgu bude iste hovoriť a príjme sa stratégia prijímania ďalších členov, lebo o prijatie do tohto spoločenstva požiadalo ďalších 23 krajín z rôznych kontinentov. Predstavitelia uvedených krajín predpokladajú, že do roku 2030 bude väčšina pozemského HDP tvorená krajinami spoločenstva BRICS.

Tieto krajiny disponujú najkomplexnejšími materiálnym a energetickými zdrojmi a surovinami na našej planéte. Iste im bude patriť budúcnosť aj preto, že najmä v Číne a Rusku je vzdelávací systém už dnes vykazujú najlepšie výsledky zo všetkých krajín OSN a stávajú sa aj technickými a technologickými (spolu s Indiou a Brazíliou) lídrami Sveta. Logicky nepristúpili na model vzdelávania nahradzujúci tzv. sociálnu inklúziu a rovnako nepristúpili na to aby veda bola súťažou komerčných rebríčkov publikovania a kooperačných citácií s cieľom dosiahnutia vyšších kariérnych mét a platov, ale veľmi často bez čitateľov a aplikačných prepojení s reálnou praxou.

Toto je vskutku onen civilizačný progresivizmus a nie ten neoliberálny (americký/európsky), oportunistických rasových (black matter), sexuálnych a pohlavných menšín odporujúcich prírodným zákonitostiam a potrebám (s definovaním nikdy a nikde reálne existujúcich pohlaví).

Bohužiaľ za posledných viac ako 30 rokov sme vlastnou vinou spadli do kategórie dementných ľudí s veľmi obmedzenými znalosťami, veľmi málo prispôsobivým životným spôsobom založeným na neudržateľnej spotrebe, s arogantným odporom voči skutočne tvorivej a užitočnej práci. Dnešní mladý ľudia si ani len nevedia predstaviť život inak, ako tak že na nich (ako lepšo-ľudí) bude niekto menej cenný ako oni produktívne pracovať, oni tí namyslení sediaci úradníci a manažéri, ktorí si svoje miesta vysedeli + vy-mlčali + vy-klamali + vybavili po známosti, s nenávistnou mentalitou ku všetkým intelektuálne aj manuálne schopnejším jedincom spoločenstva ľudí.

Keď som bol mladý, veľa sa hovorilo o čase po roku 2000, ako o vysnenej tvorivej a intelektuálnej spoločnosti s doslova kozmickým dosahom. Dnes sa náš euro/americký svet rúti do stratena, nie svetelnou ale neustále sa zvyšujúcou rýchlosťou. Svet nikdy nadlho nepatril namysleným lenivcom vyčleňujúcich sa indivíduí „pozerajúcich sa“ na svet vôkol zvysoka a s nenávistným dešpektom vyvolených.

Nie sme vyvolení ani lepší ako amazonskí či iní pôvodní obyvatelia všetkých pozemských kontinentov. Oni vedia byť šťastní aj bez bohatstva a my sme nešťastní s bohatstvom. Kto má väčšiu perspektívu prežitia?

Napísal: Peter Ponický Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Partizánske / Prietrž mračien / Potopa / Pes /

Stačilo 15 minút. Po prietrži mračien vytopilo časť Partizánskeho, vyhlásili mimoriadnu situáciu

05.05.2024 10:42

Okrem mimoriadnej situácie vyhlásili aj tretí stupeň povodňovej aktivity.

Vesmír / AStronómia / Hviezdy /

Z Hurbanova do brazílskeho Ria. Pätica slovenských študentov postúpila na medzinárodnú olympiádu v astronómii

05.05.2024 10:28

Do medzinárodného kola sa prebojovali Patrik Prítrský, Mário Tlamka, Vladimír Slanina, Tomáš Kubrický a Marek Baňárek.

Willy Brandt / Günter Guillaume /

Špión Stasi Guillaume stál pred 50 rokmi za odstúpením kancelára Willyho Brandta

05.05.2024 09:50

Keď 24. apríla 1974 zatkli v Bonne pracovníka úradu spolkového kancelára Güntera Guillauma, jeden z najväčších škandálov v Nemeckej spolkovej republike bol na svete.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Šéfka WFP McCainová: Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:50, aktualizované: 09:22

Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor, vyhlásila riaditeľka Svetového potravinového programu (WFP) Cindy McCainová.