Založ si blog

Tragédia človečenstva.

Väčšou či menšou komédiou je život ľudský, striedanie šťastnejších a smutnejších okamihov, uvedomenie si konca tejto dobre nastavenej komédie vnímanej však väčšinou tragicky.
Tragickým by bol iste život večný. Tragickou je absencia lásky. Tragédiou je ambícia absolútnej moci a schopnosť jej získania rinčaním zbraní a nekonečnou bolesťou.
Môžeme byť šťastný, lebo vnímame farby. Môžeme byť šťastný, lebo vesmír nám dal prostredie plné striedania farieb a s ním i pocitov. Môžeme byť šťastný, že si toto všetko uvedomujeme a vieme spracovať pre seba aj iných. Podstatou tohto šťastia je striedanie/zmena.
Napriek tomu si človečenstvo vytvorilo dogmy stálosti v ideáloch rôznych mýtov Raja, Olympu, vyvolenej zeme a Boha či bohov bez chybičky s mocou bdieť nad našim bytím. Ale bdieť nemusí každý ak sa o to podelíme a pri tom nezištne vystriedame, lebo strach stál pri našom zrode a bez neho by sme žili v Raji nad ktorým niekto predsa len drží stráž čo nemusí čakať na výmenu. Takých iste vo vesmíre niet, lebo i ten je založený zo zmeny.
Preto ma nesmierne prekvapuje, že ľudia často nechcú akceptovať tento prirodzený kolobeh zmien, hoc sami s nimi žijú deň čo deň (počasie, ročné obdobia, starnutie, zrod nového apod.)
Na FB sa mnohí a často vyjadrujú k politike a politikom. Jedni hneď po zmene by privítali ďalšiu a druhí zas na večnosť najradšej tých svojich. Oboje je nie len nelogické, ale aj neprirodzené. Záhradkár keď zasadí nové semienko, musí byť trpezlivý a ešte sa aj starať (prevzdušňovať pôdu, plieť, polievať, hnojiť) a až za nejaký čas sa ukáže malý kúsok rastlinky, ktorá ale ešte nie je schopná plniť očakávanie, musí dozrieť. To ale ešte neznamená, že si ju budeme siať opakovane ak nám nechutí. Zvolíme zmenu a proces sa opakuje. Rovnako je to s nami, od kojenca až po starca.
Konečne by sme sa mohli naučiť, že striedanie zmien je vlastne životodarnou procedúrou a výber kvality našou úlohou. Ale kvalita je veľmi subjektívnou hodnotou. Preto je vlastne zaručená pestrosť „všehomíra“.
Bohužiaľ ľudstvo dospelo do vývojového štádia, kedy jeho najdôležitejšou úlohou je zaručenie striedania, teda odvekých a potrebných zmien, ktoré však budú zodpovedať evolučnému princípu celku. Nie len ľuďom, nie len niektorým!
Už by mnohí mohli pochopiť aj v politike, že demokracia je princípom striedania zmien (evolučný princíp vyselektuje lepšie riešenia, ale evolučný znamená aj trpezlivý). Kto iný ako človek by mal byť trpezlivý keď jeho zrodenie trvalo viac ako 4 miliardy rokov. Kto iný ako človek nemusí trpieť na nekonečnosť, keď si uvedomuje sled generácií a životný cyklus.
Že by som chcel ideálneho človeka? Nie. Iba takého, ktorý si toto všetko uvedomuje a niečo pre neustály kolobeh zmien je schopný aj urobiť. Nie pre svoju večnosť, ktorá je iste v nekonečne ale pre to aby mohol byť čo najdlhšie prítomný týchto neustálych zmien, ktoré však neurýchľuje len vo vlastný prospech. Lebo „zázrak“ života a prírody je v pestrosti. Tú nenájdeme na elementárnej úrovni, tam je z ľudského pohľadu pusto/prázdno rovnako ako v priestore nášho Univerza. To k čomu sme uspôsobení je tu na tejto nádhernej Zemi uprostred prázdnoty.
Chcem veriť, že „poslaním“ človečenstva nie je nastolenie väčšinovej univerzálnosti prázdnoty/ničoty.
Napísal pred 3 rokmi Peter Ponický Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!