Založ si blog

Rusi sú najlepšie prispôsobení kríze – prichádza Svet čierneho slnka.

Andrej Fursov, 21. september 2023.

Mechanika ruského zmätku môže niečo objasniť v súčasnom globálnom zmätku. Svojho času V. O. Kľučevskij a S. F. Platonov navrhli svoje koncepcie ruských nepokojov z konca 16. – začiatku 17. storočia, ktoré fungujú nielen na materiáli týchto nepokojov, nielen na materiáli všetkých ruských nepokojov (70. roky 19. storočia – 1929 a súčasný, ktorý sa začal v roku 1987), ale poskytujú aj kľúč k pochopeniu makrohistorických kríz – neskoroantickej, neskorofeudálnej, globálnej neskorokapitalistickej.

 

Kľučevskij a Platonov rozlišovali v dejinách Nepokojov tri fázy: prvá – bojarská u Kľučevského, “dynastická” u Platonova; druhá – “šľachtická” u oboch; tretia – “všeobecno-sociálna” resp. “národnonáboženská”.

 

Naši historici presne zaznamenali, že zmätok sa začína bojom na vrchole a potom akoby zostupuje nadol, pričom najprv zahŕňa nižšie vrstvy vládnucich skupín a stredné vrstvy a potom celú spoločnosť. To, čo Kľučevskij nazval všeobecno-sociálnou fázou, vo forme spravidla pôsobí ako národno-náboženská fáza, to znamená, že sa presúva na úroveň boja za národnú a (alebo) náboženskú identitu, hoci obsahovo má celkom sociálny charakter (príkladom je “protestantská” revolúcia v Európe v 16. storočí). Schéma Kľučevského – Platonova celkom dobre vysvetľuje mechanizmus súčasnej krízy.

 

Globálny zmätok začalo “svetové bojarstvo” (kapitalistická oligarchia) v boji o svoje “dynastické výsady”. Smutokríza potom zahŕňa stredné vrstvy, najmä na semiperiférii a periférii, ktoré sú vykorisťované “železnou pätou”. Tento proces zintenzívňuje vykorisťovanie a depriváciu najnižších vrstiev, ktoré čelia problému sociálneho úpadku, straty identity a – často – fyzického prežitia.

 

V 70. rokoch 20. storočia sme začali “vstupovať” – so všetkou konvenčnosťou a povrchnosťou analógií – do analógie krízy “dlhého XVI. storočia” (boj vyššej triedy so strednou a robotníckou triedou), ktorá sa pomerne rýchlo začala prelievať do analógie krízy neskorej antiky (niekedy sa dokonca zdá, že obe analógie sa vyvíjali synchrónne). A tu sa blížime k najstrašnejšej fáze – národno-náboženskej (t. j. všeobecno-spoločenskej, svetovej) fáze, ktorá sa okrem iného zhoduje s analógiou hornopaleolitickej krízy. (Pripomeňme si, že vtedy zahynula väčšina ľudstva). Navyše výstup z každej samostatnej krízy nevedie von z nej, ale je vstupom do ďalšej. To nie je “čierna vízia” (Stanislav Lem), ale realita, v ktorej už obrovská časť sveta žije.

 

“Ľudia z chatrčí” sú dokonale prispôsobení na prežitie krízy a totálneho zničenia starej civilizácie. Venujte pozornosť katastrofickým románom Simona Clarka. V nich sa moderná spoločnosť zrúti v dôsledku klimatických alebo geologických katakliziem, zavládne divočina a chaos – a v takýchto podmienkach sa nadvlády zmocnia ľudia “zdola”: tuláci, bezdomovci, obyvatelia slumov. Násilní, jednotní, túžiaci pomstiť sa tým, ktorí nimi včera pohŕdali a odmietali ich. A na troskách megamiest vládne peklo…

 

Páči sa mi príklad Svet čierneho slnka, čo je názov jednej z mnohých verzií Dungeons and Dragons o svete po globálnej katastrofe. Čo sa týka ľudí zo slumov, tí na rozdiel od dobre živených a mocných ľudí tohto sveta, ktorí neveria v nič, majú mocnú ideologickú zbraň. “Ľudia zo slumov” v Afrike a Ázii vyznávajú islam, v Latinskej Amerike pentekostalizmus, ktorý sa takmer zmenil na nové náboženstvo oddelené od kresťanstva s najsilnejším protestným potenciálom. Poznám však ešte jednu skupinu, nie sociálnu, ale etnickú, ktorá je ideálne prispôsobená na prežitie v násilnej kríze. Rusi.

 

Hoci sa obávam, že táto vlastnosť sa v druhej polovici dvadsiateho storočia do značnej miery stratila. Kríza zasiahne predovšetkým strednú triedu na Západe. Potom čaká zhabanie príjmov špičky poloperiférnych a periférnych krajín: buď tých, ktoré sú slabé, alebo tých “bohatých Pinocchiovcov”, ktorých Západ ľstivo presvedčil o potrebe udržať si svoje bohatstvo u seba. V takejto situácii majú “Pinocchios” dve možnosti: stať sa služobníkmi “železnej päty” a kompenzovať stratu zvýšením vykorisťovania svojho obyvateľstva. Alebo na čele svojho ľudu začať boj. To si však vyžaduje vôľu, odvahu a najlepšie aj morálku.

 

Ďalším kandidátom na zabudnutie je inštitúcia štátu. V priebehu krízy dôjde k definitívnej privatizácii mocenskej populácie, hoci ako vonkajšia schránka sa formy štátnosti zachovajú. Privatizácia ako sociálno-ekonomický smer a úpadok štátu úzko súvisia s ďalším aspektom krízy – kriminalizáciou globálnej ekonomiky, presnejšie povedané, zásadným stieraním hraníc medzi legálnym (“bielym”) a kriminálnym (“čiernym”) sektorom. V dôsledku toho vzniká akási šedá zóna, ktorá pokrýva takmer celú planétu.

 

Moderné globálne hospodárstvo je do veľkej miery kriminálnym hospodárstvom. A to je ukazovateľ krízy. A za ňou nasleduje kriminalizácia ďalších sfér – sociálnej (zhora nadol, vrátane vládnucich elít) a politickej. Privatizácia a kriminalizácia sú teda dve strany tej istej “krízovej” mince. Samozrejme, nie každá privatizácia je kriminálna, ale mám na mysli špecifický historický proces, ktorý sa začal koncom 20. storočia pod hlavičkou liberalizmu, ktorý má k reálnemu liberalizmu rovnaký vzťah ako Groucho Marx (komik) alebo Erich Marx (jeden z tvorcov plánu Barbarossa) ku Karlovi Marxovi.

 

Mimochodom, sprivatizovaná energetika, systémy podpory života, zásobovania atď. v megamestách sa v prípade krízy – napríklad krízy dolára, globálneho menového a finančného systému – okamžite zrútia. To isté platí pre technickú a zdravotnícku infraštruktúru – a čím sú zložitejšie, tým rýchlejšie sa zrútia. A ešte viac, keď sa sprivatizujú. Porovnajte si sovietsku elektroenergetiku s Čubajsovou. Skúsenosti ukazujú, že v čase spoločenských otrasov dochádza k prírodným katastrofám, epidémiám… “Čierna smrť” – morová epidémia predchádzala kríze “dlhého XVI. storočia”.

 

Uprostred veľkého sťahovania národov – v VI. storočí – zúrila ďalšia morová epidémia, ktorá oslabila Byzanciu a nepriamo prispela k moslimským výbojom. Príkladmi z dvadsiateho storočia sú “španielska epidémia” z roku 1919, ktorá si vyžiadala viac obetí ako svetová vojna v rokoch 1914 – 1918, a AIDS, ktorý sa začal globalizáciou – a to doslova: slovo “globalizácia” sa objavilo v tom istom roku, keď bol “fixovaný” vírus AIDS – 1983. Vo všeobecnosti nie je možné predpovedať blížiacu sa krízu a formovanie postkapitalistického systému bez zohľadnenia prírodných a klimatických faktorov a šokov.

 

Prirodzene, nemám na mysli vyššiu moc a zle predvídateľné javy, ako je napríklad dopad asteroidu alebo kométy z vesmíru, ale celkom cyklické a geológom a paleoklimatológom dobre známe javy, ktorých načasovanie navyše čoskoro príde. Po prvé, ide o koniec trištvrtestoročného obdobia relatívneho geologického pokoja planéty. Podľa odborníkov sa od polovice 21. storočia začne nový cyklus geologickej aktivity: vulkanizmus, zemetrasenia, prírodné katastrofy. Vulkanizmus sa spravidla stáva “spúšťačom” ochladenia a biotických kríz. Vrchol geoaktivity nastane v XXII. storočí a my dostaneme neudržateľnú planétu horšiu ako HarriSonova.

 

Po druhé, raz za 12 – 15 tisíc rokov sa posunú póly a sklon zemskej osi, čo zvyčajne vedie k vážnym prírodným otrasom. Naposledy sa to stalo presne pred 15 000 rokmi. Po tretie, geologická história doby existencie ľudstva je “postavená” tak, že 85-90 tisíc rokov z každých stotisíc rokov pripadá na dobu ľadovú a 10-15 tisíc rokov na otepľovanie. Naša postneolitická civilizácia je úplne spojená s rozmrazovaním sveta, je generáciou medziľadovej doby. Obdobie topenia sa však končí, predpovedá sa nová doba ľadová – a nie malá, ale veľká. Samozrejme, ľudstvo už nie je také, ako bolo pred 10 – 15 tisíc rokmi, má neporovnateľne vyšší informačný a energetický potenciál. Tento potenciál má však aj deštruktívnu zložku, ktorá vytvára nebezpečenstvá rádovo závažnejšie ako v dobe kamennej.

 

Samozrejme, globálne ochladzovanie sa môže stať silným stimulom pre ďalší rozvoj ľudstva. Alebo sa môže stať terminátorom. V každom prípade sa superzakladanie, vlnová rezonancia troch geoklimatických šokov na trojitú spoločenskú krízu môže stať superzakladom. V skutočnosti už možno počuť “veliteľské kroky” blížiacej sa krízy – podľa tempa vymierania živočíchov a rastlín v 20. storočí sme už vstúpili do éry globálnej katastrofy. Ale kto bude počúvať biológov?

 

Pre Rusko je situácia komplikovaná tým, že podľa niektorých prognóz bude jeho územie v prípade geoklimatických zmien a katastrof len málo postihnuté ich dôsledkami (na rozdiel od západnej Európy, Severnej Ameriky a Afriky). Ak vezmeme do úvahy, že s dvoma percentami svetovej populácie kontrolujeme nie 1/6, ale 1/8 územia – obrovské priestory a ohromujúce zdroje vrátane sladkej vody, potom sa slabé Rusko ukazuje ako terč, faktor, ktorý dráždi blízkych i vzdialených susedov.

 

Navyše, ak v 19. storočí to boli susedia najmä zo Západu, dnes sú to susedia zo všetkých svetových strán okrem severu. Už koncom 19. storočia Západ skutočne poslal Rusku “čiernu pečať”. “Akt Berlínskej konferencie” z roku 1884 stanovil zásadu “efektívnej okupácie”: ak krajina nemôže na svojom území riadne ťažiť suroviny, je povinná umožniť ich ťažbu výkonnejším a rozvinutejším krajinám. Formálne sa to vzťahovalo na afroázijské krajiny, ale znamenalo to aj Rusko, ktoré sa stávalo čoraz závislejšie od západných bánk. Na prelome 20. A 21. storočia sa situácia typologicky opakuje pod vlajkou globalizácie a jej vlčích psov – nadnárodných korporácií .

 

V nadchádzajúcej kríze je našou úlohou nedopustiť, aby sa krajina rozpadla. Napríklad zabrániť tomu, aby sa do nej hrnuli všetky hordy “ľudí zo slumov”. Áno, sú utláčaní a znevýhodnení. Ale ak prídu k nám, budú to obyčajní zlodeji. A ak budeme slabí, vezmú nám priestor a zdroje: slabí sú porazení. Ja si napríklad neviem predstaviť Rusko bez toho, čo je za Uralom. To nie je Rusko, ale zamračené Moskovsko. Som hlboko presvedčený, že Rusko môže prežiť len tak, že obsadí svoj prirodzený a historický priestor.

 

Ak sa vrátime k privatizovanému svetu, je to ideálna obeť krízy, najmä tej, ktorá spája sociálne a prírodné charakteristiky. Ak je potrebné “pripraviť” svet na krízové zničenie, všetko v ňom alebo jeho veľká časť by sa mala sprivatizovať. Môžeme povedať, že privatizácia, ktorá vo svete prebieha od 80. rokov 20. storočia a uľahčuje spoločenský kolaps, je neoddeliteľnou súčasťou krízy a s jej negatívnymi dôsledkami “matrioškového” charakteru tí, ktorí spúšťací mechanizmus spustili, zjavne úplne nepočítali. Riešili svoje krátkodobé a strednodobé problémy. A vyriešili ich. Ale riešenie strednodobých problémov časti (špičky) zhoršilo dlhodobé problémy celku, a teda aj svetovej špičky, ktorá je čoraz menej schopná geostrategického myslenia. Malý obchodník dokáže myslieť len na obchod a gesciu, kým stratégia predpokladá, po prvé, schopnosť počuť Hudbu sfér, Hudbu dejín, a po druhé, tragický svetonázor – nevyhnutnú podmienku nezávislosti veľkého štátnika.

 

Skrátka, čas frajerov sa skončil – a nastal čas lekcií. Hlavný kandidát na postupné “vyhadzovanie” – bieli Európania a Američania, ktorí z dôvodu starnutia, nasýtenia, straty vôle do života atď. len ťažko môžu vzdorovať mladým a hladným vlkom z Juhu. Všetky tieto vlastnosti sa v Európe prejavili už na prelome 19. A 20. Storočia a nasledujúcich sto rokov ich mnohonásobne posilnilo, čím sa znížil potenciál psychohistorickej vôle bielych národov. Sú však prípady, keď v reakcii na tie či oné podmienky populácia zmutuje a objaví sa v nej životaschopná recesívna mutácia. Častejšie však býva dosť brutálna.

 

Temné slnko. Dej sa odohráva na opustenom svete Atas. Tento svet bol kedysi modrou planétou plnou života, ale teraz ho nekontrolované používanie mágie pripravilo o plodnosť. Je to slnkom spálená krajina bez bohov, vody a nádeje. Ďalšou črtou Atasu je nedostatok nerastných surovín, takže ako materiál na výrobu zbraní, nástrojov a iných predmetov sa používa len drevo, obsidián a kosti. V nekonečnej púšti sú obývané len izolované oázy a mestské štáty. Vládcovia izolovaných mestských štátov sa nazývajú Zaklínačskí králi a vo väčšine prípadov sú tajne v určitom štádiu premeny na drakov. Moc v meste majú v rukách templári. Templári slúžia a uctievajú Zaklínačských kráľov, ktorí sú zdrojom ich kúziel.

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.