Založ si blog

Ako ďalej mimovládny sektor ? !

Vzhľadom na novodobú skúsenosť otvoreného a potvrdeného politického pôsobenia mnohých mimovládnych organizácií na Slovensku a stále aktuálneho ovplyvňovania v prospech stále užšej skupiny ľudí voči majorite ,integrácie utečencov, migrácie z tretieho sveta a ideológie multikulturalizmu je žiadúce, aby z dôvodu transparentnosti a ochrany národno-štátnych záujmov, prijala aj Národná rada Slovenskej republiky novelizovanú legislatívnu normu – Štatút a postavenie mimovládnych organizácií vylučujúcich ich politickú činnosť. Podľa § 5 zákona 83/1990 nesmú vykonávať funkciu štátnych orgánov, ani ich riadiť.

Keďže môj názor môže vyvolať zdanie pohonu na mimovládky – čo rázne odmietam- uvediem ako príklad angažovania sa mimovládok práve v súvislosti s prebiehajúcou krízou na blízkom východe MVO proti dobrému menu Izraela z minulosti /prevzaté z INP/ :

,,Mimovládne organizácie financované zo zahraničia často vystupujú v anti-izraelskom duchu. Správa OSN ostro kritizovala Izrael za údajné „vojnové zločiny“ počas operácie chrániacej hranicu v Gaze. Ukázalo sa, že správu financovalo niekoľko extrémnych ľavicových izraelských mimovládnych organizácií, štedro dotovaných práve zahraničnými vládami, ktoré sledujú nielen ľudské práva, ale najmä svoje geopolitické záujmy v oblasti. Jeden z predkladateľov zákona Magal Bill aj preto žiadal, aby mimovládne organizácie boli podobne ako v americkom zákone FARA označené ako „cudzí agenti“. Doslova uviedol, že sa „musia prezentovať ako subjekty, ktoré zastupujú explicitne cudzie záujmy, ktoré nie sú v súlade s izraelským záujmom“. V Knesssete padali aj slová známe z nášho prostredia o „piatej kolóne“ a cudzích záujmoch…
V Izraeli je registrovaných viac ako 30 000 mimovládnych organizácií. Niektoré priamo financuje aj Európska únia – napríklad B’Tselem či Breaking the Silence. Ich „pracovníci“ tvrdia, že ide o pokus dať náhubok na ich „prácu“. Reakcie dotknutých sa nevymykajú z klišé floskúl, ktoré okamžite chrlia do médií – napr. o „ohrození izraelskej občianskej spoločnosti“… Zagágala aj trafená hus z EÚ, vyjadrila povinné znepokojenie a dodala, že podpora zo strany EÚ pre izraelskú „občiansku spoločnosť“ si kladie za cieľ „urýchliť práva zraniteľných skupín či menšín v Izraeli, najmä arabskú menšinu“… Európska únia si tak opäť osobuje zasahovať do vnútorných záležitostí suverénnych štátov pod pláštikom ideológie multikulturalizmu a zmocnenej ľudsko-právnej agendy. ,,  Nepripadá Vám to podobné z našej vlastnej skúsenosti ?!

Takže skúsme si pozrieť ten ,,slávny ,,demokratický zákon z dielne amerických zákonodarcov :

,,Americký zákon FARA – o registrácii zahraničnej kancelárie (agenta)
FARA je skratka pre Foreign Agents Registration Act z roku 1938, ustanovený ako 22 U.S.C. § 611 et seq. Jeho účelom bolo zabezpečiť, aby americká verejnosť a zákonodarcovia vedeli o zdroji informácií (propagandy) a identite osôb, ktorých cieľom je ovplyvňovať americkú verejnú mienku, politiku a zákony. Zákon FARA bol v roku 1938 odozvou na veľké množstvo zástupcov nemeckej nacistickej propagandy pred 2. svetovou vojnou v USA. Zákon sa vzťahuje aj na zahraničné politické strany, osoby alebo organizácie mimo Spojených štátov okrem amerických občanov a akýkoľvek subjekt organizovaný na základe zákonov zahraničnej krajiny, alebo ak má svoje hlavné miesto pôsobenia v cudzej krajine.

Zákon vyžaduje, aby agenti zastupujúci záujmy cudzích mocností v „politickej alebo kvázi-politickej oblasti“ zverejnili svoj vzťah s cudzou vládou a informácie o súvisiacich činnostiach a financiách. Zákon USA vyžaduje pravidelné zverejňovanie všetkých činností a financií zo strany ľudí a organizácií, ktoré sú pod kontrolou cudzích vlád, organizácií alebo osôb mimo Spojených štátov amerických. Zákon FARA však pozná viaceré výnimky pre organizácie venujúce sa „náboženským, charitatívnym, akademickým, vedeckým alebo umeleckým činnostiam.

Kto sa pokladá za zástupcu (agenta)?

Zástupcom (agentom) zahraničného subjektu je akákoľvek osoba alebo organizácia, ktorá koná na základe rozkazu, požiadavky, pod vplyvom, kontrolou zahraničného subjektu, alebo ktorej aktivity sú riadené zahraničným subjektom, ktorý:

– sa zúčastňuje politických aktivít, alebo

– koná v oblasti styku s verejnosťou pre zahraničný subjekt, alebo

– získava alebo rozdeľuje v Spojených štátoch akúkoľvek vec pre zahraničný subjekt, alebo

– zastupuje pred ktoroukoľvek agentúrou alebo predstaviteľom americkej vlády zahraničný subjekt

Termín zástupca nezahŕňa noviny, ktoré vlastní alebo riadi Američan a spĺňa isté požiadavky.

Ako zákon funguje?

Zákon vyžaduje, aby sa bez výnimky každý zástupca zahraničného subjektu registroval na Ministerstve spravodlivosti a vyplnil formulár, kde uvedie súhlas so zverejnením príjmov a výdavkov v mene zahraničného subjektu. Tieto formuláre sú verejné a musia byť dopĺňané každých 6 mesiacov. Zákon tiež vyžaduje, aby informačné materiály (predchádzajúci termín „propaganda“) boli zreteľne označené, že tieto informácie poskytujú zástupcovia v mene zahraničného subjektu. Zástupca musí kópie týchto materiálov odovzdať generálnemu prokurátorovi. V prípade vyšetrovania pred výborom Kongresu musí zástupca predložiť výboru čerstvú kópiu svojho registračného výkazu. Zástupca („agent“) je povinný zaznamenať všetky svoje aktivity a dovoliť Generálnemu prokurátorovi, aby ich prešetril.

Ak sa takýto subjekt nezaregistruje, neudržiava účty, neoznačí informačné materiály, neposkytne kongresovému výboru najnovšie údaje, nesúhlasí s poplatkami podmienenými úspechom politickej činnosti – v tom prípade ide podľa zákona o trestný čin. ,,

Vo svete existuje niekoľko zákonov na ochranu ústavného poriadku a národných a štátnych záujmov štátov najmä pred činnosťou stále sa rozmáhajúcich mimovládnych organizácií, najmä ak ich prevažné zdroje pochádzajú zo zahraničia, majú hlavné sídlo organizácie v zahraničí alebo konajú v prospech iných záujmov a cieľov v danom štáte alebo regióne.
Nastal čas aby sa aj Slovensko zaradilo medzi demokratické krajiny dneška ako to hlásajú v súčasnosti predstavitelia hlavne tretieho sektora napojeného na ,,demokratické,, sily ,ktorých vzorom je americká demokracia !

 

Miloš Vaňo -Veget

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Rómske deti / Rómovia / Róm /

Prieskum: Žiaci z marginalizovaných rómskych komunít by sa podľa 60 % Slovákov mali vzdelávať oddelene

05.05.2024 20:02

Prieskum CEEV Živica a Teach bol uskutočnený v spolupráci s prieskumnou agentúrou Focus vo februári 2024 na vzorke 1025 respondentov.

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.