Založ si blog

Hora hučí a baran bľačí

 

a človek hovorí, aby som dokončil začiatok.

 

Pred nedávnom som si pozrel spomienku , spred 10 rokov , ktorú som napísal ako reakciu na ,,nevďak,, kolegov ,kamarátov súputníkov vtedajšej  doby. Dnes sa to s malými úpravami hodí na tú mediálnu histériu mainstreamových médií  ,,demokratického,, prúdu s pomocou ,,straníckych karieristov ,, alebo lepšie povedané politických mŕtvol , ktorým sa napĺňa ich odveký sen / či to bolo za ,,boľševika a teraz demokrata ,, / vnucovať nám čo máme hovoriť a ako máme myslieť .

 Interviá ,komentáre , rozhovory a analýzy takých matadorov slova ako Meseržnikov, Zala, Radičová  a pod.za pomoci ,,top,, redaktorov Kovačiča ,Tódhovej,  Ilieva a spol. ukazujú v plnej nahote kam sme to eticky a morálne dotiahli.

Lebo každý robí to, čo vie. Kôň ťahá, lebo má silu. Pes šteká, lebo rozprávať nevie. A človek hovorí, lebo má dar reči. Slovom pomenúva, vyjadruje to, čo cíti. Pohládza dušu i pichá do srdca. Človek má slovo; má zbraň i dar.

Sám som pocítil, keď ma nepríjemné, neuvážené slovo hlboko ranilo. Myslím, že bolesť slova pozná každý. Spomeňte si na to, keď vás ktosi pourážal, dotkol sa vás na najcitlivejšom mieste. Mohol to byť niekto z vašich blízkych alebo niekto celkom cudzí. Mohol to byť syn, dcéra, ktorí zabudli, ako sa správať k rodičom.

Mohol to byť nervózny šofér v autobuse, predavačka v obchode. Hocikto, kto zabudol na morálku, úctu, na silu slova. A tak šermujeme slovami mnoho krát účelovo vytrhnutými z kontextu práve Tí čo nemajú žiadnu úctu k druhým a tým pádom ani k sebe samému.

Stalo sa, že som sám v hneve slovom ublížil. Veď keď hnev pominie, poruke je znova slovo. Slovo prepáč. Ako radi ho berieme do úst? Šetrime si ho na horšie časy. Keď bude treba. Keď sa slovom nevedomky kohosi dotkneme, lebo aj to sa môže stať. So slovom treba citlivo, opatrne. Naši múdri predkovia dobre vedeli, prečo treba dvakrát merať a raz strihať.

Slovo ako dar. Tak by sme mohli povedať o slove, ktoré poteší. Dávajme ho ľuďom, keď si ho zaslúžia. Nebuďme skúpi. Povedzme deťom, že nám robia radosť. Povedzme ochotnej predavačke, že je milá. Pekné slovo potrebujeme počuť a dávať každý deň.

Nepodľahnime slovu ,,bratislavskej kaviarni,, , ktorá nám prostredníctvom mäkkej propagandy  vnucuje ich pohľad na svet ,nepreberajme do úst slová  jednoduchých riešení hejslovače … Mohol by som vymenovať x príkladov ,ale malo by to zmysel ?! Zdá sa že sme nepoučiteľní …

  A tak na záver  mám pre vás pekné slová : Ďakujem za prečítanie .

 

Miloš Vaňo Veget

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Volodymyr Zelenskyj

Oligarcha, ktorý podporoval Zelenského, je podozrivý z prípravy vraždy

08.05.2024 22:04

Vlani Kolomojskému urobili domovú prehliadku a vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť.

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

plenkovič

Chorvátsku bude vládnuť aj krajná pravica. Plenkovič sa dohodol s Penavom

08.05.2024 20:40

Hnutie za vlasť povedie ministerstvo poľnohospodárstva a aj nové ministerstvo demografie.

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.