Založ si blog

Fidel CASTRO, posledný odvážny.

Vodca ale bez vodcovských manierov, diktátor bez diktátorských zvykov, veliteľ velici presvedčeným a milovaný oslobodenými.
Mohol by prežiť „diktátor“ nenávidený svojim ľudomNIE. Mohol by byť milovaný svojim ľudom viac ako polstoročia, keby bol nechcenýNIE. Mohol by prežiť tak blízko amerických brehov, keby nebol chránený hradbou odhodlanosti tých pre ktorých pozdvihol zbraň proti absolutizmu Batistu a amerických firiemNIE nemohol.
Včera som videl v niektorej TV americký dokument o Fidelovi, mám knihu rozhovorov s ním a vlastním aj autentický životopis Ernesta Gevaru, teda legendárneho Che. Zomrel na túto dobu posledný z odvážnych, čo odmietal americkú hegemóniu v strednej a latinskej amerike, čo nechcel byť len divák biedy svojho ľudu. Vzdelaný a napriek tomu odhodlaný zlepšiť postavenie ľudí na ktorých každý systém stojí, na tých tzv. obyčajných ľuďoch „z ulice“, uracovaných, ustarostených, hľadajúcich len obyčajné ľudské šťastie. Aby si človek mohol užívať pocitov šťastia, musí mať k tomu príležitosť a čas, nemôže väčšinu života tráviť v práci, len preto aby si zabezpečil holú existenciu.
Taká bola situácia väčšiny kubáncov v povojnových časoch, hoc nik vojnu nezažil a blízkosť USA umožňovala sprostredkovať obrovskú americkú povojnovú konjunktúru aj na zlepšenie životných podmienok kubáncov. Ale opak bol pravdou, americké koncerny s podporou americkej politiky sa snažili Kubu ešte viac vyžmýkať, len aby si zaistili neoprávnaný blahobyt svoj, správali sa ako conquistadori novej doby. Použitím charakteristického modelu made in USA zaplatili domácich mocichtivých ozbrojencov (Batista a spol.) aby vytvárali zdanie samosprávnosti a samostatnosti.
A práve preto, že Castro, Gevara a ďalší boli vzdelaní, nemohli inak keď legálne pokusy o ich angažovanosť v politike končili uväznením či vyhostením! Mohli byť iný ako revoluční, mohli „demokraticky“ žiadať o podiel na moci zastupujúc masy tých „obyčajných“? Nie nemohli, pokiaľ chceli pomôcť, nemali inú možnosť ako byť revolucionármi. Mohli zmeniť svoju politiku založenú na nezávislosti a permanentnom udržiavaní revolučnosti? Nemohli, lebo Americká politická garnitúra s vrelou finančnou podporou korporácií a nespokojnej menšiny kubánskej emigrácie (predtým štedro platenej americkými dohliadačmi), nechcela pripustiť existenciu „vredu“ – otvorenej rany na citlivom mieste svojho kapitalistického tela.
Mal možnosť nepodvoliť sa Americkému diktátu a nehľadať pomoc inde? Castro veľmi dobre vedel (aj vďaka tomu, že istý čas pred revolúciou strávil v USA), že Amerika nedovolí inú demokraciu ako tú svoju. Fidel to veľmi pekne vyjadril pri otázke amerického novinára na volebné víťazsvo G. Busha ml., rečníckou otázkou: „Môže byť demokraticky zvoleným prezidentom človek, ktorý zaplatí miliardu dolárov preto aby bol zvolený prezidentom?„.
Dnes to už pozná väčšina tzv. západného sveta, VO VOĽBÁCH DO ZASTUPITEĽSKÝCH ORGÁNOV VÍŤAZIA TAKÝ, KTORÍ SI DOKÁŽU KÚPIŤ DOSTATOČNE VEĽA VOLIČOV!
Spolu s Fidelom odmietam takúto demokraciu, demokratické je totiž slobodné rozhodnutie na základe programu a nie kúpené párkom, gulášom, „dobrým“ miestom v správe štátu či obce, čI úplatkom! Takáto demokracia zastúpila sprostredkovateľský princíp ako náhradu za všeľudové občianske referendá o veciach verejných. Fidel len dal svoj um a ruky k dispozícii skutočnému väčšinovému princípu… ČESŤ JEHO PAMIATKE.
Peter Ponický Lošonci, napísané 27.novembra 2016

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

plenkovič

Chorvátsku bude vládnuť aj krajná pravica. Plenkovič sa dohodol s Penavom

08.05.2024 20:40

Hnutie za vlasť povedie ministerstvo poľnohospodárstva a aj nové ministerstvo demografie.

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

Peter Pellegrini

Pellegrini: Stojíme pred zásadnou výzvou zabezpečiť mier na Ukrajine i v Európe

08.05.2024 18:54

Európski politici vrátane tých slovenských stoja pred zásadnou výzvou, a to zabezpečiť mier na Ukrajine a tým aj v Európe, uviedol Pellegrini.