Založ si blog

EMÓCIA PRAVDY

Pravdu predstavujú dejiny, teda sled dejov/udalostí v čase a nie história ako produkt historikov.

Mnohí sa zamýšľame v akej dobe to žijeme. Hľadíme na svet z pozície svojich skúseností, respektívne z toho, čo nás naučili, ako nás vychovali a ako na nás vplýva okolitá spoločnosť. Politika nás ovplyvňuje viac ako treba, rodiny, kamarátov celú spoločnosť.

Už sa nevieme rozprávať s úctou voči staršiemu s pochopením a toleranciou k mladšiemu. Neriadime sa prirodzenými zákonitosťami evolučného vývoja prírody. Prevládajú emócie ovládané marketingovými spoločnosťami, reklamou a sociálnymi sieťami za výdatnej pomoci mainstreamu.

Nechceme pochopiť, že realita nie je to, čo si nahovárame, myslíme a čo sa nám podsúva. Rozhodujú emócie, emocionálna inteligencia a vlažný vzťah k pravde. Emócie si tvarujeme od narodenia a majú hlboký vplyv na skúsenosti a naopak -naše skúsenosti vedia ovplyvniť naše emócie. Tak to zariadila príroda a náš evolučný vývoj aby sa maximalizovala šanca na naše prežitie. V priebehu vývoja ľudia vyvinuli kultúru ,ktorá výrazne ovplyvnila a ovplyvňuje počas vekov naše poznávacie siete a emócie už neslúžia ako presné signály o vnútornom a vonkajšom prostredí ,ale pôsobia priamo proti nám. Prevahu získavajú sekundárne emócie – intelektuálne, zamerané na prekonanie prekážok a problémov. Cit pre pravdu a jej hľadanie. Zvedavosť. Frustrácia z nepochopenia . Ale  hlavne morálne – vystupujúce vo vzťahu k morálke spoločnosti. Že je spoločnosť rozdelená je veky vekov normálny jav. Hovorí sa tomu pluralita jej opakom je totalita. História sa opakuje  stačí si prečítať pád ríše Rímskej alebo temno katolíckeho stredoveku .Z novodobých dejín na fašistickú a boľševickú ideológiu. Pozrime sa na presadzovanie „green dealu“ alebo povinnú vakcináciu. Volanie po jednote je volaním k totalite.

V politike nejde o pravdu a ideály (ako som sa celý život naivne domnieval, ale neľutujem), lež o záujmy a o moc. Účelové fabulácie, bagatelizovanie alebo zveličovanie manipulujú s našimi emóciami, aby sme sa stali tou vinnou obeťou. Rozdelenie spoločnosti sa stáva problémom, keď usmerňujeme (účelovo) naše emócie do podoby nenávisti. Je to z časti generačný problém opakujúci sa celými dejinami ľudského rodu. Tak, ako si pomýlená mladá generácia neváži to, čo vybudovali ich rodičia a starí rodičia, nemajú títo zvedení a mentálne znásilnení ľudia žiadny praktický problém zničiť všetko. Prestali si vážiť spoločenské hodnoty, ku ktorým sa každá generácia obracala a má korene v blízkej či ďalekej minulosti. Tá strata kontinuity s minulými generáciami je neochota vnímať spoločenské dianie v súvislostiach.

Každá generácia sa vracia v spomienkach k bodu, keď bol ešte Svet v poriadku – podľa každého z nás vo veku dospievania. Keď bol život pred nami. Prichádzame do bodu, keď si budeme musieť vybrať. Tak ako to bolo nespočetnekrát v dejinách ľudstva.

Medzi tým generačným konceptom kontinuity alebo v dnešnej dobe biznisovým modelom progresivity. Aby som bol správne pochopený – buď návrat k zákonom a zákonitostiam prírody a nášho evolučného emocionálneho vedomia alebo k súčasne presadzovanému modelu liberálnych zelených progresívcov, ktorí vnímajú človeka ako problém, ktorý ničí planétu a nevyznáva ich hodnoty bez-emisných bludov s kombináciou k odporu k tradičným hodnotám čiže so snahou spoločnosť totálne a totalitne zmeniť.

Je progresívna ideológia iba jedeným z ďalších pseudo-náboženských izmov (napríklad satanizmus, komunizmus, kapitalizmus, maoizmus …) na ovládanie ľudí? Pre mňa je to vírus, zdroj globálnej účelovej deštrukcie a chaosu po ktorom môže prísť niečo nové a zmysluplnejšie pre ľudstvo ako civilizáciu, ktorá odňala prírode jej materinský závoj starostlivosti a zábezpeky (nemáme prirodzené/prírodné potravinové zdroje, nemáme prirodzené/prírodné energetické zdroje, nemáme prirodzené/prírodné ochranné a bezpečnostné bariéry a vytvorili sme si syntetické/neprirodzené mechanizmy uspokojenia a šťastia).

Svet v ktorom by sme mali chcieť žiť v súlade s prirodzenosťou/prírodou je vo viere v pozitívne emócie zdedené od ,,Adama,, s odpozorovanými – prirodzenými obmedzeniami ľudských negatívnych vlastností integrovaných výnimočnými mentálnymi a telesnými schopnosťami človeka tak odlišnými od iných príslušníkov pozemskej biosféry, ktoré už tisícročia v odovzdávanej mytológii aj písaných dejinách nazývame MORÁLKA, humanita či civilizovanosť aj keď tento pojem je už tisícročia deštruovaný (napríklad občania republiky/ríše Rímskej nazývali svojich menej socializovaných susedov a nepriateľov barbarmi hoc sa oni sami ďaleko viac chovali nehumánne alebo ich slovníkom barbarsky voči týmto svojim susedom a protivníkom a tak si toto oslovenie zaslúžili skôr oni sami) Čaká nás dlhá cesta ,alebo krátky osud a tak je iba na nás či sme schopní akceptovať rôznorodosť nášho dneška ,alebo opäť chceme absolvovať pokus ,,vyvolených,, nad našimi osudmi. Tento krát sa už výsledok nemusíme dozvedieť. Dejiny mi dávajú za pravdu.

Miloš Vaňo -Veget

Nad Prírodou nemôžte vyhrať

06.06.2024

Iba dejinná doba ktorú historici nazývajú „novovek“ priniesla technický a technologický pokrok ktorý v mnohých ľudoch evokoval Mesiášsky komplex „nového veku“ nadvlády človeka nad prírodou a z toho aj nadvlády istej skupiny ľudí nad ľudstvom. Nesmierny úpadok vzdelanosti a s ňou súvisiacich znalostí napriek obrovskému informačnému pretlaku a možností zdieľania [...]

Od Českej učiteľky k súčasnému bazálnemu vzdelávaniu

05.06.2024

Piráti usoudili, že vše ve školství je špatně a my učitelé učíme prý jak za Marie Terezie, která mimochodem svou povinnou školní docházkou nastartovala průmyslový rozvoj Čech, dnes bezpečně zlikvidovaný! Tak předně: ve školách se neučí nic nazpaměť, navzdory tvrzením „odborníků“ ve věku 20+, protože to je „týrání dětí“, výsledky [...]

Liberálny progresivizmus je

22.05.2024

ekvivalentom fašizmu ako elitárskej vlády bezrozumu postavenej na mýtoch už nemožnej svetovlády, ekvivalentom nacizmu ako selektulúcej ideológie elitárskych hlupákov, ktorí mali pocit akejsi božej prozreteľnosti nadradenej skupiny ľudí a ekvivalentom revolučného marxizmu očkujúcemu nutnosť princípu svetovej revolúcie v prospech svojej triedy. To kumulatívne (sumárne) [...]

koláž, fotky, mReportér

VIDEO: Netradičná svadba na Liptove. Pozrite si, v akom duchu sa niesla

29.06.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Biden, Trump

Biden po slabom výkone v dueli na CNN: Z boja o Biely dom neodstúpim, voľby chcem vyhrať

28.06.2024 22:42

Bidenovi sponzori po jeho neistom vystúpení v debate zvažujú, čo ďalej. Podľa Bieleho domu mal Biden počas duelu nádchu a bolelo ho v krku.

polícia, NAKA, mimoriadne1, mim1

Siedmich obvinených z akcie Merkúr prepustili zo zadržania na slobodu

28.06.2024 21:42

Policajná akcia bola zameraná na zadržanie podozrivých osôb z ekonomickej trestnej činnosti.

Drucker

Drucker: Výchova generácie, ktorá raz bude posúvať štát, je výzvou pre každého

28.06.2024 21:30

Minister školstva to vyhlásil v mimoriadnom príhovore v RTVS pri príležitosti konca školského roka.