Založ si blog

Komentár k súdruhovej spomienke

čo ako sa zdá vždy fáral v dederónovej košeli …

V nadpise spomienky Ľuba Dzuráka z Novák, uverejnenej 25.01.2021 v elektronickom vydaní Slova, sa uvádza: „14 rokov SDĽ, 14 rokov zodpovednej, ľudskej a ľavicovej politiky“. 

Iste ako píše autor dnes i v minulosti má každý právo na názor a rovnako aj na spomienku. To sú spomienky a tie podliehajú rôznym emóciám. Ale to ako autor opakovane pripomína význam SDĽ so sebaistým presvedčením, že iste budú pamätníci súhlasiť, tak vôbec nemusí byť.

Iste nostalgia je najlepší spôsob ako ospravedlňovať svoje účelové konanie rovnako ako stranícke záujmy, ktoré mali často spoločensky opačný ako deklarovaný efekt (o čom svädčí posledný volebný výsledok po spoluúčasti na vládnutí SDĽ).

Prvým asi nostalgickým omylom autora je konštatovanie vzniku NOVEJ SLOVENSKEJ ĽAVICE pred 30 rokmi. Tu je na mieste otázka, ako môže vzniknúť skutočne ideovo a v praktických krokoch nová politika s väčšinou starých príslušníkov starej dogmatickej a unitárnej strany? Asi je na mieste v tomto bode vrátiť sa ku celej histórii, premenovaniu z komunistickej. Už slovo komunistický logicky evokuje jedinú možnosť a roky budovaný systém likvidácie iného názoru a nedaj bože politickej platformy. To všetko bolo označované za revizionizmus, trockizmus, úchylku a bohvie čo všetko ešte. Dá sa ideologické masírovanie a materiálne uprednostňovanie členov len tak šmahom ruky zmeniť? História ukázala, že nie. To súvisí aj s tým čo autor konštatuje ďalej, že praktická politika bola správna a umožnila rozvoj ľavicovej politiky a presadzovanie jej hodnôt. Výsledky volieb a zánik tejto strany dokazujú niečo iné a fakty usvedčujú autora z nekritického subjektívneho optimizmu. Totiž najčastejším argumentom bývalých voličov SDĽ bolo odcudzenie sa od obyčajných ľudí, návrat ako sa dnes hovorí k papalášizmu a zásadný nesúlad slov a činov!

Autor to dokonca (zrejme nevedome) ani nepopiera, keď píše, „Pred tridsiatimi rokmi sa však musela robiť a presadzovať ľavicová politika spôsobom, ako sme to robili my.Bolo totiž potrebné, aby ľudia, ktorí do KSS vstupovali z presvedčenia a s ľavicovými hodnotami, to svoje presvedčenie mali možnosť uplatňovať a realizovať aj v SDĽ.

Aj preto nie je pravdivá, či lepšie úprimná autorova ďalšia veta, že aj napriek chybám táto strana a jej členovia vybudovali základy ľavicovej, sociálnej a hodnotovej politiky na Slovensku.

Keď sa autor s istým optimizmom díva smerom vpred v čase, zrejme myslí na Hlas (Smeru) tak sa ako obyčajne mýli, lebo zo skorumpovanej a rôznymi mafiánskymi praktikami poznačenej základne praktickej politiky novej strany so starými ľuďmi a novými prívržencami čo vidia šancu v týchto starých praktikách, to nemôže inak skončiť ako vo vtedy u novej SDĽ zo starej KSS!

TAKŽE ANI VTEDY ANI DNES NEPREDSTAVUJÚ TAKÍTO IDEOVÍ ĽAVIČIARI ALTERMNATÍVU K ZACHOVANIU ľavicovách hodnôt, KTORÉ AKO UKAZUJE OBDOBIE POSLEDNÝCH cca 15 rokov ANI NIKDY SPRÁVNE NENASTAVILI A PRETO NIET ČO V TOMTO DUCHU ROZVÝJAŤ. Preto sa mýli svojim záverečným konštatovaním, že na tom sa iste všetci zhodnú.

Jeho posledná veta je však určite objektívne pravdivá („SDĽ zohrala významnú úlohu pri vzniku samostatného Slovenska.“) ale určite je sporné či správna.

Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

Grécko Rodos požiare lesné ľudia evakuácia

Na ruskej Sibíri sa začína sezóna lesných požiarov

30.04.2024 18:52

Kým na východe Sibíri vyčíňajú lesné požiare, viaceré regióny v jej západnej časti pri hraniciach s Kazachstanom sužujú rozsiahle záplavy.

SND, Slovenské národné divadlo

Nazval ich duchovnými bezdomovcami. Poprední umelci žiadajú od Fica ospravedlnenie

30.04.2024 18:40

Ak požadujete slušnosť, začnite ako premiér od seba. Vyzývame Vás, ospravedlňte sa,“ adresovali umelci Ficovi.

česko, nemocnica, covid, koronavírus

Ďalšie zadlžovanie nemocníc: Poslanci Úradu pred dohľad novú kompetenciu neschválili

30.04.2024 18:10

Do parlamentu novelu predložili opoziční poslanci Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay zo strany SaS.