Založ si blog

Bol komunizmus ľavicovým programom?

Z dnešného pohľadu nebol. Politika je jednou z mála oblastí života, v ktorej neplatí klasická geometria plochy ktorej metrikou je priamka rozdelená nulou na kladnú a zápornú časť, alebo podľa gusta „mlsných“ jazýčkov nepoučiteľných politikov na pravicu (zrejme +) a ľavicu (už len to čo zostalo -).

Už trojuholník má zložitejšie vzťahy a keď prejdeme na súčasnosť, teda do minimálne troch dimenzií priestoru, potom je používaná metrika v politike absolútne nepoužiteľná.

Rozvoj techniky, technológií a nutnosť rozširovania trhových vzťahov a neustála obnova produktov sebou logicky prináša aj nutnosť kúpyschopnosti všetkého čo je na trhu a všetkých účastníkov trhových vzťahov (zákazníkov). Teda aj „kapitalizmus“ musí dbať na tzv. sociálny rozvoj (tempo je vždy poplatné nevyhnutnosti rozvoja trhu a zachovania konkurenčnej výhody a čo najvyššej miery zisku).

Mýlil sa teda Karl Marx? Nie nemýlil sa v analýze konania kapitálu (koncentrácia a maximalizácia zisku). Ale mýlil sa v odhade konania ľudí (kapitalizovaných vzťahov vlastníkov), keď predpokladal, že si s tým neporadia a kapitalizmus „odumrie“ a ak by nie a vykorisťovanie bude naďalej stúpať, tak sa má proletariát brániť takto generovanej chudobe.

Kapitál je hmotný či nehmotný, ale kapitalisti sú ľudia a nechcú skončiť a už vôbec nie vlastnou vinou. Nezmenil sa kapitál, ale kapitalisti. Aj skrze poučení z existencie socialistickej konkurencie, ktorá v 60. a 70. rokoch minulého storočia bola pre Svet istou alternatívou, kapitalisti zmenili kapitalizmus na systém, ktorý naďalej generuje vysoké zisky pomocou neustálej inovácie a propagandy v prospech obnovy produktov a služieb (opakovaného cyklu kúpy), ale narazil na iné hranice, NA HRANICE UDRŽATEĽNOSTI, resp. na hranice vyčerpania zdrojov ktoré máme na Zemi a drancovania prírody do tej miery, že hrozí pomsta samotnej prírody prostredníctvom jej regeneračnej neschopnosti.

Dnes je podľa môjho názoru ľavicou (s požitím metriky priamky) ale so znamienkom + taká politika ktorá v sebe implicitne zahrnuje rozmer sociálnej, ekonomickej i environmentálnej udržateľnosti a to skutočne aj za cenu zníženia individuálneho bohatstva (aj tých ktorí doteraz drancovali aby udržali jediné, svoj nezriadený a neprimeraný život). Toto sa ale týka aj tých čo zabezpečujú „preplach“ rôznych finančných zdrojov v tzv. showbiznise či športe.

Obávam sa ale, že v tomto prípade je ďaleko menej času na zmúdrenie ako bolo doteraz (vrátane devastačného účinku vojen v minulosti), teda už nemáme 3 storočia na to aby sme si nepodpílili konár pod zadkom.

Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?