Založ si blog

Studená vojna začala, keď vodcovia Západu zistili, že ich Liberalizmu spotreby zvoní umieráčik.

Von der Leyenová: „Rusko podkopáva bezpečnosť v Európe a porušuje Chartu OSN“. „Sme svedkami zreteľných pokusov zmeniť pravidlá medzinárodného systému,“ povedala von der Leyenová, podľa ktorej o zmeny usilujú spoločne Rusko s Čínou. „Usilujú o novú éru, kde chcú nahradiť súčasné medzinárodné pravidlá,“ uviedla. Poznamenala, že Rusko používa silu namiesto diplomacie a zastrašovanie namiesto sebaurčenia.

Pani, „z núdze cnosť“ predsedníčka Komisie EU Von Der Leyen (z BRD – Bundes Republik Deutschland), vo svojich vyhláseniach zámerne uvádza skreslené/nepravdivé údaje, lebo chartu OSN už porušilo toľko demokratických krajín, že takáto výčitka nie je na mieste proti nikomu. Ale buď pokiaľ by uviedla ktoré ustanovenia Charty obviňované Rusko porušuje. Určite to bude Preambula, podľa ktorej „signatári OSN vyhlasujú svoju vieru v základné práva, v dôstojnosť a hodnotu ľudskej osobnosti, v rovnaké práva mužov a žien i národov veľkých i malých, vytvoriť pomery, v ktorých možno zachovať spravodlivosť a úctu k záväzkom vyplývajúcim zo zmlúv a iných prameňov medzinárodného práva, podporovať sociálny pokrok a zlepšovať životnú úroveň vo väčšej slobode.“ Ale túto časť vyhlásenia vedome porušovali a porušujú naďalej USA, Veľká Británia, Francúzsko, Španielsko, Čína, Austrália a ďalšie krajiny. Stále existujú správne územia/kolónie, stále sú prenasledované etnické či sociálne skupiny ľudí/občanov.

V článku 2 druhej kapitoly Charty sa uvádza: „Všetci členovia Organizácie Spojených národov riešia svoje medzinárodné spory mierovými prostriedkami tak, aby neohrozili medzinárodný mier a bezpečnosť ani spravodlivosť.“  Napriek tomu bola vojna v Kórei, Vietname, Afganistane, Iraku, Juhoslávii, Sýrii, …, a vojenské prevraty s podporou či priamou účasťou vojenských či spravodajských zložiek členov Bezpečnostnej rady OSN (najmä USA). V konečnom dôsledku aj Ukrajina je krajinou v ktorej sa udial prevrat a dodnes je nevysvetlených mnoho vrážd z Kijevskej/Majdanskej revolúcie so streľbou ostreľovačov na demonštrantov zo striech domov (podobne ako v Rumunsku na konci samovládnej komunistickej Ceaucescuovej diktátorskej vlády).

To, že Západ prekreslil politickú mapu Sveta v roku 1990 sa jej zdá prirodzené a normálne (lebo to bolo v prospech Západu a teda aj Nemecka). Ale nedaj bože aby sa o to isté pokúsil niekto iný (ako menuje Rusko a Čínu). Vari tieto dve obrovské krajiny zaberajúci zhruba rovnaký diel Zeme ako tie Západné, nemajú na to nárok/právo??? Isteže majú, lebo je to v ich záujme, rovnako ako zmeny po roku 1990 boli v záujme Západu, ktoré Jeľcinovskou „revolúciou“ učinili Rusko  nesmierne zraniteľným hospodársky aj vojensky (Rusko totiž nebolo pripravené na to čo nasledovalo a jeho obranyschopnosť a bezpečnosť boli len troskami postavenými na jadrovej hrozbe a keď si to opilec Jeľcin uvedomil, bolo už skoro pozde a preto jeho voľba budúceho vodcu padla na „pripraveného“ Putina).

O použití sily som sa aspoň okrajovo zmienil v predchádzajúcom. Preto verejné deklarovanie nerovnakého metra pri posudzovaní rovnakých metód nie sú ničím iným ako vedomou propagandou zjavne bez dobrého úmyslu.

Jadrovú vojnu nik nechce (až na niektorých šialencov v US vojenských štáboch, ktorí sa chlácholia, že sa dá vyhrať obmedzená jadrová vojna lebo sa na ňu hrali pomocou počítačových animácií), a preto držanie obrovského jadrového potenciálu nezabráni spoločenskej diverzii v podobe propagandy vysielanej na „druhú stranu“ a to môže spôsobiť spoločenský „rozklad“. Pre príklady netreba chodiť ďaleko, pandémia!

Ale situácia Ruska je neporovnateľná s krajinami strednej Európy a bývalých malých kniežatstiev pri Baltickom mori v roku 1990. Rusko nemá komunizmus ako ideologický systémový tmel (je rovnakou kapitalistickou/oligarchickou krajinou ako všetky postkomunistické krajiny dnes už väčšinou v EU), ale má obrovský geostrategický, nerastný aj teritoriálny potenciál a tým pádom aj nesmierny latentný potenciál ekonomický, ktorý by mohol oddialiť nevyhnutný úpadok súčasných spoločenských vzťahov tzv. liberálno-demokratického kapitalizmu Západu. A tiež, zatiaľ verejne nezmieňovaný zámer „strelenia klinu“ do Čínskej ekonomickej a vojenskej expanzie a zabránenie vzniku „Euro-Ázijskej Únii“ ako úspešnej protiváhy Západu, bez pravidiel Západu.

Uvidíme či sa táto geopolitická zmena udeje bez vojny (sily zbraní, sily hospodárstva, sily vlastníctva strategických zdrojov).

Nájde sa nejaký „Gorbi“ (čo uprednostní mier pred skazonosnou vojnou) aj na Západe?

Prečo je dnes spojenectvo Ruska a Číny pevnejšie ako to komunistické/socialistické? Lebo nie je ideologické, ale strategické a ekonomické!

Peter Ponický Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.