Založ si blog

Bezohľadní vždy chápu ohľaduplnosť ako slabosť.

Najprv na úvod krátky osobný príbeh.

Keď som sa sem prisťahoval, mali sme so susedovcami medzi domami parcelu v spoločnom užívaní. Raz som nachytal susedu ako chodí na orechy do mojej záhrady, lebo medzi našimi domami nebolo plota. Keď zabíjali prasa, pri vešaní sa im „vyšmyklo“ a skončilo na mojej stene a chodníku. Keď sused vo svojej drevárni zváral, akosi zabudol že pri tom sršia iskry a v noci jeho dreváreň začala horieť a ten oheň zlikvidoval žiarom môj strom.

Dnes je medzi nami plot, nechodia mi na orechy, ani ich psa nemusím chytať na svojom dvore. Ale jedno ich mám neustále tu. Sú to ich mačičky. Ukradol som ich? NIE, len s nimi jednám ako s kamarátmi a dám im normálne najesť a nenadávam im neustále pri nejakom ich huncútstve. Tie totiž nezastaví ani ten plot a mne nevadia a poteší to keď vás majú tieto úžasné zvieratká radi a dávajú to aj jasne najavo.

Naposledy na jeseň, som musel suseda veľmi dôrazne upozorniť keď sa chystal orezávať konáre môjho stromu zasahujúce do časti v spoločnom užívaní, že ním vlastnený pozemok je viac ako 3 metre ďaleko!

Občas teda musí človek jasne a celkom bez okolkov dať najavo, že jeho tolerantnosť nie je slabosťou ale prednosťou duchovne pevného človeka.

Keď prenesiem tento kratučký príbeh do práve prebiehajúcich medzinárodných okolností, tak mi pripadá náležitý nadpis ktorý som použil. Rusko nech je vnútropoliticky akékoľvek (je to totiž len jeho vec), tak na medzinárodnom poli koná uvážene, zdržanlivo a keď treba tvrdo, ale nikdy nie bez predchádzajúcej formálnej či faktickej snahy o rešpektovanie jeho postojov, potrieb a možností. Tak sa stalo opakovane v uplynulých dňoch a mesiacoch. Naposledy po uznaní tzv. separatistických ľudových republík v Luhanskej oblasti a na Dombase (čo mohli urobiť už po vyhlásení suverenity týchto ruskojazyčných oblastí, ale neurobili tak a opakovane roky upozorňovali na nutnosť plnenia Minských dohôd s nutnou angažovanosťou Francúzskeho a Nemeckého dohľadu nad ich plnením).

Teraz najprv rozmiestnili svoje vojenské jednotky na hranici demilitarizovanej zóny a požiadali Ukrajinu aby svoje vojenské jednotky stiahla za hranice týchto dvoch krajov. Nestalo sa a preto sa posúvajú na hranice toho čo predtým riadne diplomaticky uznali a rešpektujúc bilaterálne dohody s nimi.

Ani ja som nemal pôvodne zámer stavať plot a ukazovať svoje „zuby“ susedovi. Ten však moje tolerantné správanie a opakované slušné upozorňovanie chápal ako slabosť a stupňoval svoje nekorektné činy.

Koľko takýchto výčinov skončí pred súdom alebo tragicky stratou zdravia či života. Preto tolerantní nesmú byť slabými aby sa nestali otrokmi svojej tolerancie. A či je možné dokázať toleranciu, agresiu, slabosť, násilie? Iste. Tým dôkazom je história a jej faktografická dokumentácia (podobne ako lístok s percentuálnym popisom rozdelenia sfér vplyvu v Európe medzi Churchilom a Stalinom pri ich jednaní pred koncom vojny, alebo zverejnená komunikácia CIA serverom WikiLeaks Juliana Assange, ktorého chcú USA hrdelne potrestať za zverejnenie pravdy).

Peter Ponický Lošonci

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Ideový vodca svetového proletariátu = ideový vodca svetového progresivizmu, Vladimír Iljič Lenin

16.02.2024

Peter Ponický Lošonci, reakcia na článok Michala Hausera v „Novom slove“ 14.02.2024 o Leninovom politickom diele a jeho neukončenosti. Moja prvá mentálna reakcia po prečítaní názvu bola spomienka na Ježiša Nazaretského. Ten chodil po Judei s malou hŕstkou svojich priaznivcov (ako sa píše v Biblii, učeníkmi), jeho smrť si všimol málokto a prvá zmienka o jeho [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.