Založ si blog

Budú mať stroje lepšiu pamäť ako ľudia?

Napísané: 11. septembra 2020 o genocíde

Na úvod odcitujem z „Dejín 20. storočia“:

„Alžír … mal okolo roku 1830 asi 1,5 milióna Arabských obyvateľov a ich počet pomaly klesal. Na pobreží sa mohol usadiť každý, kto dokázal, že jeho pobyt je spojený s hospodárskou činnosťou a vytváraním hodnôt. Zloženie domestikov bolo, asi 20% francúzskeho pôvodu (na západe boli Španieli, na východe Taliani), ďalej z hôr sa sťahovali Kabylovia, Šaujeovia, Mzambiti, Mauretánci a tiež etnický Turci a Arabi.

Roku 1906 bolo na jeho území asi 4,5 milióna a roku 1954 cca 9 miliónov Arabov. V polovici sedemdesiatych rokov sa ich počet opäť zdvojnásobil. Teda už v polovine minulého storočia tu nebolo dosť etnických belochov aby tvorili dominantnú komunitu. Napriek tomu prežíval stereotyp kedy Francúz sa povyšoval nad Španiela, ten nad Taliana, ten nad Malťana a on nad Žida a všetci vedno pohŕdali Arabmi. Nik ani nepredstieral, že tu majú všetci rovnaké šance.

V roku 1954 chodilo asi 200 000 európskych detí do 1400 škôl a 1 mil. 250 tis. arabských detí navštevovalo 699 škôl. Učebnice dejepisu začínali vetou, Naši predkovia Galovia … Francúzska správa v roku 1948 aj 1951 sfalšovala voľby a do popredia sa začali presadzovať zástancovia násilia na oboch stranách rozdelenej spoločnosti. Už v máji roku 1945 bolo malé povstanie, keď Arabi povraždili 103 Európanov. Francúzske represálie boli brutálne. Mnoho demoralizovaných vojakov arabského pôvodu sa vrátilo domov a našli zbombardovaný dom, mŕtvoly príslušníkov rodiny. Práve takýto bývalí poddôstojníci francúzskej armády vytvorili vedenie Národnooslobodzovacej fronty FNL (jeden z najznámejších Ben Bella označovaný za mestského teroristu a po spojení s Belkacemom zahájili národné povstanie). Väčšina ich akcií bola namierená voči lojálnym muslimom, kruto vraždili štátnych zamestnancov (napodobovali metódy vojnového jeruzalemského muftiho a jeho muslimská légia SS).

Členom vlády v roku 1954 bol Francois Mitterrand (minister vnútra) povedal, že jediným možným konaním je vojna. V roku 1955 začala FNL genocídu a začala vraždiť Francúzov bez rozdielu veku a pohlavia. Táto vojna sa stala akýmsi súťažením v hrôzach teroru. Vo francúzskej armáde boli zrušené všetky obmedzenia vrátane zákazu mučenia (mučenie bolo vo Francúzsku zakázané zákonom v roku 1789 a za mučenie bol v trestnom zákonníku jediný trest, trest smrti).

V podobnom duchu by sa dalo písať o konaní Holanďanov, Belgičanov, Angličanov, Talianov, Nemcov v ich koloniálnej ríši. A dnes spolu s USA, ktorí majú na „rováši“ nejednu genocídu poučujú Svet o morálnosti demokracie ktorú zastupujú a reprezentujú. Koľko je v Európe etník, ktoré nemajú na rukách krv svojich spoluobčanov hoc aj v obrovských územiach, ktoré ukradli ich pôvodným obyvateľom v minulosti či dnes?

My nie sme výnimkou, lebo slovenský štát z obdobia 1938-1945 bol rovnakým aj keď nehlásal demokraciu, ale čo horšie, hlásal pravú vieru a v jej duchu prenasledoval aj svojich občanov.

Na záver snáď Ježišovo „KTO SI BEZ VINY, HOĎ KAMEŇOM“ … 🕸

Peter Ponický Lošonci

EMÓCIA PRAVDY

24.06.2024

Pravdu predstavujú dejiny, teda sled dejov/udalostí v čase a nie história ako produkt historikov. Mnohí sa zamýšľame v akej dobe to žijeme. Hľadíme na svet z pozície svojich skúseností, respektívne z toho, čo nás naučili, ako nás vychovali a ako na nás vplýva okolitá spoločnosť. Politika nás ovplyvňuje viac ako treba, rodiny, kamarátov celú spoločnosť. Už sa [...]

Nad Prírodou nemôžte vyhrať

06.06.2024

Iba dejinná doba ktorú historici nazývajú „novovek“ priniesla technický a technologický pokrok ktorý v mnohých ľudoch evokoval Mesiášsky komplex „nového veku“ nadvlády človeka nad prírodou a z toho aj nadvlády istej skupiny ľudí nad ľudstvom. Nesmierny úpadok vzdelanosti a s ňou súvisiacich znalostí napriek obrovskému informačnému pretlaku a možností zdieľania [...]

Od Českej učiteľky k súčasnému bazálnemu vzdelávaniu

05.06.2024

Piráti usoudili, že vše ve školství je špatně a my učitelé učíme prý jak za Marie Terezie, která mimochodem svou povinnou školní docházkou nastartovala průmyslový rozvoj Čech, dnes bezpečně zlikvidovaný! Tak předně: ve školách se neučí nic nazpaměť, navzdory tvrzením „odborníků“ ve věku 20+, protože to je „týrání dětí“, výsledky [...]

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.