Založ si blog

Hlásnik demokracie sa demokracii ani len nepribližuje . ..

Hlásnik demokracie sa demokracii ani len nepribližuje (iba ak podobne totalitne ako komunistické vlády, ktoré hlásali svoju formu socialistickej demokracie). Ak sme minulý komunistický režim charakterizovali ako totalitný, potom logicky tak musíme urobiť aj v prípade USA.

(Rezolúcie Snemovne reprezentantov USA o ukončení mimoriadnych právomocí USA v Iraku, Sýrii, Líbyi a Jemene)

Napísal: ALEXANDER RUBINSTEIN, 20. júla 2023

Hŕstka republikánskych členov Snemovne, vedená zástupcom Paulom Gosarom, začala protest proti 41 nominálnym vyhláseniam „národného núdzového stavu“, z ktorých mnohé sú staré desaťročia.

Gosar tvrdí, že zákon o národných mimoriadnych situáciách je „tyranský“ a výkonnej zložke udeľuje 148 samostatných extrémnych právomocí.

Osemnásteho júla 2023 snemovňa odhlasovala päť uznesení o zrušení vnútroštátnych núdzových právomocí, ktoré siahajú až do roku 2003. Medzi krajiny, ktorých sa týchto päť rezolúcií týka, patria Kongo, Jemen, Líbya, Sýria a Irak.

V každom hlasovaní sa v drvivej väčšine spojila koalícia provojnových demokratov a republikánov, aby ochránila núdzové nástroje výkonnej moci.

Medzi vyhláseniami o stave núdze, ktoré sú stále v platnosti, je vyhlásenie, ktoré povoľuje vojnu proti Líbyi na základe toho, že Muammar Kaddáfí údajne predstavuje naliehavú hrozbu pre USA; ďalšie umožňujúce hospodársku vojnu proti Sýrii na základe pochybných dôvodov, že Damask sponzoruje medzinárodný terorizmus; a ďalšie, ktoré umožňuje prezidentovi podporiť vojenský útok Saudskej Arábie na Jemen, ktorý vyústil do najhoršej humanitárnej katastrofy na svete.

Ďalšie vyhlásenie stavu núdze dáva vláde USA právomoc testovať biologické zbrane na amerických občanoch.

„Je smutné, že sme tu pre týchto päť (núdzových rezolúcií),“ povedal poslanec Gosar na pôde Snemovne reprezentantov a varoval, že „do cesty vám príde ďalších 36“.

Gosar konštatoval, že „Národné núdzové situácie majú byť zriedkavé a krátko trvajúce. Schválenie zákona o národných núdzových situáciách v kongrese v roku 1976 nemalo v úmysle, aby výkonná moc desaťročia využívala ich vyhlásenia na uplatňovanie sankcií. To je niečo, čo môže Kongres urobiť bez vyhlásenia národného stavu núdze.“

Rezolúciu zmiernenia sankcií voči Konžskej demokratickej republike zuviedla republikánka Lauren Boebertová. Ukončilo by to núdzové opatrenia z roku 2006, povoľujúce prostredníctvom Výkonných príkazov, ktorým sa ukladajú sankcie na majetok konžských štátnych príslušníkov. Prezident Biden predĺžil tieto právomoci na základe toho, že údajne „situácia v Konžskej demokratickej republike alebo vo vzťahu k nej naďalej predstavujú neobyčajnú a mimoriadnu hrozbu“ pre zahraničnú politiku USA.

Podľa zákona majú byť národné núdzové vyhlásenia preskúmané Kongresom každých šesť mesiacov, ale žiadny z piatich predmetných nikdy nebol podrobený kontrole. Boebert poznamenal, že za 16 rokov od vyhlásenia národného stavu núdze v súvislosti s Kongom mal byť tento stav preskúmaný 31-krát.

Kongres má 41 neautorizovaných vyhlásení národného stavu núdze.

Našou úlohou je každých 6 mesiacov vykonávať dohľad nad týmito vyhláseniami, ktoré boli pečiatkované takmer dve desaťročia, ako to vyžaduje zákon.

Nič nie je také trvalé ako dočasné normy … — konštatovala poslankyňa Lauren Boebertová 18.júla 2023

Republikán Gregory Meeks, korporáciami sponzorovaný demokratický člen výboru Snemovne reprezentantov pre zahraničné veci vyhlásil, že uvoľnenie sankcií voči Kongu umožní ISIS otvoriť si bežné účty v amerických bankách. Neposkytol žiadne vysvetlenie, prečo by sa označená teroristická skupina rozhodla umiestniť svoju vojnovú pokladnicu tak ďaleko za nepriateľské línie.

Republikán Eli Crane, vojnový veterán z Iraku, navrhol a predložil rezolúciu o ukončení národného stavu núdze voči Iraku, ktorá bola vyhlásená len niekoľko mesiacov po americkej invázii v roku 2003. V tom čase sa USA zaoberali zdanlivou snahou odhaliť mytologické zbrane hromadného ničenia.

Americká armáda zvrhla režim Saddáma Husajna do 3 týždňov od začiatku intervencie v Iraku.

Nie je dôvod riskovať životy amerických vojakov udržiavaním ich prítomnosti tam.

Výsledkom tohto uznesenia by malo byť úplné stiahnutie amerických vojakov z Iraku poslanec Eli Crane 18.júla 2023

Deklarácia bola široko kritizovaná ako prostriedok neokoloniálnej kontroly nad irackým ropným priemyslom a obeť „záruka imunity voči trestnému stíhaniu za zločiny bielych golierov a korporácií, ktoré zahŕňajú irackú ropu.“ Národná núdzová moc bola predĺžená administratívou prezidenta Bidena v máji tohto roku.

Gosar a republikán Matt Gaetz spolu predložili rezolúciu o ukončení mimoriadnych právomocí v Sýrii. Stále platná deklarácia mimoriadnych právomocí bola schválená výkonným nariadením z roku 2004, ktoré zaviedlo sankcie na základe toho, že Damask „podporuje terorizmus“ a „sleduje zbrane hromadného ničenia a raketové programy a podkopáva americké a medzinárodné úsilie s ohľadom na stabilizáciu a rekonštrukciu Iraku.“

Bidenova administratíva predĺžený zákon o sankciách v máji tohto roku. Tentoraz administratíva ospravedlnila svoj ekonomický útok údajnými sýrskymi „chemickými zbraňami a podporou teroristických organizácií“, ktoré „predstavujú nezvyčajnú a mimoriadnu hrozbu pre národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a ekonomiku Spojených štátov“.

Na pôde Snemovne reprezentantov kongresman Gaetz charakterizoval päť národných núdzových vyhlásení adresovaných v rezolúciách ako „spiace čierne fondy, ktoré míňajú nespočetné sumy peňazí bez transparentnosti, koľko ide do ‚sýrskej núdzovej situácie‘.“

Gosarove rezolúcie sa zamerali na národné núdzové vyhlásenia v Jemene a Líbyi. „Dlhotrvajúca národná núdzová situácia súvisiaca s Jemenom bezcitne blokuje darovanie potravín, oblečenia a liekov určených na zmiernenie ľudského utrpenia jemenského ľudu,“ povedal nedávno na tlačovej konferencii a tiež uviedol , že podľa odhadov každý deň zomrie v dôsledku hladomoru 130 jemenských detí.

„Je nepochopiteľné, že naša krajina využíva vyhlásený stav núdze na to, aby ublížila ľuďom inej krajiny, vrátane nútenia hladovať a zdravotne strádať.“

V samostatnej tvej správe Gosar k svojej rezolúcii o mimoriadnych silách v Líbyi poznamenal: „Je takmer komické, že rozšírený národný stav núdze súvisiaci s Líbyou, naďalej uvádza Muammara Kaddáfího ako dôvod jeho vyhlásenia, hoci Kaddáfí je už takmer 12 rokov mŕtvy. Tieto veci nik nemôžete racionálne vymyslieť.“

„Líbya nikdy od roku 2011 nepredstavovala vojenskú alebo ekonomickú hrozbu pre Spojené štáty,“ dodal kongresman. „Ľudia v Líbyi si zaslúžia žiť spôsobom podľa vlastného výberu bez vyhliadok na americké bombardovanie, útoky alebo farebné revolúcie, ktoré na nich vrhajú skorumpované a pomýlené americké agentúry – z ktorých žiadna nekoná so súhlasom Kongresu.“

Poslanec Gosar popísal 148 národných núdzových právomocí, ktoré má prezident k dispozícii ako „tyranské“. Poznamenal, že v knihách bolo 41 aktívnych národných núdzových situácií, pričom jedna sa datuje až do roku 1979.

„Žiadny prezident, bez ohľadu na stranu, by nemal dostať bianko šek a nekonečné špeciálne právomoci, ktoré môžu byť použité na obchádzanie normálneho demokratického procesu, prekračovanie ústavných právomocí a porušovanie rovnováhy síl,“ napísal Gosar.

Medzi právomocami udelenými zákonom o národných núdzových situáciách je právomoc, ktorá umožňuje navrhovanie amerických občanov do aktívnej vojenskej služby; ďalšia na zabavenie rozhlasových staníc; jedna na testovanie biologických a chemických zbraní na amerických občanoch; a ďalšia, ktorý umožňuje zmrazenie bankových účtov občanov USA, obmedzenia voči komukoľvek, kto ich právne zastupuje, dokonca aj voči prenajímateľovi majetku alebo dokonca zákazom obchodovania s produktami, poznamenal poslanec Gosar na pôde Snemovne reprezentantov.

V argumentácii proti ukončeniu národného núdzového stavu republikán Mike Lawler trval na tom, že prezident bude musieť vydať výkonný príkaz na uplatnenie mimoriadnej právomoci na povolenie testovania biologických zbraní na amerických občanoch a že Kongres bude mať šancu túto právomoc neuznať. Napriek tomu však neponúkol žiadne ospravedlnenie pre to, ako zákonodarná moc umožnila výkonnej moci cestu k takýmto drakonickým právomociam.

Preložil Peter Ponický Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?