Založ si blog

Bol komunizmus ľavicovým programom?

Z dnešného pohľadu nebol. Politika je jednou z mála oblastí života, v ktorej neplatí klasická geometria plochy ktorej metrikou je priamka rozdelená nulou na kladnú a zápornú časť, alebo podľa gusta „mlsných“ jazýčkov nepoučiteľných politikov na pravicu (zrejme +) a ľavicu (už len to čo zostalo -).

Už trojuholník má zložitejšie vzťahy a keď prejdeme na súčasnosť, teda do minimálne troch dimenzií priestoru, potom je používaná metrika v politike absolútne nepoužiteľná.

Rozvoj techniky, technológií a nutnosť rozširovania trhových vzťahov a neustála obnova produktov sebou logicky prináša aj nutnosť kúpyschopnosti všetkého čo je na trhu a všetkých účastníkov trhových vzťahov (zákazníkov). Teda aj „kapitalizmus“ musí dbať na tzv. sociálny rozvoj (tempo je vždy poplatné nevyhnutnosti rozvoja trhu a zachovania konkurenčnej výhody a čo najvyššej miery zisku).

Mýlil sa teda Karl Marx? Nie nemýlil sa v analýze konania kapitálu (koncentrácia a maximalizácia zisku). Ale mýlil sa v odhade konania ľudí (kapitalizovaných vzťahov vlastníkov), keď predpokladal, že si s tým neporadia a kapitalizmus „odumrie“ a ak by nie a vykorisťovanie bude naďalej stúpať, tak sa má proletariát brániť takto generovanej chudobe.

Kapitál je hmotný či nehmotný, ale kapitalisti sú ľudia a nechcú skončiť a už vôbec nie vlastnou vinou. Nezmenil sa kapitál, ale kapitalisti. Aj skrze poučení z existencie socialistickej konkurencie, ktorá v 60. a 70. rokoch minulého storočia bola pre Svet istou alternatívou, kapitalisti zmenili kapitalizmus na systém, ktorý naďalej generuje vysoké zisky pomocou neustálej inovácie a propagandy v prospech obnovy produktov a služieb (opakovaného cyklu kúpy), ale narazil na iné hranice, NA HRANICE UDRŽATEĽNOSTI, resp. na hranice vyčerpania zdrojov ktoré máme na Zemi a drancovania prírody do tej miery, že hrozí pomsta samotnej prírody prostredníctvom jej regeneračnej neschopnosti.

Dnes je podľa môjho názoru ľavicou (s požitím metriky priamky) ale so znamienkom + taká politika ktorá v sebe implicitne zahrnuje rozmer sociálnej, ekonomickej i environmentálnej udržateľnosti a to skutočne aj za cenu zníženia individuálneho bohatstva (aj tých ktorí doteraz drancovali aby udržali jediné, svoj nezriadený a neprimeraný život). Toto sa ale týka aj tých čo zabezpečujú „preplach“ rôznych finančných zdrojov v tzv. showbiznise či športe.

Obávam sa ale, že v tomto prípade je ďaleko menej času na zmúdrenie ako bolo doteraz (vrátane devastačného účinku vojen v minulosti), teda už nemáme 3 storočia na to aby sme si nepodpílili konár pod zadkom.

Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

EÚ / Eurovoľby /

Koľko zarábajú europoslanci? Pôsobenie v EP im prináša tisíce eur aj po odchode do penzie. Aké sú ich právomoci?

03.05.2024 11:49

Europoslanci zastupujú v Bruseli asi 450 miliónov občanov EÚ.

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.