Založ si blog

Bezohľadní vždy chápu ohľaduplnosť ako slabosť.

Najprv na úvod krátky osobný príbeh.

Keď som sa sem prisťahoval, mali sme so susedovcami medzi domami parcelu v spoločnom užívaní. Raz som nachytal susedu ako chodí na orechy do mojej záhrady, lebo medzi našimi domami nebolo plota. Keď zabíjali prasa, pri vešaní sa im „vyšmyklo“ a skončilo na mojej stene a chodníku. Keď sused vo svojej drevárni zváral, akosi zabudol že pri tom sršia iskry a v noci jeho dreváreň začala horieť a ten oheň zlikvidoval žiarom môj strom.

Dnes je medzi nami plot, nechodia mi na orechy, ani ich psa nemusím chytať na svojom dvore. Ale jedno ich mám neustále tu. Sú to ich mačičky. Ukradol som ich? NIE, len s nimi jednám ako s kamarátmi a dám im normálne najesť a nenadávam im neustále pri nejakom ich huncútstve. Tie totiž nezastaví ani ten plot a mne nevadia a poteší to keď vás majú tieto úžasné zvieratká radi a dávajú to aj jasne najavo.

Naposledy na jeseň, som musel suseda veľmi dôrazne upozorniť keď sa chystal orezávať konáre môjho stromu zasahujúce do časti v spoločnom užívaní, že ním vlastnený pozemok je viac ako 3 metre ďaleko!

Občas teda musí človek jasne a celkom bez okolkov dať najavo, že jeho tolerantnosť nie je slabosťou ale prednosťou duchovne pevného človeka.

Keď prenesiem tento kratučký príbeh do práve prebiehajúcich medzinárodných okolností, tak mi pripadá náležitý nadpis ktorý som použil. Rusko nech je vnútropoliticky akékoľvek (je to totiž len jeho vec), tak na medzinárodnom poli koná uvážene, zdržanlivo a keď treba tvrdo, ale nikdy nie bez predchádzajúcej formálnej či faktickej snahy o rešpektovanie jeho postojov, potrieb a možností. Tak sa stalo opakovane v uplynulých dňoch a mesiacoch. Naposledy po uznaní tzv. separatistických ľudových republík v Luhanskej oblasti a na Dombase (čo mohli urobiť už po vyhlásení suverenity týchto ruskojazyčných oblastí, ale neurobili tak a opakovane roky upozorňovali na nutnosť plnenia Minských dohôd s nutnou angažovanosťou Francúzskeho a Nemeckého dohľadu nad ich plnením).

Teraz najprv rozmiestnili svoje vojenské jednotky na hranici demilitarizovanej zóny a požiadali Ukrajinu aby svoje vojenské jednotky stiahla za hranice týchto dvoch krajov. Nestalo sa a preto sa posúvajú na hranice toho čo predtým riadne diplomaticky uznali a rešpektujúc bilaterálne dohody s nimi.

Ani ja som nemal pôvodne zámer stavať plot a ukazovať svoje „zuby“ susedovi. Ten však moje tolerantné správanie a opakované slušné upozorňovanie chápal ako slabosť a stupňoval svoje nekorektné činy.

Koľko takýchto výčinov skončí pred súdom alebo tragicky stratou zdravia či života. Preto tolerantní nesmú byť slabými aby sa nestali otrokmi svojej tolerancie. A či je možné dokázať toleranciu, agresiu, slabosť, násilie? Iste. Tým dôkazom je história a jej faktografická dokumentácia (podobne ako lístok s percentuálnym popisom rozdelenia sfér vplyvu v Európe medzi Churchilom a Stalinom pri ich jednaní pred koncom vojny, alebo zverejnená komunikácia CIA serverom WikiLeaks Juliana Assange, ktorého chcú USA hrdelne potrestať za zverejnenie pravdy).

Peter Ponický Lošonci

Volím mier nie strach

05.04.2024

Tak aktuálne aj dnes … snáď čitateľ pochopí v tom pozitívnom slova zmysle aktuálnosť aj dnes pred druhým kolom volieb prezidenta ,že oproti roku 2014 sa veľa nezmenilo . Ba nejaká zmena tu nastala – vyrástla nám generácia ,ktorá sa ,,chce,, politicky angažovať ak sa tak ten ,,progres,, dá nazvať . Ideológia ,ktorá sa nám tu naprieč európou zasieva má však [...]

Liberalizmus si začal písať svoj testament už v 16. storočí

22.03.2024

(sloboda neznamená nespútanosť, nezodpovednosť a zotročovanie iných … ) Aj keď sa to dnes nezdá, základnou charakteristikou človeka a jeho pôsobenia navonok sa už veľmi dlho identifikuje ako humanita, či sa to niekomu páči, alebo nie, je to MORÁLKA. Všetci mentálne zdraví ľudia o nej vedia a dokonca ju majú v sebe a to aj bez vonkajšieho pôsobenia tušených [...]

Perla , ,idiotizmu, , z Parížskeho samitu

27.02.2024

Na tlačovej konferencii po samite v Paríži Macron uviedol, že Západ identifikuje tretie krajiny, ktoré sa môžu podieľať na dodávkach munície na Ukrajinu. Uviedol, že k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu by sa mohlo pripojiť 15 štátov. Český prezident Petr Pavel v polovici februára na Mníchovskej konferencii ponúkol Ukrajine dodať státisíce [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.